Rehtori Ilkka Niemelä: ”Panostus yliopistoihin on paras ratkaisu osaajapulaan”
Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaisissa puhui myös ylioppilaskunnan puheenjohtaja Otto Usvajärvi. Avajaiset toteutettiin virtuaalisesti.
Aalto-yliopiston henkilöstölle myönnetyt vuoden 2022 tunnustuspalkinnot julkistettiin lukuvuoden avajaisissa 6. syyskuuta. Palkinnot myönnetään vuosittain yliopiston henkilöstölle erinomaisesta työstä yliopiston menestymiseksi, ja päätökset palkittavista tehdään henkilöstön ehdotusten pohjalta. Tänä vuonna palkittavien joukossa olivat myös ylioppilaskunta AYY lukuisine yhdistyksineen.
Tilaisuudessa rehtori Ilkka Niemelä myös nimitti professori Jukka Seppälän Aalto-professoriksi. Seppälä on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta polymeeritieteen alalla ja kehittänyt erityisesti uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvia biopolymeerejä, joita tarvitaan niin muovien korvaamisessa, uusissa materiaaleissa kuin lääketieteen sovelluksissa.
Professori Mika A. Sillanpää, apulaisprofessori Laure Mercier de Lépinay ja muu tutkijatiimi kumosivat kvanttimekaniikan perusperiaatteen kvanttirummuilla. Tutkijat onnistuivat mittaamaan samanaikaisesti kvanttirumpukalvojen paikan ja nopeuden, mitä pidettiin aiemmin mahdottomana. Maailmassa on vain kourallinen tutkimusalueella työskenteleviä tutkimusryhmiä, ja Sillanpään ryhmä on sen etulinjassa. Kokeet ovat erittäin vaikeita ja aikaa vieviä, ja ne vaativat paljon kärsivällisyyttä uusien lähestymistapojen kehittämiseen ja testaamiseen. Kansainvälistä fyysikkoseuraa edustava Physics World palkitsi saavutuksen vuoden 2021 tärkeimpänä tutkimusläpimurtona.
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY erityisyhdistyksineen ja ainejärjestöineen ovat tehneet kaikkensa opiskelijoiden tukemiseksi näinä haastavina aikoina. Periksi antamatta yhdistystoimijat järjestivät useaan kertaan perutut tapahtumat aina uudelleen ja uudelleen. Aikaansa säästelemättä he kehittivät uusia ja yllätyksellisiäkin tapoja järjestää tapahtumia ja tavata muita opiskelijoita. Nyt kampukselle palatessamme yhdistykset ovat jälleen suurella sydämellä ja sitoumuksella mukana johdattamassa uusia opiskelijasukupolvia Aaltoon, elvyttämässä opiskelijayhteisöä ja luomassa opiskelijakulttuuria.
Emeritusprofessori Herbert Sixta palkittiin uraauurtavasta työstään kestävien tekstiiliteknologioiden ja uuden startup-yritys Ioncell Oy:n parissa. Uusille, ympäristöystävällisille ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäville tekstiilikuiduille on maailmalla kova kysyntä. Herbert Sixta on kollegoineen kehittänyt Ioncell® -teknologian, joka muuntaa puusta saatavan sellun ja käytetyt tekstiilit uusiksi, korkealaatuisiksi tekstiilikuiduiksi ilman haitallisia kemikaaleja, Helsingin yliopiston professori Ilkka Kilpeläisen johdolla kehitetyn ionisen liuottimen avulla. Kehitystyössä ovat olleet tiiviisti mukana Aalto-yliopiston tekstiilisuunnittelun, prosessitekniikan ja konetekniikan asiantuntijat.
Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus ja sen edustajana professori Michael Hummel palkittiin niin ikään Tutkimusvaikuttaja-tunnustuksella. Tänä kesänä avautunut, Jane ja Aatos Erkon säätiön tuen avulla perustettu Bioinnovaatiokeskus vauhdittaa siirtymistä bio- ja kiertotalouteen. Ioncell®-teknologiaan perustuvan pilottilaitteiston rakentaminen on ollut keskuksen ensimmäinen merkittävä investointi, sillä sen myötä Ioncell®-teknologian kehitys otti ison harppauksen eteenpäin. Keskeinen osa keskuksen toimintaa on monialainen tohtorikoulu, jossa on käynnissä tutkimusprojekteja muun muassa ekologisesti kestävien tekstiilien sekä korkeatasoista muotoilua ja teknologiaa yhdistävien pakkausten alalla.
Professori Jani Romanoff ja opetuksen varadekaani Rasmus Vuori tiimeineen palkittiin erinomaisesta työstä korkeakoulujensa tarjoaman koulutuksen ohjelmaportfolioiden ja rakenteiden uudistamiseksi.
Insinööritieteiden korkeakoulussa kandidaattikoulutuksen ohjelmarakennetta on Jani Romanoffin johdolla linjattu yhteneväisemmäksi korkeakoulun ja laitosten muun arjen kanssa, jotta myös muulle akateemiselle toiminnalle ja tutkintotavoitteille jää tilaa. Laadukkaampien oppimis- ja opetuskokemusten myötä myös koulutukseen liittyvä hyvinvointi lisääntyy.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Rasmus Vuoren johtama tiimi koordinoi sekä kandidaatti- että maisterikoulutuksen ohjelmarakenteen ja johtamismallin kokonaisvaltaisen uudistuksen. Uudistuksen myötä alojen välinen yhteistyö lisääntyy ja opiskelijoiden ja henkilöstön työmäärät tasapainottuvat.
Tietoturvapäällikkö Riitta Gröhn ja tietoturvatiimi sekä Minttu Lintera ja lakipalveluiden tiimi ovat olleet ratkaisevassa roolissa valmistelemassa Aalto-yliopiston vastauksia Ukrainan sodan aiheuttamiin kysymyksiin tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä opetukseen ja oppimiseen liittyen. Yhdessä tiimit ottivat haastavat oikeudelliset ja kyberturvallisuuteen liittyvät asiat ripeästi ja tehokkaasti haltuunsa ja tarjosivat tukea ja toimenpide-ehdotuksia yliopiston ja korkeakoulujen johdolle ja tutkijoille. Samalla he myös varmistavat, että työmme voi jatkua sujuvasti.
Lämpimät onnittelut kaikille!
Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Videot: Unigrafia
Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaisissa puhui myös ylioppilaskunnan puheenjohtaja Otto Usvajärvi. Avajaiset toteutettiin virtuaalisesti.
Seppälä on erikoistunut biopolymeereihin, joita tarvitaan niin muovien korvaamisessa, uusissa materiaaleissa kuin lääketieteen sovelluksissa. Innostus kemiaan syttyi jo koulun kerhossa – ja on kantanut läpi pitkän, monipuolisen ja menestyksekkään uran.