Vuokraa asuntosi aaltolaiselle
Haluatko aaltolaisen vuokralaiseksi? Voimme auttaa, lue lisää.
Sähkö ei yleensä sisälly vuokraan (poikkeuksena usein opiskelija-asunnot) ja sinun täytyy tehdä oma sähkösopimus. Voit saada sähkösopimuksen helposti soittamalla sähköyhtiölle ja antamalla heidän nimesi ja osoitteesi. Sähkö laksutetaan tavallisesti joka toinen tai kolmas kuukausi. Sähkön kuukausikustannukset riippuvat luonnollisesti kulutuksesta.
Suomessa toimii useita sähköyhtiöitä. Energiaviraston ylläpitämällä sähkönhinta vertailusivustolla (sähkönhinta.fi) voit vertailla hintoja ja sähkön alkuperää monista eri yrityksistä.
Sähkösopimuksia voi tehdä esim. alla olevien yritysten kanssa:
Helsingin Energia (Helen.fi)
Vantaan Energia (vantaanenergia.fi)
Fortum (fortum.fi)
Vesimaksu on usein sisällytetty vuokraan mutta joissakin tapauksissa saatat joutua maksamaan vuokran lisäksi kuukausittaisen vesimaksun. Vesimaksu määräytyy joko huoneiston (kiinteä kuukausittainen maksettava summa per henkilö) tai kulutuksen perusteella. Yleensä vesimaksut vaihtelevat 10-20 € / kk / henkilö.
Suomessa noin 95% kaupunkialuaiden kerrostaloista kuuluu kaukolämpöverkkoon. Mikäli asut em. kerrostalossa, lämmityskulut sisältyvät lähtökohtaisesti vuokraasi. Muita lämmitystapoja (mm öljy, sähkö, bio, aurinko) käytetään enemmän rivitaloissa ja omakotitaloissa.
Vaikka joissakin tapauksissa internetyhteys voi olla sisällytetty vuokraasi (esim. opiskelija-asunnot), on silti hyvin yleistä, että sinun on tehtävä oma sopimus Internet-palveluntarjoajien kanssa yhteyden saamiseksi. Hinnat ja yhteystyypit voivat vaihdella suuresti, riippuen yrityksestä. Laajakaistayhteys nopeudella 50-100 Mbit / s on noin. 20-30 euroa kuukaudessa Helsingin seudulla.
Internet-palvelutarjoajia (esimerkkejä)
Elisa (elisa.fi)
Telia (telia.fi)
DNA (dna.fi)
On erittäin suositeltavaa ottaa kotivakuutus. Usein vuokranantaja saattaa myös edellyttää ja vaatia vuokralaista ottamaan kotivakuutuksen. Kotivakuutusta tarjoavat vakuutusyhtiöt. Kotivakuutukset vaihtelevat suuresti kattavuudeltaan ja hinnoiltaan vakuutusyhtiöstä riippuen. Perustason kotivakuutus on noin 90-120 € vuodessa 40 m²: n asunnolle.
Esimerkkejä vakuutusyhtiöistä:
Pohjola (pohjola.fi) (fairly good English sites)
LähiTapiola (lahitapiola.fi)
If Vahinkovakuutusyhtiö (if.fi)
Fennia (fennia.fi)
Lähivakuutus (lahivakuutus.fi)
Helsingin keskustassa on vain muutamia huonekaluliikkeitä. Huonekaluliikkeiden keskittymät sijaitsevat usein hieman kauempana keskustoista.
Helsinki:
Lanterna ostoskeskus, Roihupelto Helsinki
Espoo:
Lommila (esim IKEA)
Suomenoja
Vantaa:
Petikko
Porttipuisto (esim IKEA)
Huom, ethän maksa vakuusmaksua ennen kuin olet itse nähnyt asunnon!
Haluatko aaltolaisen vuokralaiseksi? Voimme auttaa, lue lisää.
Asumispalveluiden ohjeita asunnon löytämiseen ja vuokraamiseen pääkaupunkiseudulta. Linkkejä sekä vuokra-asunnon että omistusasunnon etsintää helpottaville sivustoille.
Täältä löydät tietoa väliaikaisesta asumisesta, jota Aalto tarjoaa yhdessä Unihomen kanssa. Lisäksi löydät linkkejä, jotka helpottavat väliaikaisen asunnon tai muun tilapäismajoituksen löytämistä.
Löydät oman yksikkösi henkilöstöpalveluiden yhteyshenkilön tämän sivun kautta.
Henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus -hakemisto