Uutiset

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Alumnit Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.
Antti ja Susanne Suhonen
Susanne ja Antti Suhonen Boston Promenade x Kauppis Alumnifest -tapahtumassa 15.8.2024 Korjaamolla Töölössä.

Kauppakorkeakoulun alumnit ja lahjoittajat Susanne ja Antti Suhonen aloittivat opintonsa Helsingin kauppakorkeakoulussa vuonna 1990. Kun Susanne oululaisena lukiolaisena pohti opiskelupaikkaansa, hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko Helsingin kauppakorkeakoulu tai oikeustieteellinen. ”Valinta oli lopulta helppo, sillä Kauppakorkeakoulusta saapui erittäin vakuuttava opiskelijamarkkinointiryhmä kertomaan opinnoista Kauppiksessa.” Antille opiskelupaikan valinnassa ei ollut mitään epäselvää, muita vaihtoehtoja kuin Kauppis ei hänellä käynyt edes mielessä. ”On kyllä todella hyvä juttu, että lukiovierailijat vievät maakuntiin tietoa siitä, että Aallon Kauppikseen voi ilman muuta tulla opiskelemaan myös pienemmiltä paikkakunnilta.”

Heti opintojen alettua Susanne ja Antti päätyivät samaan tutor-ryhmään, jossa he tutustuivat toisiinsa ja huomasivat, että heillä synkkasi erittäin hyvin. Nyt Suhoset ovat olleet jo 30 vuotta yhdessä, joista 26 vuotta naimisissa. ”Parasta Kauppiksessa oli, että tapasin Antin. Myös muita tärkeitä ystävyyssuhteita syntyi ja niistä monet ovat kantaneet läpi vuosikymmenten. Kaikki ainejärjestöjen juhlat ja KYN-kuorossa laulaminen olivat tärkeitä, ja niissä saatiin jakaa upeita kokemuksia. Kävimme kuoron kanssa laulamassa ulkomaillakin, ja hitsauduimme tiiviiksi ryhmäksi”, Susanne kertoo. 

Antti muistelee, miten nykyinen Aalto Finance oli jo hänen aikanaan hyvin aktiivinen ja tärkeä järjestö rahoituksen opiskelijoille. ”90-luvulla kerhon toiminta oli ihan alussa, mutta porukka sen ympärillä sai rakennettua hyvän perustan sen tulevaisuudelle.” Puolison löytymisen suhteen Antti on täsmälleen samoilla linjoilla Susannen kanssa, ”parempaa Kauppis ei olisi voinut antaa”.   

’You can do it!’

Tänä päivänä Susanne työskentelee Lontoossa Russell Reynolds Associates -yrityksessä johdon konsultoinnin ja rekrytoinnin parissa. Hän on ollut töissä Lontoossa jo 25 vuotta eli pääosan urastaan. 

”Kun aloin tehdä graduani, yrittäjyyden professori Arto Lahti tunsi Telian edeltäjäyrityksen kehitysjohtajan ja sitä kautta pääsin tekemään gradun heille. Gradun valmistuttua sain jatkaa yrityksen innovaatio- ja strategiaosastoilla, missä olin viitisen vuotta. Silloin ei suinkaan kaikilla ollut kännyköitä ja Internetin kaupallistamisessa pohdittiin muun muassa sitä, miten ihmiset saataisiin ostamaan verkosta postimerkkejä! Digimurros oli vasta alkamassa.”

”Antti muutti ensin Lontooseen, ja vuotta myöhemmin lähdin perään. Anoin ja sain virkavapaata ja tarkoituksenani oli tehdä väitöskirjani loppuun. Pääsin töihin McKinseylle, ja väikkärini valmistuminen meinasi jäädä kovan työnimun jalkoihin. Kaiken vapaa-aikani käytin kuitenkin väitöstutkimuksen kirjoittamiseen ja valmista tuli, ja väittelin tohtoriksi vuonna 2002. Olin yhteensä 14 vuotta McKinseyllä, kunnes siirryin nykyisen työnantajani palvelukseen. Teen tällä hetkellä hallitusten kehittämisprojekteja Euroopan-laajuisesti. Työskennellessäni aiemmin pari vuotta Yhdysvalloissa tein niitä myös Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.” 

”Olen urani aikana saanut tehdä töitä erittäin kansainvälisessä porukassa, mihin Kauppis antoi hyvät eväät. Muistan, että Kauppiksessa oli hyvä henki ja tekemisen meininki — ’You can do it!’ — ja se asenne on kantanut hyvin. Nykyisessä työssäni DEI-asiat (diversity, equity, inclusion) ovat vahvasti esillä ja niiden edistämistä kannattaa jatkaa yliopistossakin. Maailmasta tulee parempi paikka, kun olemme valmiita vastaanottamaan erityyppisiä näkökantoja.”

”Ihan kuin olisin tullut kotiin”

Antin työura alkoi puolestaan kesällä -93 Suomen Yhdyspankissa, jossa hän pääsi heti soveltamaan koulussa oppimiaan asioita. Kauppatieteiden tutkinto osoittautui käytännössäkin todella hyödylliseksi. Kansainvälisen pankkimaailman näkökulmasta -90-luvun loppupuolella Kauppis, Helsinki School of Economics, alettiin tunnustaa Tukholman ja Kööpenhaminan vastaavien koulujen rinnalla varteenotettavaksi rekrytointialustaksi. Antti muutti pysyvästi Lontooseen 1997, missä hän jatkoi työskentelyä eri pankeissa, viimeiseksi Barclaysillä. Hän väitteli kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 1999. 

”Nykyään työskentelen konsultointi- ja neuvonantoprojekteissa Lontoossa ja Pohjoismaissa. Koko pankkiurani ajan pyrin pitämään yhteyttä rahoituksen laitoksen opettajiini Eero Kasaseen, Matti Keloharjuun ja Vesa Puttoseen, joista tuli sittemmin työkavereitani. Pidin aikoinaan muutaman vierailuluennon Kauppiksessa ja tapasimme lounailla ja päivällisillä. Työhöni pankissa sisältyi sovellettua akateemista tutkimusta ja sen puitteissa olin vielä tiiviimmin yhteyksissä kouluun.”

”Helmikuun lopussa 2014 minulla oli ensimmäinen luento työelämäprofessorina Töölössä. Kasasen Eero tuli sattumalta Chydenia-rakennuksen portaikossa vastaan ja kysyi, miltä tuntuu. Sanoin, että ihan kuin olisin tullut kotiin. Se oli päällimmäisin fiilis. Opettaminen on ollut todella kiinnostavaa ja antoisaa. Kun vastaan tulee vanhoja kavereita ja kerron, mitä teen, olen huomannut, että yllättävän moni on pohtinut vastaavaa roolia. Työelämäprofessorin tehtävä kiinnostaa.”

Kahdeksan kieltä ja projektinhallintataitoja

Susanne kertoo, että kieliä pystyi heidän aikanaan opiskelemaan Kauppiksessa paljon, mikä oli hieno mahdollisuus. ”Olimme myös molemmat tahoillamme Ranskassa vaihdossa. Jos on tilaisuus lähteä opiskeluvaihtoon ja opiskella kieliä, niin suosittelen sitä vahvasti. Olemme Antin kanssa opiskelleet yhteensä kahdeksaa kieltä, jopa japania, johon saimme aikanaan perehtyä Kauppiksessa.”

Antti opiskeli pääaineenaan rahoitusta, Susanne yrittäjyyttä. ”Se, että väittelin tohtoriksi, on mahdollistanut sen, että saan opettaa tänä päivänä Kauppiksessa. Projektinhallintataidot ja tietty kriittisyys ja analyyttinen lähestyminen asioihin ovat hyviä taitoja, joita väitöstutkimuksen tekeminen opetti itselleni”, Antti kertoo. ”Töissäkin tutkimuksen tekeminen on ollut luontevaa, kun on ollut taustaa tohtoriopinnoista”, Susanne lisää.

Lahjoitukset Suomen menestyksen mahdollistajana

Alumni- ja lahjoitusasiat ovat olleet Suhosilla mielessä erityisesti viimeiset 15 vuotta. ”Olemme alumnitoimintaan osallistumalla saaneet virkistettyä vanhoja tuttavuuksia ja tavanneet uusia ihmisiä. On ollut ilo osallistua myös Aallon alumnien tapaamisiin Lontoossa. Tohtoriksi valmistumisen jälkeen ja Antin aloitettua opetustyöt Kauppiksessa on myös ollut upeaa saada osallistua Kauppakorkeakoulun juhlallisiin promootioihin.” 

”Olemme kiitollisia siitä, mitä itse saimme, ja nyt haluamme antaa takaisin ja tehdä töitä sen eteen, että tulevat sukupolvet saisivat Kauppiksesta vielä meitäkin paremmat eväät tulevaan. Suomen menestys maailmalla tuntuu todella tärkeältä. Ulkona on kova maailma, jossa Kauppis kisaa hyvässä kansainvälisessä seurassa, joista monilla on paremmat resurssit kuin Kauppiksella ja Suomella. Jos meillä ei ole rahaa palkata kansainvälisiä huippuja tutkimaan ja opettamaan laitoksillamme, emme pärjää kilpailussa.” 

”Omistajuuden professuurissa, johon olemme myös kohdentaneet lahjoituksiamme, on erittäin hienoa se, että sen perustaminen lähti liike-elämästä tulleesta ideasta. Kauppiksessa vastattiin markkinoilla olleeseen tarpeeseen, ja lahjoittajat olivat halukkaita satsaamaan siihen.”

Vielä lopuksi Antti ja Susanne haluavat korostaa nykyisille opiskelijoille sitä, miten Kauppis antaa hyvän viitekehyksen sille, miten voi ratkoa erilaisia ongelmia eri tilanteissa työelämässä. ”Olette hyvässä paikassa! Opinnot on hyvä tehdä kunnolla, mutta niiden vastapainoksi kannattaa lähteä mukaan myös ainejärjestöihin. Hyödyntäkää upea mahdollisuus rakentaa itsellenne poikkitieteellinen tutkinto, joka kannattaa ehdottomasti tehdä loppuun asti. Töitä ehtii tekemään tulevina vuosikymmeninä. Vapaa-ajastakin kannattaa pitää kiinni: me golfaamme ahkerasti ja Susanne harrastaa myös musiikkia. Ystävät ovat tärkeitä – tänäkin kesänä saimme jälleen viettää aikaa Suomessa yhdessä vanhojen Kauppis-kavereidemme kanssa.”

**

Tiesitkö, että nykyään enää noin 56 % Aalto-yliopiston kuluista katetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella, kun taas loppuosa haetaan muista lähteistä? Lahjoituksilla tuetaan laadukasta koulutusta ja tutkimusta yhteiskunnan haasteiden ratkomiseksi. Lämmin kiitos kaikille Kauppiksen tukijoille!

**

Haastattelu: Fiona Jokivuolle, Terhi Ollikainen ja Jonna Söderholm (08/2024)
Teksti: Terhi Ollikainen
Kuva: Roope Kiviranta

Lue lisää

Kauppakorkeakoulun opiskelijoita koulun edustalla

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
Better Business - Better Society seminar in December 2019, School of Business alumni networking after the seminar

Kauppakorkeakoulun alumneille

Kauppakorkeakoulun alumniyhteisö tarjoaa mahdollisuuksia elämänlaajuiseen oppimiseen, verkostoitumiseen sekä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan rakentamiseen. Liity alumniyhteisöömme!

Kauppakorkeakoulu
People and public artwork Donors' Wall at the School of Business.

Omistajuuden lahjoitusprofessuuri

Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoululle on perustettu ainutlaatuinen omistajuuden professuuri.

Kauppakorkeakoulu

Lahjoittamiseen liittyviä uutisia ja lahjoittajatarinoita

Antti ja Susanne Suhonen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.
palkalaskija
Yliopisto Julkaistu:

Nokian Renkaat lahjoittaa 200 000 euroa Kauppakorkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu käytettäväksi Nokian Renkaiden ja Jukka Moision stipendeinä ulkomaisiin vaihto-ohjelmiin lähteville maisteriopiskelijoille.
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Jude Kokkonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Aito verkostoituminen on ihmisen kohtaamista ihmisenä

Kauppakorkeakoulun alumnille Jude Kokkoselle ihmiset ja yhdessä tekeminen ovat sydämenasia.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Moderni vaalea rakennus, jossa on useita ikkunoita ja parvekkeita, ympärillä korkeita puita.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Kouvolan tyhjät kiinteistöt käyttöön kiertotalousrakentamisella

Aallon opiskelijat etsivät ratkaisuja Kouvolan kaupungin kiinteistöongelmiin.
Opiskelijoita piirtämässä Incomplete City -arkkitehtuurikonseptia
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelijat suunnittelivat fiktiivisen kaupungin Paimiossa

Aalto-yliopiston opiskelijat osallistuivat lokakuun alussa Incomplete City -projektiin, joka on kansainvälinen arkkitehtuurikonsepti.
Professori Jouni Punkki iloitsee, että Loikka-hankkeen tutkimustulokset on viety täysimääräisenä käytäntöön ja Lammi näyttää omalta osaltaan suuntaa koko alalle. Kuva: Lammin Betoni
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lammi siirtyi valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita – taustalla tutkimustyö

Lammin Betoni siirtyi tänä syksynä valmistamaan vain vähähiilisiä harkkotuotteita. Siirtymää edelsi laaja-alainen, yli kahden vuoden pituinen kansallinen LOIKKA-tutkimushanke.
Aalto Digital Creatives autumn 2024 participants in a picture
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Luovia innovaatioita tukemassa: kaksitoista uutta tiimiä aloitti Aalto Digital Creatives- esihautomossa

Syyslukukauden luovien alojen esihautomo alkoi lokakuun ensimmäinen päivä. Aalto Startup Centerin startupneuvojat ja Aalto Studiosin luovien alojen asiantuntijat auttavat kahtatoista uutta tiimiä kehittämään liikeideoitaan.