Henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus -hakemisto
Henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus -hakemisto
Tämän sivun sisältö on kohdennettu Aalto-yliopistoon saapuvalle kansainväliselle henkilöstölle. Sivun täydellinen ja yksityiskohtainen sisältö löytyy englanninkielisenä täällä Preparing for arrival (aalto.fi).
Aalto-yliopiston HR vastaa Hosting Agreementin toimittamisesta EU:n ulkopuolelta saapuvalle työntekijälle. Hosting Agreement määrittelee vastaanottavan yksikön, kutsujan, tehtäväkuvauksen, palkan sekä työskentelyn ajanjakson ja sen voi siten liittää työlupa / viisumihakemukseen.
Suomeen töihin ja asumaan saapuva tarvitsee henkilötunnuksen. Henkilötunnusta voi hakea Digi-ja väestötietovirastosta (DVV, eli entinen Maistraatti), DVV:n International House Helsinki-palvelupisteeltä, tai ensimmäisen oleskelulupahakemuksen yhteydessä.
Perheenjäsenten (puoliso ja lapset) muuttaminen Suomeen puolison/pääasiallisen hakijan mukana on yleensä mahdollista. Eri kansallisuuksille on kuitenkin asetettu eri vaatimuksia oleskeluluvan saamiseksi. Lisätietoa saa suomen Maahanmuuttovirastolta (migri.fi).
Apostille-menettely todentaa viralliset asiakirjat, kuten lasten syntymätodistukset tai avioliittotodistuksen. Viralliset asiakirjat tulee olla todennettuina Apostille-menettelyllä oikeiksi oleskelulupahakemuksessa.
Saapujan muistilista "Arrival Checklist" helpottaa Suomeen ja Aalto-yliopistolle töihin tulijaa muistamaan kaikki tarvittavat askeleet. Arrival Checklist löytyy tämän sivun englanninkieliseltä käännöspuolelta.
Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kansalaiset saavat oleskella, asua ja tehdä työtä Suomessa ilman erillisiä työ- tai oleskelulupia tai EU-maan kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä.
Pohjoismaiden kansalaiset saavat Suomesta kotikuntaoikeuden heti Suomeen muuttaessaan, mikäli oleskelu kestää yli vuoden.
Henkilötunnusta ja kotikuntaoikeutta haetaan Digi-ja väestötietovirastosta (DVV eli entinen Maistraatti). DVV:n yksi toimipiste löytyy International House Helsinki-palvelupisteeltä.
EU:n kansalaiset/ETA-valtioiden kansalaiset/Sveitsin kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa Suomeen.
Mikäli Suomessa oleskelu kestää yli 3kk, tulee heidän kuitenkin rekisteröidä oleskeluoikeus Maahanmuuttovirastossa. Rekisteröinnin jälkeen saa henkilötunnuksen ja oleskelu Suomessa tapahtuu laillisesti.
Henkilötunnusta voi hakea Digi-ja väestötietovirastolta (DVV eli entinen Maistraatti). Mikäli suunnitelmissa on asua Suomessa pysyvästi (yli vuoden) voi hakea kotikuntaoikeutta Digi-ja väestötietovirastosta.
DVV:n palvelupiste toimii mm International House Helsinki-palvelupisteellä.
Mikäli työntekijän aikeissa on oleskella tai työskennellä Suomessa kauemmin kuin 3kk tulee työntekijän hakea oleskelulupaa ennen Suomeen saapumistaan Maahanmuuttovirastosta.
Suosittelemme, että tuleva työntekijä hakee viisumia (alle 3kk Suomessa oleskelu) tai oleskelulupaa (yli 3kk Suomessa oleskelu) vähintään 3-4 kk suunniteltua Suomeen saapumista aikaisemmin.
Henkilötunnusta haetaan ensimmäisen oleskelulupahakemuksen yhteydessä tai Digi-ja väestötietovirastosta (DVV eli entinen Maistraatti) tai DVV:n International House Helsinki-palvelupisteeltä.
Kotikuntaoikeutta haetaan Digi-ja väestötietovirastosta mikäli Suomessa oleskelu on pysyvää (yli 1vuosi) ja oleskelulupa on yli vuodeksi.
Henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus -hakemisto
Löydät oman yksikkösi henkilöstöpalveluiden yhteyshenkilön tämän sivun kautta.
Tällä sivulla kerrotaan Suomeen muuttamisen käytännön asioista.
Perheen ja/tai puolison kanssa Suomeen muuttamisessa tulee huomioida mm kouluihin ja päiväkotiin ilmoittautumiset. Tältä sivulta löydät perustietoa näistä sekä muita yleisiä vinkkejä mukana muuttavalle puolisolle.
Asumispalveluiden ohjeita asunnon löytämiseen ja vuokraamiseen pääkaupunkiseudulta. Linkkejä sekä vuokra-asunnon että omistusasunnon etsintää helpottaville sivustoille.
Sosiaalinen verkosto tekee olosi kotoisaksi. Aalto-yliopisto järjestää tapahtumia ja muuta ajanvietettä kansainvälisille työntekijöilleen ja heidän perheilleen, jotta kotiutuminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen sujuisivat mahdollisimman kitkattomasti. Esimerkkejä ovat Aalto Club ja Experiencing Finland -tapahtuma. Olemme lisäksi koonneet vinkkejä ja linkkejä, joista voit valita itsellesi sopivimmat.