Väitös radiotekniikan alalta, DI Henri Kähkönen
Milloin
Missä
Tapahtuman kieli
DI Henri Kähkönen väittelee 9.9.2022 klo 12 Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa, elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella, salissa AS1, Maarintie 8, Espoo, ja etäyhteydellä Zoomissa. Väitöskirjan nimi on "Advances in Wide-Band Phased Antenna Array Design and Manufacturing at Millimeter-Waves".
Vastaväittäjä: Prof. A. Bart Smolders, Eindhoven University of Technology, Alankomaat
Vastuuprofessori: Prof. Ville Viikari, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, elektroniikan ja nanotekniikan laitos
Väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydellä Zoomissa, jonne voi liittyä vapaasti: https://aalto.zoom.us/j/68287987690
Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas
Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/
Sähkötekniikan korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/53
Väitöstiedote:
Millimetriaallot (30-300 GHz) ovat mielenkiintoinen taajuusalue sekä tietoliikenteen että sensoreiden (esim. tutkat) kannalta. Nämä yleisesti nykyisissä verkoissa käytettyjä taajuuksia korkeammat taajuudet moninkertaistavat langattomien verkkojen käytössä olevan kaistan ja pienentävät tukiasemien antennien kokoa. Antennien pienempi koko mahdollistaa useampien antennielementtien käyttämisen ja monimutkaisemmat keilaavat antenniryhmät. Vastaavasti antennien suunnittelu ja valmistaminen muuttuvat haastavammiksi.
Tämä väitöskirja käsittelee, miten tällaisia antenniryhmiä voidaan suunnitella ja valmistaa käyttämällä uusia ja kehittyviä valmistusmenetelmiä kuten erilaisia materiaalia lisääviä valmistusmenetelmiä (3D-tulostus). Myös tällaisten antenniryhmien integrointi keilauksessa tarvittavan elektroniikan kanssa on ollut yksi tutkimuksen aiheista. Lisäksi on tutkittu, miten millimetriaaltoantenneja voidaan integroida matkapuhelimiin häiritsemättä matalampien taajuuksien antenneja.
Tutkimustulosten perusteella millimetriaaltoantenniryhmien valmistus käyttämällä materiaalia lisäävää työstöä on mahdollista. Lisäksi se mahdollistaa uudenlaisten antennirakenteiden käytön ja samalla se voi laskea antennien valmistuksen kustannuksia vaikuttamatta suuresti niiden suorituskykyyn. Elektroniikan integrointi antennielementtien välittömään läheisyyteen on myös tullut mahdolliseksi tutkimuksen aikana elektroniikkapiirien kehityksen johdosta, mikä parantaa laitteiston energiantehokkuutta.
Työn tulokset tukevat tietoliikenteen siirtymistä millimetriaaltotaajuuksille ja edesauttavat näihin käytettävien rakenteiden suunnittelua sekä valmistusta.
Väittelijän yhteystiedot:
Sähköposti | [email protected] |
Puhelinnumero | +358443364609 |