Tapahtumat

Tekstiilien kiertotalous

Näyttely esittelee projekteja, jotka avaavat tekstiilin ja muodin tulevaisuutta kiertotalouden kontekstissa. Kiertotalous vaatii mm. uudenlaista yhteistyötä, uusia kierrätysteknologioita ja uutta tuotesuunnittelua, jotka johtavat vihreämpään tulevaisuuteen. Kuratointi professori Kirsi Niinimäki.
New Cotton with Infinited Fibre Company
New Cotton Project, Infinited Fibre Company.

Tekstiilien kiertotalous 

Lähitulevaisuudessa kiertotaloudesta tulee uusi normaali tapa toimia muodin ja tekstiilin sektorilla. Kiertotalous muuttaa suunnittelu- ja valmistusprosesseja, mutta myös kulutuskäyttäytymistämme. Kiertotalous vaatii myös aivan uutta liiketoimintalogiikkaa ja valmistajan vastuu tuotteesta ulottuu myös käytön jälkeiseen vaiheeseen; tuotteen poistumiseen käytöstä. Tuotteet tulee kerätä takaisin ja sijoittaa tehokkaaseen kierrätyssysteemiin. Muutos tarvitsee tutkimustietoa, uusia teknologiota, verkostoitumista ja teollisten toimijoiden ekosysteemiä. Näyttely esittelee kolme projektia, jotka luovat tietoa tekstiilijätteen kierrätyksestä teknisten innovaatioiden ja uusien designstrategioiden kautta ja samalla rakentavat ekosysteemejä, jotka mahdollistavat tekstiilien kiertotalouden.

Keskeiset opit 

  • Kestävyysmuutos tarvitsee yhteistyötä
  • Uudet ekosysteemit ja toimijoiden verkostot täytyy rakentaa, jotta tekstiilien kiertotalous mahdollistuu
  • Tuotesuunnittelun tulee perustua uusimpaan tietoon ja elinkaaren lopuksi tuotteiden tulee olla kierrätykseen sopivia.
  • Tulevaisuudessa tuotteet tullaan tekemään yhä enemmän kierrätysmateriaaleista  
New Cotton Project at Fashion for Good Museum. Photography Alina Krasieva
New Cotton Project, Fashion for Good Museum. Kuva: Alina Krasieva.

New Cotton

Kiertoon sopivaa designia 

New Cotton-projektissa 12 toimijaa tekee yhteistyötä rakentaakseen esimerkin ja mallin siitä, miten kiertotalous voisi toimia kaupallisessa vaatesuunnittelussa ja -tuotannossa. Infinited Fibre Companyn teknologiaa hyödyntäen puuvillatekstiilijäte saadaan muokattua uudeksi korkealaatuiseksi kuiduksi. Projektissa tutkitaan ja demonstroidaan, mitä tapahtuu, kun laboratorioinnovaatio skaalataan teolliseksi tuotannoksi. Projekti toimii inspiraationa ja esimerkkinä, mutta myös tutkimusalustana teollisuuden siirtyessä kiertotalouden mukaiseen toimintamalliin.

Lue lisää

T-Rex Project
T-REX Project

T-REX

Tekstiilien kiertotalouden mukainen systeemi 

T-REX projektissa työskennellään suljetun kierron mukaisen tekstiilikierrätyksen edistämiseksi EU:ssa. Keskiössä on kodeissa syntyvä tekstiilijäte ja sen takaisinkeruu, lajittelu ja hyödyntäminen. Tekstiilijäte muutetaan uudelleen kuiduksi tekstiiliteollisuuden käyttöön rakentaen myös uutta kiertotalouteen sopivaa bisnesajattelua. Projekti pyrkii ratkaisemaan tekstiilikierron esteenä  olevia asioita systeemisestä näkökulmasta ja samalla arvioi, miten kiertotalous voi pienentää vaateteollisuuden ympäristöjalanjälkeä.

Projekti keskittyy selluloosa-, polyesteri- ja polyamidi 6-kuitujen kierrätykseen. Projektissa tehdään myös elinkaariarviota, kehitetään mallia sosiaaliseen elinkaariarvioon, integroidaan digitaalisia työkaluja tekstiilien kierrätyksen helpottamiseksi ja rakennetaan design-ohjeistusta kiertoon sopivien vaatteiden suunnitteluun.

Lue lisää

Ioncell
Kuva: Anne Kinnunen.

FINIX

Vanhojen poistokirjojen hyödyntäminen tekstiilikuitujen raaka-aineena 

FINIX projektissa tutkitaan, miten paperijäte pystyttäisiin muuttamaan uudeksi tekstiilikuiduksi hyödyntäen Ioncell® teknologiaa.

Kierrätyskeskus on kerännyt poistokirjoja, jotka on hienonnettu, esikäsitelty ja liuotettu ionisessa nesteessä ja tämän jälkeen kemiallisesti kierrätetty uudeksi kuiduksi Aalto- yliopistossa. Kuidut on testattu ja tarkkaan analysoitu ja niiden ominaisuuksia on verrattu muihin kaupallisiin kuituihin.

Kuidut on kehrätty langoiksi ja näistä langoista on tehty kokeellinen neuleproto keskittyen funktionaalisuuteen ja monikäyttöisyyteen.

Ioncell®-teknologia on kehitetty Aalto yliopistossa yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa ja sillä pystytään tuottamaan korkealaatuista selluloosakuitua. Ioncell®-kuidut ovat tunnultaan pehmeitä, vahvoja märkänäkin, kosteutta imeviä, biohajoavia ja ne voidaan värjätä kuten puuvilla tai viskoosi.

Kohti kiertotalouden mukaista tekstiilialaa - Webinaari

28. syyskuuta 2023, 13:15-14:45 EET (12:15-13:45 CET)

Rekisteröidy

Agenda

13:15-13:20 Esittely /Kirsi Niinimäki, Aalto-yliopisto

13:20-13:40 Dolly Vellanki, Innovation Associate, Fashion For Good

13:40-14:00 Josse Kunst, Chief Commercial Officer, CuRe Technology

14:00-14:20 Paula Sarsama, Program Manager, Infinited Fiber Company

14:20-14:45 Q&A kaikkien esiintyjien kanssa

Puhujat

Dolly Vellanki kertoo kokemuksista ja opeista Sorting for Circularity -projektisarjasta, ja antaa katsauksen tekstiilien lajitteluun ja kierrätykseen liittyvästä sääntelystä ja politiikasta.

Josse Kunst päivittää viimeisimmät kuulumiset tekokuitujen kemiallisesta kierrätyksestä, erityisesti polyesterin ja polyamidin näkökulmasta.

Paula Sarsama valottaa puuvillan kemiallisen kierrätyksen nykytilaa ja kehityskulkua.

 Tilaisuus pidetään englanniksi.

Lue lisää

Contact

Kirsi Niinimäki

Colourful hands and Designs for a Cooler Planet logo on white background.

Designs for a Cooler Planet

Muuta käsityksiäsi mahdollisesta Designs for a Cooler Planet -festivaalilla Otaniemessä 6.9.–3.10.2024.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu