Tapahtumat

Väitös avaruustieteen ja -tekniikan alalta, DI Irene Varglund

NLS1 galaksien laajamittainen tutkimus optisilla- ja radiotaajuuksilla.

Väitös Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta, elektroniikan ja nanotekniikan laitokselta
Doctoral hat floating above a speaker's podium with a microphone

Väitöskirjan nimi: A multifrequency view on the characteristics and evolution of narrow-line Seyfert 1 galaxies

Väittelijä: Irene Varglund
Vastaväittäjä: Prof. Dragana Ilić, University of Belgrade, Serbia
Kustos: Prof. Anne Lähteenmäki, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, elektroniikan ja nanotekniikan laitos

Narrow-line Seyfert 1 galaksit, eli nylsyt, käyttäytyvät lähes kuin isot sisaruksensa kvasaarit, pienestä koostaan ja nuoresta iästään huolimatta. Näiden kohteiden supermassiiviset mustat aukot ovat nimestään huolimatta varsin pieniä, mutta silti niissä havaitaan yksi maailmankaikkeuden energisimmistä ilmiöistä: lähes valonnopeudella liikkuvat ja voimakkaasti radiotaajuuksilla säteilevät plasmasuihkut. Alun perin ajateltiinkin, ettei näitä kohteita voi havaita radiotaajuuksilla ollenkaan, mutta tämä väite on voitu todistaa vääräksi Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion havaintojen avulla. Tähtitieteilijät ovat joutuneet kyseenalaistamaan sekä aktiivisten galaksien radiosuihkujen syntyteorian että sen, kuinka niiden moninaista joukkoa voidaan luokitella ominaisuuksien, kuten vaikkapa, iän, kehitysvaiheen tai ulkonäön perusteella. Yksi nylsytutkimuksen suurimmista haasteista onkin niiden luokittelu. Nylsyjen spektriviivaprofiilit voivat olla hyvin samanlaisia muiden kohteiden kanssa. 

Tässä väitöskirjassa on tutkittu nylsyjä sekä optisilla että radiotaajuuksilla. Väitöskirjan päätavoitteina on ollut mahdollisimman suuren ja puhtaan lähdeluettelon aikaansaaminen, suihkullisten sekä suihkuttomien kohteiden emogalaksien mallinnus, sekä nylsyjen monimuotoisten radio-ominaisuuksien tutkiminen. Nämä tavoitteet saavuttamalla on mahdollista saada kattavampi ymmärrys nylsyistä luokkana, jonka kautta voi paremmin hahmottaa aktiivisia galakseja yleisesti sekä niiden kehitystä. 

Tämän väitöskirjan suurimpia saavutuksia onkin tällä hetkellä suurimman ja puhtaimman nylsy lähdeluettelon kokoaminen. Lähdeluettelo on saatu aikaan tutkimalla säntillisesti spektriviivaprofiileja. Muihin väitöskirjan saavutuksiin kuuluu lisätodisteiden saaminen sille, että sekä suihkullisilla että suihkuttomilla nylsyillä on pääsääntöisesti kiekkomaiset emogalaksit, mikä on ristiriidassa radiosuihkujen syntyteorian kanssa. Tämän lisäksi, osassa nylsyissä on havaittu ennalta-arvaamatonta muuttuvuutta ja tämä muuttuvuus voi jopa olla aivan uudentyyppistä AGN muuttuvuutta. Tässä väitöskirjassa on myös annettu kiistatonta todistusaineistoa sille, että nylsyt voidaan havaita radiotaajuuksilla. Tutkimustyö tulee jatkumaan tutkimalla tässä työssä saatua lähdeluetteloa käyttäen korkeamman resoluution dataa, joka voi mahdollistaa täysin puhtaan lähdeluettelon saamisen. Tämän kautta on mahdollista tutkia galaksiluokan ominaisuuksia ilman muiden kohteiden vaikutusta.

Avainsanat: NLS1 -galaksit, supermassiiviset mustat aukot, plasmasuihkut, aktiiviset galaksit

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen (esillä 10 päivää ennen väitöstä): https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/

Yhteystiedot:

Sähköposti  [email protected]


Sähkötekniikan korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/53

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: