Ympäristökysymykset esille keramiikkataiteen keinoin
Suomalaiset keramiikkataiteilijat tekevät pilaantuneen maaperän näkyväksi Venetsian tutkimuspaviljongissa.
Traces from the Anthropocene. Working with Soil on monialainen tutkimusprojekti, jossa ihmisen toiminnan ekologisia seurauksia käsitellään keraamisen taiteen kautta. Projekti oli esillä Research Pavilion #3:ssa yhden maailman tunnetuimman nykytaiteen tapahtuman Venetsian biennaalin 2019 yhteydessä. Koska keraamikot käyttävät perinteisesti paikallista maa-ainesta, projektissa käytettävä savi kerättiinVenetsian laguunin alueelta.
Paikallinen maa-aines analysoitiin ihmisten ja teollisuuden aikaansaamien saasteiden määrittämiseksi. Paikallisesta tiilisavesta tehtiin suuria keraamisia muotoja, ja analyysin läpi käynyttä saastunutta maa-ainesta käytettiin lopuksi keraamisten muotojen maalaamiseen. Käsillä tekeminen ymmärretään projektissa filosofisena tilana, johon ympäristön liittyvät eettiset ja ekologiset ongelmat heijastuvat.
Traces from the Anthropocene: Working with Soil on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteistyöprojekti. Projektissa on ollut mukana myös Kemian tekniikan korkeakoulu.
Työryhmä: Tutkimuksen toteutti Aalto-yliopiston johtama kansainvälinen taiteilija-tutkijatyöryhmä: Maarit Mäkelä, professori, projektijohtaja, Riikka Latva-Somppi, taiteilija-tutkija, näyttelykuraattori, Priska Falin, taiteilija-tutkija, Pauliina Purhonen, tutkimusassistentti ja Tzuyu Chen, tutkimusassistentti (kaikki työryhmän jäsenet ovat Aalto-yliopistosta).
Catharina Kajander, taiteilija, Aalto-yliopiston alumna , Ozgu Gundeslioglu, Akdenizin yliopisto, Turkki, Hannu Revitzer, Aalto-yliopisto.
Suomen ympäristökeskus (SYKE): Jussi Reinikainen, erikoistutkija, Outi Pyy, johtava asiantuntija, Ulla Ala-Ketola, viestintäasiantuntija, Hannele Ahponen, viestintäasiantuntija. Näyttelytiimi: Aalto-yliopiston maisteriopiskelijat Tzuyu Chen ja Hanna Kutvonen .
Yhteydenotot: [email protected]
---
Working with Soil -ryhmä on shortlistattu The First International Whitegold Ceramic Prize-kilpailussa, jossa haetaan kulttuurisesti ja ympäristöllisesti tietoisia ja yhteiskunnallisesti osallistavia projekteja. Kymmenen poikkeuksellista ehdotusta valittiin yli sadan joukosta. Working with Soil -ryhmää johtaa Maarit Mäkelä.
---
KESKUSTELUTAPAHTUMA 26.9 2019 klo 15-18 Beta Space Galleriassa.
klo: 15.00-15.45 näyttelyn kuraattori Riikka Latva-Somppi esittelee näyttelyn ja kertoo hankkeesta
klo: 15.45-16.00 näyttelyn viralliset lopettajaiset kuohuvan ja pikkusuolaisen kera
klo: 16.00-17.00 pilaantuneiden maa-alueidenerikoistutkija Jussi Reinikainen Suomen Ympäristökeskuksesta kertoo pilaantuneen maan tilanteesta Euroopassa
klo: 17.00-18.00 keskustelua aiheesta hankkeen taiteilija-tutkijoiden ja SYKE:n asiantuntijan kanssa
Tilaisuus on ilmainen ja englanninkielinen. Ilmoittautumalla autat meitä tapahtumaa koskevissa järjestelyissä. https://forms.gle/4wEMhnDbr8TMkvfT8
Lisätietoja: Riikka Latva-Somppi, [email protected], puh: 041 5199181
Suomalaiset keramiikkataiteilijat tekevät pilaantuneen maaperän näkyväksi Venetsian tutkimuspaviljongissa.
Taiteellinen tutkimus ei tarjoa valmiita vastauksia, vaan nostaa pinnalle tärkeitä kysymyksiä. Taiteilija-tutkijoita kiinnostavat nyt globaalit aiheet, kuten ilmastonmuutos ja siirtolaisuus.
Yksitoista Helsinki Design Week -näyttelyä ilmastoystävällisistä valinnoista ja tulevaisuuden konsepteista syyskuun ajan Otaniemessä.
Unfolded -lehti esittelee luovuuteen ja vastuullisiin muutoksiin liittyviä monialaisia hankkeita, kokeiluja ja ajattelumalleja.