Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta
Luksusta luonnosta – aaltolaiskolmikko tähtää hohtavilla puukristalleilla suoraan muodin huipulle
Noora Yau, Anna Semi ja Konrad Klockars taikovat puusta säihkettä, joka ei vahingoita ihmistä eikä ympäristöä.
Kudos kysyy, miksi pelkäämme sieniä mutta emme mikromuovia
Arkkitehdit Elina Koivisto ja Maiju Suomi ovat luoneet rakennusten ja elävien olentojen välisiä rajoja hämärtävän Kudos-paviljongin eli ’materiaalisten suhteiden kirjaston’. Vaikuttava muutos rakentamisessa edellyttää muutosta myös asenteissa, arvoissa ja tunteissa, Koivisto ja Suomi sanovat.
Viisi asiaa, jotka jokaisen tulisi ymmärtää tekoälystä työelämässä
Generatiivinen tekoäly tuntuu olevan kaikkialla, mutta tekeekö se oikeasti työstä helpompaa ja yrityksistä tuottavampia? Vai katoaako työ kokonaan? Tutkittua tietoa vaikutuksista on vasta vähän, sanoo professori Jukka Luoma – mutta varmaa on, että työelämä tulee muuttumaan.
Otaniemeen rakennetaan talkoovoimin yhteisösauna, joka kelluu tuulivoimalan siivillä
Tuulivoimaloiden siivet tehdään hankalasti kierrätettävästä lasikuidusta. Nyt aaltolaisten perustama Reverlast rakentaa niistä kovatkin meriolosuhteet kestäviä kelluvia rakenteita. Yrityksen ensimmäinen kohde on Aalto-yliopiston uusi yhteisösauna, jonka löylyjä päästään testaamaan jo ennen joulua.
Perhosen siivet liikkeelle valon voimalla – tutkijoiden kehittämät keinotekoiset lihakset saavat älykankaat mukautumaan muutoksiin ympäristössä
Aalto-yliopiston tutkimusryhmä onnistui liikuttamaan tekstiiliperhosen siipiin punottuja keinotekoisia lihaksia valon avulla. Mullistavassa tutkimuksessa valoa – tai tarkemmin infrapunalaseria – käytettiin keinotekoisten lihasten ohjaamiseen, joka saikin perhosen siivet lepattamaan.
NPHarvestin tarina: Jäteveden ravinteet hyötykäyttöön
Juho Uzkurt Kaljunen perusti yrityksen väitöskirjatyönsä pohjalta, koska hän haluaa parantaa ravinteiden kiertoa jätevesistä hyötykäyttöön. NPHarvestin innovaatiossa otetaan kaksivaiheisessa prosessissa jätevedestä talteen typpeä ja fosforia, joilla voi korvata mineraalilannoitteita.
Tutkimus: Ihmisen toiminta ajanut maapallon makean veden kierron pois tasapainosta
Kansainvälinen tutkimus päivitti maapallojärjestelmän tilaa ja elinkelpoisuutta ihmisille kuvaavan makean veden plantaarisen rajan. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka paljon joissa ja maaekosysteemeissä on vettä jäljellä ihmisen toimien jälkeen, ja suhteutettiin tämä teollistumista edeltävään tilaan. Ilmeni, että ihmisen toiminta on muokannut rajusti makean veden kiertokulkua maailmanlaajuisesti esiteolliseen aikaan verrattuna.
Tutkijat selvittävät kaupunkivihreän roolia osana kriittistä infrastruktuuria
Kaupunkivihreä on ratkaisevassa roolissa, kun halutaan rakentaa ilmastokestävää, monimuotoista ja hyvinvoivaa kaupunkia. Kaupungin viheralueet, katuistutukset ja pihat eivät ole siis ylimääräistä ”koristusta” vaan kriittistä infrastruktuuria, joka tarjoaa vastauksia moniin yhteiskunnallisiin haasteisiin.
50-vuotiaan Metsähovin radio-observatorion uudet teleskoopit valmistuivat
Teleskoopit avaavat uusia mahdollisuuksia monialaiseen avaruustutkimukseen ja -koulutukseen. Opiskelijoille on tarjoutunut ainutlaatuinen mahdollisuus suunnitella ja rakentaa monet teleskooppijärjestelmän keskeiset osat syöttötorvista antennien mekaniikkaan.
Suomen ensimmäisen satelliitin avaruusmatka päättyi
Seitsemän vuotta Maata kiertänyt Suomen avaruusrekisterin ensimmäinen satelliitti Aalto-1 lensi syyskuussa viimeisen kerran Suomen yli ja paloi ilmakehään. Opiskelijoiden ja tutkijoiden rakentama Aalto-1 aloitti Suomessa täysin uuden avaruusajan, sanoo projektia vetänyt professori Jaan Praks – ja sen kultakausi on vasta tulossa.
Miten rakkaus näkyy aivoissa? Tutkimus paljastaa rakkauden eri lajien aivoalueet
Aalto-yliopiston tutkijat kartoittivat millaista aivotoimintaa kuusi eri rakkauden lajia saa aikaan. Aivot aktivoituvat rakkaudesta läheisiä kohtaan erityisesti palkintojärjestelmän ja sosiaalisen aivotoiminnan alueilla.
Sukellus radikaaliin luovuuteen elokuvan ja kurssin keinoin
Radikaali luovuus on innovaatioiden ja muutoksen moottori. Me kaikki tarvitsemme sitä selviytyäksemme ja menestyäksemme monimutkaisten haasteiden ja epävarmuuden maailmassa. Aalto-yliopisto haastaa kaikki suomalaiset – niin ihmiset kuin työpaikatkin – kehittämään luovuttaan. Yksi keino siihen on yliopiston tuottama dokumentti, joka näyttää 30 tapaa käyttää luovuutta työkaluna. Emilia Hernesniemen ohjaama Radical Creatives -dokumenttielokuva on tutkielma ihmisistä, jotka ovat päättäneet muuttaa nykytilaa.
Radikaalista luovuudesta on tarjolla myös avoin ja maksuton verkkokurssi, joka tuo luovuuden perustiedot kaikkien ulottuville. Kurssi opettaa hyödyntämään luovuutta muutoksen tekemiseen osaamisesta tai alasta riippumatta.
- Julkaistu:
- Päivitetty: