Uutiset

Kemian tekniikan koulutus edistää kestävää kehitystä ja avaa ovia työelämään

Kemian tekniikan korkeakoulusta saa erinomaiset valmiudet tehdä työtä ilmaston, ympäristön ja kestävän kehityksen hyväksi ja töitä on runsaasti tarjolla. Alalle luulisi olevan tungosta.
Olarin lukiolaisia Kemian tekniikan korkeakoulun opiskelijamarkkinoinnin työpajassa 8.2.2019/ Kuva: Helena Seppälä
Elli Heikkinen, Sofia Sheverdyaeva, Vita Davydova ja Eszter Csizmazia Olarin lukiosta osallistuivat Kemian tekniikan korkeakoulun järjestämään työpajaan, missä pohdittiin korkeakoulun opintojen kiinnostavuuttaa nuorten silmissä.

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulusta valmistuneet työllistyvät Suomen suurimmille teollisuuden aloille: kemian, metsä- ja teknologiateollisuuteen. Alat ovat kuitenkin huolissaan koulutetun, osaavan työvoiman riittävyydestä. Tulevaisuudessa yhä useampi nuori pitäisi saada alan opintojen pariin. Kemian tekniikan korkeakoulusta valmistuneilla on taitoa ja osaamista kehittää ratkaisuja mm. ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja materiaaleihin liittyviin haasteisiin. Näistä ei riipu yksinomaan teollisuuden vaan koko maapallon tulevaisuus. 

”Emme me tienneetkään, että näiltä aloilta on niin hyvät mahdollisuudet löytää työpaikkoja”, totesi Vita Davydova Olarin lukiosta Kemian tekniikan korkeakoulun järjestämässä työpajassa. Tieto hyvistä työllistymismahdollisuuksista ei ole ihan mitätön vetovoimatekijä nuorten keskuudessa.

Helmikuun lopussa järjestetyn työpajan tarkoitus oli pohtia keinoja nuorten kiinnostuksen lisäämiseksi Kemian tekniikan korkeakoulun opintoja kohtaan. Osallistujat – korkeakoulun henkilöstöä, sidosryhmien edustajia sekä lukiolaisia ja heidän opettajiaan ja opoja – pohtivat mm. sitä, millaista tietoa nuoret opinnoista kaipaavat. Lukiolaisilla oli tähän selkeä vastaus: tiedon tulee olla mahdollisimman konkreettista. Opintojen rakenteilla tai opintopisteillä ei ole niin väliä, vaan nuoret haluavat tietää, mitä aineita opiskelemalla he voivat päästä tiettyihin ammatteihin. Projekti-insinöörin tai konsultin tittelit eivät kuitenkaan kerro työtehtävistä mitään, vaan kiinnostuksen herättämiseksi tarvitaan konkreettisempaa ammatin ja työtehtävien kuvausta.

Mieluiten nuoret kuuntelevat toisia nuoria eli korkeakoulussa opiskelevia tai vastavalmistuneita. Opintoihin ja uravaihtoehtoihin liittyvän tiedon lisäksi he haluaisivat kuulla opiskelijan arkipäivästä, siitä miten se eroaa lukiolaisen arjesta.

”Joku opiskelija voisi kirjoittaa vaikka blogia opiskelijaelämästä.”

Myös opettajat ja opot haluaisivat tietää enemmän kaikesta opintoihin ja opiskeluun liittyvästä. Kemian tekniikan korkeakoulussa on jo vuosia järjestetty mm. opoaamiaisia, joissa on kerrottu korkeakoulun opiskelumahdollisuuksista sekä kuultu koulun alumnien uratarinoita. Näitä tilaisuuksia kiiteltiin ja toivottiin lisää, opojen lisäksi myös muille opettajille. Sekä opot, opettajat että lukiolaiset toivovat myös vierailuja laboratorioihin, missä pääsisivät seuraamaan ja myös itse kokeilemaan laboratoriotyöskentelyä käytännössä.

Kemian tekniikan korkeakoulun edustamilla aloilla, kuten bio- ja kiertotaloudessa, on paljon hyvää ja mielenkiintoista kerrottavaa. Nuoret haluavat kuulla uusista tutkimushankkeista ja innovaatioista ja siitä, mikä merkitys niillä on ihmisille.

Lukiolaisten toivelistalla on esimerkiksi tutkijoiden pitämä luentosarja, josta oppilaat saisivat opintosuorituksen.

Työpajassa korostettiin myös yhteistyön merkitystä. Yhdessä sidosryhmien, kuten kemian-, metsä- ja teknologiateollisuuden etu- ja ammattijärjestöjen kanssa tiedon ja näkyvyyden kasvattaminen on helpompaa. Alan yritykset voivat olla mukana tarjoamalla nuorille mahdollisimman paljon konkreettista kosketuspintaa työelämään esimerkiksi TET- eli työelämään tutustumisjaksoilla. Myös Kemian tekniikan korkeakoulussa on ollut TET-harjoittelijoita. Näillä lyhyillä tutustumisjaksoilla voi olla hyvinkin suuri vaikutus nuoren tuleviin uravalintoihin.

Lukiolaisilta saatiin työpajassa erittäin arvokkaita näkemyksiä ja mielipiteitä. Nuoria aiotaan kuunnella jatkossakin, sillä he tietävät parhaiten, mitä tietoa he opiskeluvalintojensa tueksi tarvitsevat.

Haku Aalto-yliopiston kandidaattiohjelmiin on 20.3.—3.4.2019. Tutustu koulutustarjontaamme.

Teksti ja kuva: Helena Seppälä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.