Kiertotalous on noussut merkittäväksi keskustelunaiheeksi ja kaikki kierrätykseen liittyvä koetaan positiiviseksi ympäristön kannalta – mutta se on muutakin kuin kierrätystä.
Ilmastokriisi vaatii nopeita tekoja ja ratkaisuja tutkijoilta, suunnittelijoilta ja kuluttajilta. Systeemitason muutosta tarvitaan, jotta tekstiili- ja muotisektori muuttuu ympäristöystävällisemmäksi.
Ilmastomuutoksen kannalta paras vaihtoehto voi olla tekstiilijätteestä tai vanhoista käsipyyhkeistä kemiallisesti kierrätetty uusi kuitu tai vanhoista työvaatteista uudistamalla tehdyt vaatteet. Ekologisen muodin vaatteet voi värjätä bioväreillä, esimerkiksi sipulin tai pajun kuorilla, jotka ovat peräisin maatalouden sivuvirroista.
Kestävä ja ympäristön kannalta tasapainossa oleva muoti- ja tekstiilisysteemi saavutetaan uutta tietoa tuottamalla ja jakamalla sekä kokeilemalla uusia tapoja suunnitella ja valmistaa, käyttää ja kierrättää tekstiilejä ja vaatteita. Tulevaisuuden prototyypit 2030 (Prototypes of the future 2030) esittelee yhden vaihtoehdon kestävämpään vaateteollisuuteen.
Toiset kiertotalouden strategiat ovat tehokkaampia kuin toiset ympäristökuorman vähentämisen näkökulmasta. Parempaa tasapainoa (Better balance) esittelee vaatesuunnittelua, jonka fokuksena on ollut hitaampi muoti ja hitaampi kulutus.
Näyttely ja webinaari esittelevät, miten erilaiset lähestymistavat, luovat strategiat ja uudet businessmallit voivat muuttaa systeemiä paremmaksi – kuitenkin muistuttaen, että vaatteiden kulutuksen vähentäminen on edelleen oleellisinta kestävän kehityksen kannalta.
Professori Kirsi Niinimäki on kuratoinut näyttelyn.
> Lue lisää kestävistä tekstiiliratkaisuista, FINIX
> Lue lisää webinaarista ja rekisteröidy