Uutiset

Akkujen kierrätys ja vastuulliset raaka-aineet ovat Suomen valttikortti – Suurhanke vahvisti akkualan yhteistyötä

Aalto-yliopiston johtama kaksivuotinen BATCircle-konsortio on tuottanut runsaasti uutta tutkimusta esimerkiksi litiumioniakkujen kierrätyksestä ja vahvistanut alan toimijoiden yhteistyötä.
Recycled battery metal in a bowl
Kuva: Valeria Azovskaya / Aalto-yliopisto

Akkuteknologia on keskeisessä asemassa ilmastonmuutosta hillitsevissä ratkaisuissa, kuten liikenteen sähköistämisessä ja uusiutuvan energian varastoinnissa. Jotta kasvavaan akkujen tarpeeseen voidaan vastata kestävällä tavalla, täytyy niiden valmistukseen käytettävien metallien tuotantoa ja kierrätystä kehittää.

Suomen asemaa akkujen kiertotaloudessa vahvistava kaksivuotinen Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals (BATCircle) -hanke on päättymässä huhtikuun lopussa. Aalto-yliopiston johtamassa konsortiossa on mukana 23 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta sekä kaksi kaupunkia.

”Olemme saaneet useita lupaavia tuloksia muun muassa litiumioniakkujen raaka-aineiden jalostusprosessien ja kierrätyksen tehostamiseksi. Tulokset osoittavat, että akuista voidaan kierrättää enemmän ja useampia akkumateriaaleja ja samalla pienentää eri prosessien ympäristöjalanjälkeä”, sanoo BATCircle-hankkeen projektipäällikkö Pyry Hannula.

Projektissa on myös tutkittu laajasti Suomen maaperän akkumineraalipotentiaalia ja sen tulevaisuuden hyödyntämismahdollisuuksia. Lisäksi on parannettu akkumateriaalien tuotantoprosesseja ja kehitetty akkujen aktiivimateriaalien ominaisuuksia myös kierrätetyillä raaka-aineilla.

Hankkeessa on julkaistu tähän mennessä 24 vertaisarvioitua artikkelia, 3 väitöskirjaa, 4 raporttia, 21 diplomityötä ja 5 kandidaatintutkielmaa. Käsikirjoitusvaiheessa on vielä lähes 30 vertaisarvioitavaa artikkelia.

Suomella on vahvoilla Euroopan akkuteollisuuden kehityksessä

Suomella on hyvät edellytykset nousta kansainvälisesti merkittäväksi tekijäksi akkualalla. Suomen vahvuuksiin kuuluvat rikkaat malmivarannot, teknologinen ja kierrätysosaaminen ja infrastruktuuri sekä kansainvälisesti kovatasoinen tutkimus.

”BATCirclen tutkimuksen laajuus on Euroopan mittakaavassakin ainutlaatuista. Meillä on mahdollisuus edistää tutkimusta akkumetallien arvoketjussa hyvin laajasti sekä kehittää alan toimijoiden yhteistyötä, liiketoimintamalleja ja kiertotaloutta”, sanoo hankkeen johtaja, Aalto-yliopiston apulaisprofessori Mari Lundström.

Tällä hetkellä yli 80 prosenttia akuista valmistetaan Aasiassa. Euroopan Unionin tavoitteena on, että Eurooppaan syntyy kilpailukykyinen ja kestävä akkuteollisuus, joka vastaa lisääntyvään akkujen tarpeeseen. Euroopan akkumarkkinoiden ennustetaan nousevan 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.

BATCircle-hanke on myös vahvasti mukana eurooppalaisessa akkualan yhteistyössä – esimerkiksi Mari Lundström johtaa Batteries Europe -verkostossa työryhmää, joka laati äskettäin julkaistun tiekartan liittyen akkuraaka-aineiden saatavuuteen ja kierrätykseen.

”Kansallinen tutkimus on tärkeä osa kokonaisuutta. Suomella on vahvaa tutkimusta raaka-aineiden puolella”, sanoi Batteries Europen puheenjohtaja Michael Lippert BATCircle-hankkeen loppuseminaarissa.

Lippertin mukaan tavoitteena on, että EU-tasolla tehty työ ja kansallinen tutkimus täydentävät toisiaan.

BATCirclen työ linkittyy myös Suomen omaan akkustrategiaan, joka julkaistiin alkuvuodesta 2021. Akkumineraalien kestävä tuotanto ja jalostus, kierrätysosaaminen ja sähköistymisen ja digitalisaation osaaminen ovat kulmakiviä, joilla Suomi pyrkii akkualan edelläkävijäksi.

Jatkohanke suunnitteilla

Business Finland rahoitti BATCircle-hanketta kymmenellä miljoonalla eurolla noin 22 miljoonan kokonaisbudjetista. Hanke kytkeytyy suoraan Business Finlandin Batteries from Finland -kokonaisuuteen, joka tukee kotimaisen akkutoimialan ekosysteemin kehittämistä ja sen kytkeytymistä kansainvälisiin verkostoihin.

Konsortio on jättänyt Business Finlandille hakemuksen kolmivuotisesta BATCircle 2.0-hankkeesta. Mukana on suuri osa ensimmäisen hankkeen toimijoista sekä myös uusia yhteistyökumppaneita.

”Tavoitteemme on jatkaa tätä tärkeää työtä, jotta Suomi pysyy akkututkimuksessa Euroopan kärkikastissa ja jotta teollisuuden ja tutkimuslaitosten välinen yhteistyö tukee Suomen pyrkimyksiä kohti hiilineutraaliutta ja vahvaa kotimaista akkuteollisuutta”, Mari Lundström sanoo.

BATCircle-konsortion muodostavat:

Aalto-yliopisto
Oulun yliopisto
Itä-Suomen yliopisto
LUT-yliopisto
Geologian tutkimuskeskus GTK
Teknologian tutkimuskeskus VTT
Boliden Harjavalta Oy
Boliden Kokkola Oy
Suomen Malmijalostus Oy
Fortum Power and Heat Oyj
Fortum Waste Solutions Oy
Freeport Cobalt Oy
Metso Outotec Oyj
Norilsk Nickel Harjavalta Oy
AkkuSer Oy
CrisolteQ Oy
Oy Fennoscandian Resources Ab
Ima Engineering Ltd Oy
Keliber Oy
Latitude 66 Cobalt Oy
Magsort Oy
Mawson Oy
Mine On-Line Service Oy
Elementis Minerals B.V.
Suhanko Arctic Platinum Oy
Teraloop Oy
Terrafame Oy
Tracegrow Oy
Vulcan Hautalampi Oy (FinnCobalt)
Harjavallan kaupunki
Porin kaupunki

Lisätietoja

BATCircle-konsortio

Aalto-yliopiston johtaman BATCircle-konsortion päätavoite on synnyttää lisäarvoa akkumetalleja ja -kemikaaleja tuottaville aloille sekä niiden kiertotalouteen.

Lue lisää
Image from remote site: batcircle.aalto.fi
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu / Kuva Roope Kiviranta
Nimitykset Julkaistu:

Professorinimityksiä Kauppakorkeakoulussa

Prottoy Akbarin, Pablo Warnesin, Erkki Vihriälän ja Christoph Huberin nimitykset astuvat voimaan 1.8.2024.