Hyvä akateeminen käytäntö opinnoissa Aalto-yliopistossa, ohje päivitetty
Ohjeen päivittäminen oli tarpeen, koska sen sisältö pohjautuu Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeeseen Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa (HTK-ohje) ja tämä ohje päivittyi vuonna 2023. Yliopiston opetus- ja oppimisympäristöt ovat myös muuttuneet ja muutosten oli paikallaan näkyä ohjeessa.
Aalto-yliopiston uudessa ohjeessa määritellään hyvä akateeminen käytäntö, annetaan esimerkkejä sen rikkomuksista, kuvataan rikkomusepäilyjen käsittely ja rikkomusten seuraamukset. Ohjeeseen on lisätty myös opiskelijavalintoihin liittyvien vilppiepäilyjen käsittely.
Oppijat, opintovilpin muodot ja vilpillinen auttaminen
Aalto-yliopiston uusi ohje koskee kaikkia oppijoita, vaikka rikkomusepäilyjen käsittelyprosessi ja seuraamukset todetuista rikkomuksista koskevat edelleen pääasiassa vain tutkinto-opiskelijoita. Opintovilpin eri muodot on lueteltu aiempaa yksityiskohtaisemmin. Tutkimusvilpin käsitteet plagiointi, sepittäminen ja vääristely on päivitetty uuden HTK-ohjeen (2023) mukaisiksi. Uutena käsitteenä on lisätty opetusmateriaalin tai opintosuoritusten epäeettinen levittäminen. Ohjeeseen on myös lisätty maininta siitä, että oppija, joka auttaa toista oppijaa vilpillisesti saamaan etua opinnoissa, syyllistyy itsekin vilppiin.
Opetusyksiköt, selvittäjät ja opinnäytetutkintaryhmä
Uudessa ohjeessa on tarkennettu korkeakoulujen ulkopuolisissa opetusyksiköissä (kuten Kielikeskus ja Avoin yliopisto) tapahtuvien rikkomusten selvitysvastuita. Rikkomusepäilyt selvitetään edelleen pääosin korkeakouluissa dekaanin johdolla. Selvittäjinä toimivat ja neuvontaa prosessista sekä opettajille että oppijoille antavat opintoasiainpäälliköt sekä muut erikseen nimetyt henkilöt. Koska kansalliseen HTK-ohjeeseen (2023) ei enää kuulu ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytteitä koskevien rikkomusepäilyjen käsittely, on Aalto-yliopiston uuteen ohjeeseen lisätty dekaanille mahdollisuus perustaa tarvittaessa opinnäytetutkintaryhmä rikkomusepäilyn selvittämistä varten.
Suorituksen hylkääminen, puhuttelu, varoitus ja erottaminen
Hyvän akateemisen käytännön rikkominen opintosuorituksissa voi johtaa suorituksen hylkäämiseen ja dekaanin antamaan puhutteluun. Uusi käytäntö on, että vakavissa tapauksissa koko kurssin suoritus voidaan hylätä. Lisäksi, jos oppijan on todettu syyllistyneen rikkomukseen muussa Aalto-yliopiston korkeakoulussa tai opetusyksikössä kuin oppijan omassa kotikorkeakoulussa tai opetusyksikössä kuten avoimessa yliopistossa, niin tästä viestitään myös oppijan kotikorkeakouluun tai opetusyksikköön, jonka on puututtava esimerkiksi vakavaan tai toistuvaan vilppiin. Vakavan tai toistuvan vilpin seuraamuksena tutkinto-opiskelijoille voi olla yliopistolain mukainen varoitus tai määräaikainen erottaminen kuten tähänkin asti.
Seuranta, ohjeistus ja tiedotus
Aalto-yliopiston uuteen ohjeeseen on lisätty seuranta- ja raportointivastuu epäilyjen ja selvitysten ja seuraamusten lukumääristä.
Aalto-yliopiston uudessa ohjeessa ei enää yksityiskohtaisesti ohjeisteta työkalujen (kuten Turnitin) käytön edellytyksiä esimerkiksi vilpin ehkäisyssä tai tutkinnassa vaan Aalto-yliopiston tarjoamien työkalujen vastuullinen käyttö ohjeistetaan palveluiden toimesta.
Jotta tieto hyvästä akateemisesta käytännöstä saataisiin kerrottua kaikille oppijoille, kuuluu kaikkien opintoihin pakollinen osuus, jossa hyviä tieteellisiä ja/tai taiteellisia menettelytapoja käsitellään.
Materiaalia ja opetusta hyvästä akateemisesta käytännöstä tulee olla tarjolla kaikille. Oppijoille ja opettajille tarkoitettua tieto- ja itseopiskelumateriaalia valmistellaan ja sen julkaisusta uutisoidaan arviolta alkuvuodesta 2025.
Korkeakoulujen opintoasiainpäälliköt viestivät korkeakouluissa ja korkeakoulujen ulkopuolisten opetusyksikköjen vastuuhenkilöt viestivät opetusyksiköissään muuttuneista käytännöistä opettajille.
Lisätietoa: Anna Johansson, Matti Raatikainen
Linkit:
Hyvä akateeminen käytäntö opinnoissa Aalto-yliopistossa (voimassa 1.1.2025 alkaen) (aalto.fi)
Ohjeistus tekoälyn käytöstä Aalto-yliopiston opetuksessa ja oppimisessa (aalto.fi)
Turnitin-ohjelma: alkuperäisyystarkastus ja palaute (aalto.fi)
Hyvä tieteellinen käytäntö (aalto.fi)
Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan HTK-ohje 2023 (PDF)
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia
AllWell?-opiskelijakysely on auki 30.1.-13.2.2025
Toisen vuoden kandiopiskelija ja ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija - mitä kuuluu?Vastaa AllWell?-opiskelijakyselyyn!