Väitös uuden median alalta, FM Jana Pejoska
Väitöskirjan nimi: Contextually responsive interaction design - Design ideation for dynamic contexts
Tohtoriopiskelija: Jana Pejoska
Vastaväittäjä: Professori Giulio Jacucci, Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT, Helsingin yliopisto
Kustos: Professori Teemu Leinonen, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, taiteen ja median laitos
Vässä väitöskirjassa tutkitaan, miten digitaalisten työkalujen suunnittelua voidaan parantaa ottaen huomioon konteksti sosiaalisessa etävuorovaikutuksessa. Tutkimus käsittelee haasteita suunnitella työkaluja, jotka mukautuvat dynaamisiin etävuorovaikutusympäristöihin. Se korostaa, kuinka perinteiset käyttäjäkeskeiset suunnittelumenetelmät eivät riittävästi huomioi sosiaalisia, kulttuurisia ja liiketoiminnallisia konteksteja, mikä johtaa kapeaan keskittymiseen käytettävyyteen ja käyttäjien tarpeisiin. Väitöskirjan tavoitteena on kehittää kontekstuaalisesti reagoiva vuorovaikutussuunnittelun kehys, joka ottaa huomioon dynaamiset kontekstit ja sosiotekniset kerrokset käyttäjäkokemuksessa.
Tutkimus yhdistää HCI:n (ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus), kognitiivisen tieteen ja teknologiafilosofian käytännön suunnittelumenetelmiin. Se tuo esiin kontekstitietoisen suunnittelun merkityksen erityisesti ubiquitous computing -tekniikassa, AR/VR:ssä ja hajautetussa kognitiossa. Se tarjoaa näkökulmia etävuorovaikutustyökalujen suunnitteluun, jotka huomioivat käyttäjien fyysiset, sosiaaliset ja kulttuuriset kontekstit yhdistämällä ruumiillistuneen ja sijoittuneen kognition näkökulmat.
Väitöskirjan keskeisiä tuloksia ovat työprototyyppi, joka osoittaa, kuinka työkalut voivat reagoida kontekstiin, sekä uusi suunnittelumenetelmä, joka monipuolistaa ideoiden luomista ja vähentää suunnittelijoiden ennakkoluuloja. Tutkimukset osoittavat, että kontekstitietoiset suunnittelut johtavat reagoivampiin ja käyttäjäystävällisempiin ratkaisuihin yhteissuunnittelutyöpajoissa ja iteratiivisissa arvioinneissa. Tulokset viittaavat siihen, että vuorovaikutuksen suunnittelussa tulisi huomioida paitsi käyttäjien välittömät tarpeet, myös niiden laajempi konteksti.
Tärkein panos on kontekstuaalisesti reagoiva vuorovaikutussuunnittelun kehys, joka osoittaa, että kulttuuria, ympäristöä ja ruumiillistumista harkitsevat suunnittelijat voivat luoda tehokkaampia ja mukautuvampia etävuorovaikutustyökaluja. Tämä tutkimus osoittaa myös, kuinka kognitiiviset harhat voivat hämärtää suunnittelijoiden käsitystä käyttökokemuksesta ja tuo esiin tarvittavat välineet näiden harhojen vähentämiseksi suunnittelussa.
Avainsanat: Etävuorovaikutus, Suunnittelun ideointi, Kontekstille herkkä suunnittelu
Yhteystiedot
Sähköposti | [email protected] |
Puhelin | +358458909688 |
Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen (esillä 10 päivää ennen väitöstä): https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/54
Zoom-pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas
- Julkaistu:
- Päivitetty: