Tapahtumat

Viljelyjärjestelmät uusiksi - monimuotoisuudesta uutta luksusta

PeltoLuksus (Crops4Luxury) –hankkeen loppuseminaari
PeltoLuksus projekti. Kuva Eeva Suorlahti.
PeltoLuksus -hanke. Kuva: Eeva Suorlahti.

Ympäristön monimuotoisuuden häviäminen on kytköksissä yksipuolistuvaan ruokajärjestelmään ja pellonkäyttöön. Elonkirjon kaventuminen on ihmiskunnan olemassaololle merkittävä uhka, jonka taittaminen vaatii meiltä kulutustottumusten muutosta. Kysyntää tulee suunnata jatkossa kestäviin valintoihin ja tuotteisiin. Näiden synnyttäminen vaatii puolestaan muutoksia tuotteiden ja raaka-aineiden tuotannossa, pellon käytössä ja myös viljeltävässä kasvilajistossa. 

Pienemmillä pinta-aloilla harjoitettu, ns. erikoiskasvien, monimuotoisuutta lisäävä viljely ja raaka-ainetuotanto ovat mahdollisuus sillä viljelykierrot monipuolistuvat ja pellon viljavuus paranee. Harvinaisina erikoiskasvien tuotanto ja jatkojalostus edellyttävät omaa ammattitaitoa ja erityisosaamista, jolloin niiden hyödyntäminen osaltaan uudistaa maataloutta. Monipuolistuva raaka-aineen tarjonta luo yrittämisen mahdollisuuksia sekä tuo uusia tuotteita ja hyödykkeitä kuluttajille.   

Viljelyjärjestelmät kaipaavatkin uudistamista ja uudenlaista suunnittelua, jossa huomioidaan myös monipuolisuus ja tuotannon merkitys luonnon monimuotoisuudelle (biodiversiteetille). Uutta luksusta voikin olla tuotantomenetelmät ja tuotteet, joissa tavoitteena on kokonaisvaltainen ihmisen ja ympäristön hyvinvointi, huomioiden myös kiertotalouden vaatimukset.

Seminaarissa esitellään tuloksia Luonnonvarakeskuksen koordinoimasta ja Sitran rahoittamasta PeltoLuksus (Crops4Luxury)  –hankkeesta, jossa on tarkasteltu kolmen raaka-aineketjun (gluteenittomia raaka-aineita tuottavat kasvivaihtoehdot, kumina ja värimorsinko) tuotannollisia pullonkauloja sekä jalostettu tietoa uudenlaisen luksuksen synnyttämiseksi.

Tervetuloa!

Ilmoittaudu tästä linkistä 31.8.mennessä

Ohjelma

12:00   Avaus, Hanna Mattila, asiantuntija, kiertotalous, Sitra

12:10   Uutta luksusta monimuotoisesta peltoviljelystä, PeltoLuksus-hankkeen esittely, erikoistutkija Marjo Keskitalo, Luke

12:30   Suomalaisen tuotannon vahvuustekijöitä markkinoinnin kannalta, Jyrki Sukula, Sukula co. Eatertainment Society Oy

13:15   Monimuotoinen viljely elävöittää ja uudistaa alkutuotantoa:

  • Erikoiskasveista lisäarvoa  ja ympäristöhyötyjä ruokaketjuun, erikoistutkijat Erja Huusela-Veistola ja Marjo Keskitalo sekä tutkijat Matts Nysand ja Pentti Ruuttunen, Luke  
  • Kvinoan markkinointiin ytyä, Juha Raininko, Rainingon luomutila 
  • Uutta öljyhampun jatkojalostukseen, Ville Virtanen, Hamppufarmi Oy 
  • Sadon kuivatusenergia auringosta, Susanna Hämäläinen, Viljakas Oy 

14:15   Kahvia ja tutustumista esittelypisteisiin

14:45   Sinisen kasvivärin tie pellolta kestävään luksukseen:

  • Ekoluksusta ja designia - vastuullisemman muodin jäljellä, professori Kirsi Niinimäki, Aalto yliopisto ja tutkijatohtori Linda Turunen, Helsingin yliopisto 
  • Palvelutoiminnan mahdollisuudet yrityksille, yliopistotutkija, Riikka Räisänen, Helsingin yliopisto 
  • Värimorsingosta indigon sinistä, Pasi Ainasoja, Natural Indigo Finland Oy

15:45   Miltä lisäarvotuotanto näyttäytyy viljelijän näkökulmasta? Kommenttipuheenvuoro, Heikki Huhtanen, MTK Maaseutunuoret

16:00  Tilaisuus päättyy

Lisätietoja:

Marjo Keskitalo, erikoistutkija [email protected]
Kirsi Niinimäki, professori kirsi.niinimä[email protected]
Riikka Räisänen, yliopistonlehtori [email protected]

Natural Indigo project, design by Arttu Åfield & Kirsi Niinimäki. Photo Eeva Suorlahti

NÄYTTELY

Natural Indigo: New Luxury from Northern Fields

Tervetuloa PeltoLuksus -hankkeen näyttelyyn Natural Indigo: New Luxury from Northern Fields Aalto-yliopiston kampukselle Otaniemeen 5.-26.9.2019. 

Näyttely on osa Helsinki Design Weekin virallista ohjelmaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: