Tapahtumat

Väitös tuotantotalouden alalta, DI Sarri Nykänen

Väitös Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulusta, tuotantotalouden laitokselta.
Doctoral hat floating above a speaker's podium with a microphone

Väitöskirjan nimi: Drivers of collective action in contemporary democracy

Tohtoriopiskelija: Sarri Nykänen
Vastaväittäjä: professori Jennifer Earl, University of Delaware, Yhdysvallat
Kustos: professori Robin Gustafsson, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu, tuotantotalouden laitos

Kollektiivinen toiminta on yhteistä, tavoitteellista toimintaa yhteisten etujen saavuttamiseksi. Usein kollektiivisen toiminnan tavoitteena on institutionaalinen muutos. Instituutiot ovat itsestään selvinä pidettyjä yhteiskunnallisia rakenteita, kuten normeja, lainsäädäntöä, käytäntöjä, organisaatiomuotoja, asemahierarkioita ja yhteiskunnallisia sopimuksia. Nyky-yhteiskunnat synnyttävät uusia kollektiivisen toiminnan muotoja ja dynamiikkaa, kuten suoran demokratian kasvavaa soveltamista, uutta dynamiikkaa Internetistä ja sosiaalisesta mediasta sekä globalisaation ja digitalisaation aiheuttamia muuttuvia voimasuhteita.

Tämän väitöskirjan tavoitteena on parantaa ymmärrystämme kollektiivisen toiminnan ajureista ja sen vaikutuksista nykyajan institutionaaliseen muutokseen. Väitöskirja tarkastelee tavoitetta kolmessa tutkimuksessa, jotka keskittyvät seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1) Miten järjestäjien resurssit ja fokusoivat tapahtumat vaikuttavat vuorovaikutuksessa ihmisten mobilisointiin verkossa? 2) Milloin ja miten aiheiden yhdistely vaikuttaa sosiaaliseen mobilisaatioon? 3) Miksi yritysten ja yhteiskunnan väliset yhteiskunnalliset sopimukset joutuvat kriisiin ja miten sidosryhmät neuvottelevat yhteiskunnalliset sopimukset uudelleen?

Tutkimuskysymyksiä käsitellään kahdessa empiirisessä kontekstissa: Suomen kansalaisaloitteissa, jotka ovat agendaa asettavia lainsäädännöllisiä suoran demokratian vetoomuksia, ja Ruotsin pankkitoimialalla. Tulokset osoittavat, että digitaalisen aktivismin halvemmista kustannuksista huolimatta liittoutuman resurssilla, kuten rahoituksella ja organisatorisilla valmiuksilla, on edelleen suuri merkitys kannattajien mobilisoinnissa. Toimien ajoittaminen fokusoivien tapahtumien ajalle tarjoaa aktivisteille kuitenkin vaihtoehtoisen tien menestykseen. Lisäksi etäisten aiherajojen ylittäminen estää sosiaalista mobilisaatiota. Sidosryhmät, jotka neuvottelevat uudelleen yhteiskuntasopimuksia, käyttävät strategioita, joissa yhdistyvät idealistiset käsitykset julkisesta pohdinnasta valtasuuntautuneisiin strategioihin.

Avainsanat: kollektiivinen toiminta; yhteiskunnalliset liikkeet; yhteiskunnnallinen sopimus; suora demokratia; institutionaalinen muutos

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen (esillä 10 päivää ennen väitöstä): https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/

Yhteystiedot:

Sähköposti [email protected]

Perustieteiden korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/52 

Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu