Tapahtumat

Tasapainossa oleva muoti- ja tekstiilijärjestelmä

Mitkä ovat tehokkaimpia tapoja vähentää muodin ympäristökuormaa? Uudenlaiset liiketoimintamallit ja muotoilustrategiat.
Finix
MA-opiskelija Elina Onkisen ja alumni Kasia Gorniakin Future Prototypes -kokoelma. Kuva: Diana Luganski
FINIX
Neule on tehty tekstiilijätteestä tehdystä langasta. Futures prototypes -kokoelman on suunnitellut opiskelija Elina Onkinen ja alumni Kasia Gorniak. Kuva: Diana Luganski

Kiertotalous on noussut merkittäväksi keskustelunaiheeksi ja kaikki kierrätykseen liittyvä koetaan positiiviseksi ympäristön kannalta – mutta se on muutakin kuin kierrätystä.

Ilmastokriisi vaatii nopeita tekoja ja ratkaisuja tutkijoilta, suunnittelijoilta ja kuluttajilta. Systeemitason muutosta tarvitaan, jotta tekstiili- ja muotisektori muuttuu ympäristöystävällisemmäksi.

Ilmastomuutoksen kannalta paras vaihtoehto voi olla tekstiilijätteestä tai vanhoista käsipyyhkeistä kemiallisesti kierrätetty uusi kuitu tai vanhoista työvaatteista uudistamalla tehdyt vaatteet. Ekologisen muodin vaatteet voi värjätä bioväreillä, esimerkiksi sipulin tai pajun kuorilla, jotka ovat peräisin maatalouden sivuvirroista.

Kestävä ja ympäristön kannalta tasapainossa oleva muoti- ja tekstiilisysteemi saavutetaan uutta tietoa tuottamalla ja jakamalla sekä kokeilemalla uusia tapoja suunnitella ja valmistaa, käyttää ja kierrättää tekstiilejä ja vaatteita. Tulevaisuuden prototyypit 2030 (Prototypes of the future 2030) esittelee yhden vaihtoehdon kestävämpään vaateteollisuuteen.

Toiset kiertotalouden strategiat ovat tehokkaampia kuin toiset ympäristökuorman vähentämisen näkökulmasta. Parempaa tasapainoa (Better balance) esittelee vaatesuunnittelua, jonka fokuksena on ollut hitaampi muoti ja hitaampi kulutus.

Näyttely ja webinaari esittelevät, miten erilaiset lähestymistavat, luovat strategiat ja uudet businessmallit voivat muuttaa systeemiä paremmaksi – kuitenkin muistuttaen, että vaatteiden kulutuksen vähentäminen on edelleen oleellisinta kestävän kehityksen kannalta.

Professori Kirsi Niinimäki on kuratoinut näyttelyn. 

> Lue lisää kestävistä tekstiiliratkaisuista, FINIX
> Lue lisää webinaarista ja rekisteröidy

BioColour 2022
Maisteriopiskelija Elina Onkisen ja alumni Kasia Gorniakin asu BioColour Linen -kokoelmasta. Kuva: Helen Korpak.

BioColour x Elina Onkinen & Kasia Gorniak

BioColour vaatekokoelma hyödyntää pellavaa, joka on värjätty luonnon väriaineilla: sipulin ja pajun kuorilla. Biovärien lisäksi kokoelmassa tutkitaan vaatteen koon muunneltavuutta käyttämällä sidontaa koon muutokseen ja väljää leikkuuta vaatteen muodossa.

Tekstiiliteollisuuden ympäristökuormaa voidaan alentaa korvaamalla synteettiset väriaineet biopohjaisilla väriaineilla. Perinteisesti luonnonväriaineet saadaan kasveista, kukista, puun kuorista tai sienistä, jotka on kerätty metsistä. Tällä hetkellä luonnonväriaineiden ja biopohjaisten värien raaka-aineina voivat olla viljellyt värikasvit tai ruuan ja maatalouden sivuvirrat. Tulevaisuudessa värejä voidaan kasvattaa laboratoriossa synteettisen biologian keinoin.

BioColour -projekti

BioColour-tutkimushankkeessa kehitetään uusia menetelmiä bioväriaineiden tuotantoon ja käyttöön. Ekotehokkuuden lisäämiseksi väriaineiden lähteenä pyritään hyödyntämään metsä- ja ruokateollisuuden sivuvirtoja, mutta tutkimuksen kohteena ovat myös erilaiset viljellyt värikasvit sekä väriä tuottavat mikrobit.

Varsinaisten väriaineiden lisäksi hankkeen keskeisenä tutkimuskohteena ovat bioväriaineisiin liittyvät kulttuuriset, sosiaaliset sekä eettiset näkökulmat. Hankkeen tavoitteena on herätellä keskustelua “uudenlaisesta estetiikasta” erilaisin tuote-esimerkein sekä taidenäyttelyin – synteettisen värin asema “normaalina” on aika kyseenalaistaa.

> Lue lisää BioColour projektista

Taneli Ukura
Asu Taneli Ukuran MA-kokoelmasta. Kuva: Sofia Okkonen

Taneli Ukura

Taneli Ukuran maisterityö tutkii vaihtoehtoisia vaatekaavoituksia Zero Waste -leikkuumenetelmiä hyödyntäen. Keskeiseksi tavoitteeksi nousee vaatteen toiminnallisuuksien reduktoiminen yksinkertaistettuihin toiminnallisiin osayksiköihin ja niiden sommittelu jälleen vaatteen muotoon puettaviksi kokonaisuuksiksi. Mallisto hyödyntää modulaaristen ja muunneltavien elementtien tuomia lisämahdollisuuksia, mikä osaltaan mahdollistaa luotujen vaateyksiköiden monimuotoisempaa tutkimista leikkimielisen kokeilun ja lopputuotteiden muunneltavuuden kautta.

> Katso lisää Taneli Ukuran töitä

Pyry Rämö
Asu Pyry Rämön BA-kokoelmasta. Kuva: Sofia Okkonen

Pyry Rämö

Kandidaattiopiskelija Pyry Rämön kokoelma yhdistää vanhaa materiaalia ja tekstiiliä inspiraation noustessa homeesta ja muista ei-toivotuista elementeistä. Kokoelma korostaa luovaa intuitiota. Suunnittelu ei perustu massatuotantoon ja jota ei voi määritellä mikrotrendiksi.

> Katso lisää Pyry Rämön töitä

EllenRajala
Asu Ellen Rajalan MA-kokoelmasta. Kuva: Sofia Okkonen

Ellen Rajala

Maisteriopiskelija Ellen Rajalan kokoelma on saanut inspiraationsa hänen oman vaatekomeronsa vintage-vaatteista, sisältäen itsetehtyjä vaatteita suvulta ja ystäviltä. Kokoelma antaa uuden elämän muuten unohduksiin jääville vaatteille. Rajala rohkaisee muita suunnittelijoita hyödyntämään jo olemassa olevaa materiaalia, eikä pelkäämään haasteita, joita vanhan materiaalin hyödyntäminen voi tuoda suunnitteluprosessiin.

> Katso lisää Ellen Rajalan töitä

Kuuntele Kestävät tekstiilisysteemit -podcastia

Esimerkkejä muotialalla tehdyistä kokeiluista ja liiketoimintamalleista. 

We need systemic and fundamental changes in the textile and fashion industry’s business model.

Sustainable textile systems: Co-creating resource-wise business for Finland in global textile networks (FINIX)

Sustainable textile systems: Co-creating resource-wise business for Finland in global textile networks (FINIX) is a joint research project with the Finnish Environment Institute (SYKE), VTT Technical Research Centre of Finland and Aalto Design Research among others.

Department of Design
AALTO_b-9344_Original.jpg _OE_4723_Original.jpg

Muotoilun laitos

Muotoilun laitoksella tutkimus, taide, koulutus ja yritysyhteistyö muodostavat vahvan osaamisen muotoilun tutkimuksessa ja koulutuksessa.

Stack of management books.

Johtamisen laitos

Johtamisen laitos tarjoaa dynaamisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

Designs for a Cooler Planet 2022 main image. Visual identity design: Milja Komulainen & Hares Bassil

Tätä on elämä 1.5 – planeetalle ystävällisempiä materiaaleja, muotia ja ruokaa

Designs for a Cooler Planet on viiden viikon mittainen festivaali, joka on yhtä planeettaystävällisten materiaalien, muodin ja ruoan juhlaa.

Tapahtumat
Black font stating "Wear the future." and Designs for a Cooler Planet logo on a white, fragmented background.

Kestävä tyyli

Hidasta tyyliä pikamuodin sijaan: vaihtoehtoja tekstiileille, vaatteille ja vaateteollisuudelle.

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu