Väitös muotoilun alalta, Anna Kholina
Milloin
Missä
Tapahtuman kieli
Kaupungit kukoistavat, kun erilaisia ihmisiä tuodaan yhteen ja luodaan ympäristö, jossa ideat syntyvät ja kehittyvät. Toistuvat sosiaaliset kohtaamiset ja aktiivinen julkinen elämä lisäävät kaupunkialueiden turvallisuutta, elinikää ja taloudellisia mahdollisuuksia. Vaikka nämä ominaisuudet liitetään usein keskustoihin, tarve houkutella erilaisia ihmisiä ja yrityksiä on jopa tärkeämpää kaupunkien reuna-alueilla, missä suurin osa kasvusta tapahtuu. Useiden aktiivisten keskusten luominen yhden suuren hajautetun sijaan on yksi pääkaupunkiseudun strategisista tavoitteista, mutta nykyinen tiivis rakentaminen ei aina takaa paikkoja, jotka rohkaisisivat kohtaamaan ja olemaan vuorovaikutuksessa.
Anna Kholinan väitöskirja "Experiencing urbanity in the making. Embracing uncertainty in design for social diversity and rich public realm" haastaa ajatuksen, että sosiaalinen monimuotoisuus ja julkinen elämä ovat vain hyvän suunnittelun tuloksia. Kholina esittää, että suunnittelijoiden tulisi tarkastella itse syntyviä tai vaihtoehtoisia kaupunkielämän muotoja reuna-alueilla, eikä kopioida keskustoissa toimivia ratkaisuja. Tutkimuksessa käytetään Otaniemeä esimerkkinä, alueena, joka on kehittynyt tutkimuksen ja innovoinnin keskukseksi. Tutkimus selvittää, miten julkinen elämä syntyy paikoissa, joita ei ole siihen suunniteltu, ja kuinka nämä syntyvät muodot jäävät helposti huomiotta rakennusten tehokkuuteen keskittyessä.
Neljän vuoden tutkimus käyttää Henri Lefebvren tilan tuotannon teoriaa viitekehyksenä etnografisen aineiston analysointiin. Tulokset paljastivat useita konflikteja, kuten ristiriidan opiskelijajärjestöjen yksityisten tilojen ja inklusiivisten tilojen tarpeen välillä, keskustan tiivistymisen ja "backstage"-kaupunkielämän synnyn välillä, sekä rakennusten peruskorjaushankkeet, jotka vähentävät spontaania vuorovaikutusta.
Tutkimuksella on kaksitahoisia vaikutuksia. Se selventää kaupunkielämän käsitettä ja erottaa sen tiiviistä rakentamisesta, tarjoten työkalun esikaupunkien kasvun ohjaamiseen. Lisäksi se yhdistää Lefebvren teoriaan perustuvan analyysikehyksen ja useita etnografisia menetelmiä, joita suunnittelijat voivat käyttää kaupunkielämän prosessien tarkasteluun ja julkisen elämän suunnittelun epävarmuuden kohtaamiseen.
Avainsanat: toiminta ja elämä julkisessa tilassa, kaupunkikehitys, sosiaalinen monimuotoisuus
Väitöskirjan nimi: Experiencing urbanity in the making. Embracing uncertainty in design for social diversity and rich public realm
Tohtoriopiskelija: Anna Kholina
Vastaväittäjä: Associate Professor Jaz Hee-jeong Choi, Amsterdam University of Applied Sciences
Kustos: Professori Sampsa Hyysalo, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, muotoilun laitos
Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen (esillä 10 päivää ennen väitöstä): https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/
Yhteystiedot
[email protected] | |
Puhelin | +358504626205 |
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/54
Zoom-pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas
- Julkaistu:
- Päivitetty: