Toteuttaminen
Digimaa-demonstraation toteuttavat Aalto-Yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan laitos yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun tekniikan laitoksen ja maarakentamisen yritysten kanssa. Tutkimuslaitosten työnjaossa Aalto-yliopisto vastaa taustajärjestelmän ja sen datamallin suunnittelusta (BackEnd), ja Lahden ammattikorkeakoulu suunnittelee ja toteuttaa mobiilin käyttöliittymä -prototyypin (FrontEnd).
- Projektissa kartoitetaan maa-ainessiirron liiketoiminta ja yritysten rooli maarakentamisen hankinta- ja toimitusketjuissa. Toimitusketjussa tunnistetaan tyyppiroolit: maa-ainesten tilaaja, toimittaja, ajojärjestelijä, kuljettaja ja vastaanottaja/tilaaja sekä näiden roolien tekemät tilaukset ja toimitukset.
- Projektitiimi suunnittelee maa-ainesten tilaus-toimitusmallin, ja sen keskeiset palvelutehtävät. Yritykset osoittavat, mitä tehtäviä pilvipalvelun tulee toteuttaa, ja mitä dataa tarvitaan. Tiimi selvittää, millä keinoin maa-ainesten tilaukset ja toimitukset kommunikoidaan yritykseltä ja työntekijältä toiselle.
- Tutkijat järjestävät ”versiokuulemisia” yritysten kanssa. Käyttäjät ottavat kantaa palveluominaisuuksiin ja niiden tarkennuksiin. Sovellukseen iteroidaan palautteiden perusteella lisäominaisuuksia.
- Tietomallin suunnittelu perustuu toimijoiden roolien, näiden keskinäisten kommunikaatio- ja viestintäprosessien ja tarvittavan datan määrittelyyn. Tietomallissa eritellään palvelun pääluokat, niiden käyttämä data ja datan suhteet toimitusketjuissa.
- Käyttöliittymän sovellus toteutetaan REST-skaalautuvana pilvipalveluna, jossa käyttöliittymä keskustelee taustajärjestelmän kanssa salatun https-protokollan välityksellä. Tietoturvallinen kommunikointi perustuu avoimeen JSON Web Token (JWT) standardiin (RFC7519). Käyttöliittymä noudattaa Google’n Material Design suunnittelusäännöstöä. Sovellus on komponenttipohjainen www-palvelu, ja se toteutetaan Angular ohjelmistokehyksellä. Digimaan mobiiliapplikaatio ohjelmoidaan hybridisovelluksena Cordova ohjelmistokehyksellä. Taustajärjestelmä koodataan Scala-ohjelmistokielellä.
- Sovellus testataan sekä tietoteknisen toimivuuden että käyttäjien tarpeiden perusteella. Tehtävänä on tuottaa yrityksille ideoita vastaavantyyppisten palveluominaisuuksien kehittämiseksi ja testata palvelun liiketoimintaedellytyksiä. Lisäksi hankkeessa tutkitaan ja kehitetään maarakentamisen raportointipalveluja.
- Julkaistu:
- Päivitetty: