Uutiset

Kolmelle aivotutkimushankkeelle Suomen Akatemian rahoitus

Hankkeissa tutkitaan ennenaikaisen syntymän pitkäaikaisvaikutuksia, ryhmän sisäisiä tunnetiloja ja lasten aivotoimintaa kielen käsittelyn aikana. Aallon hankkeille myönnetty yhteissumma on noin miljoona euroa.
Synnöve Carlson

Professori Synnöve Carlson tutkii erittäin ennenaikaisen syntymän pitkäaikaisvaikutuksia aivojen rakenteeseen ja toimintaan ja suoriutumiseen muistia, tarkkaavaisuutta ja sosiaalista kyvykkyyttä vaativista tehtävistä. Tutkittavat ovat ennenaikaisina syntyneitä kouluikäisiä lapsia ja aikuisia sekä vertailuryhmässä vastaavan ikäisiä täysiaikaisina syntyneitä lapsia ja aikuisia. Tutkittaville suoritetaan aivojen toiminnallinen ja rakenteellinen magneettikuvaus, neuropsykologinen tutkimus sekä motorista kontrollia mittaavia testejä.

Tutkimuksessa selvitetään, ovatko pikkukeskosina syntyneillä lapsilla aiemmin havaitut aivotoiminnan ja valkean aineen rakenteen poikkeavuudet pysyviä, vai tapahtuuko lasten kehittyessä muutoksia. Tutkimus tuottaa uutta tietoa ennenaikaisina syntyneiden lasten ja aikuisten oppimis- ja suoriutumisvaikeuksiin liittyvistä aivotoiminnan ongelmista, jota voidaan hyödyntää kehitettäessä kuntoutusta ja tukitoimia ennenaikaisena syntyneille lapsille.

Kuva: Lasse Lecklin.

Professori Iiro Jääskeläisen vetämässä tutkimuskonsortiossa tutkitaan ryhmän sisäisiä tunnetiloja yhdistämällä kognitiivista neurokuvantamista, sosiaalipsykologiaa ja virtuaalitodellisuutta. Aikaisemmin ryhmän sisäisiä tunnetiloja on tutkittu kyselyillä, mutta niissä voi olla painetta mukautua normeihin tai toisaalta haastetta osata nimetä tunnereaktioita oikein. Konsortiossa ovat mukana Helsingin yliopistolta professorit Inga Jasinskaja-Lahti ja Niklas Rajava.

Tutkimuksessa analysoitavaa dataa saadaan muun muassa web-kameroista sekä puettavista, aivojen ja kehon välistä vuorovaikutusta tallentavista antureista. Tätä tietoa yhdistetään ryhmän tunnereaktioihin ja ihmisten käyttäytymiseen erilaisissa arkielämän tilanteissa.  Lisäksi tutkitaan erilaisten vuorovaikutustilanteiden vaikutusta ryhmän tunnereaktioihin.

Anni Nora

Tutkijatohtori Anni Nora tutkii lasten aivotoimintaa kielen käsittelyn aikana. Kehityksellinen kielihäiriö on yleinen kehityksellinen vaikeus, mutta sen aivotason perusta on edelleen tuntematon. Tutkimuksessa mitataan potilaiden ja terveiden verrokkien aivokuorivasteita magnetoenkefalografialla (MEG).

Tutkimusryhmässä kehitetyn uuden koneoppimismallin avulla selvitetään, näkyykö kehityksellisen kielihäiriön taustalla mahdollisesti oleva puutteellinen puheen ajallinen seuraaminen aivokuoren aktiivisuudessa. Lisäksi pitkittäistutkimuksessa tutkitaan, miten kielen äänteiden käsittely ja oppiminen muuttuu aivokuorella seurannan aikana kehityksellisessä kielihäiriössä ja verrokeilla. Tavoitteena on löytää taustalla olevat syymekanismit yleisen kehityksellisen häiriön diagnoosin ja kuntoutuksen tueksi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kaupunkitutkija Johanna Lilius
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Avoimen opettajan haastattelu: kaupunkitutkija Johanna Lilius

Tekniikan tohtori Johanna Lilius työskentelee kaupunkitutkijana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja opettaa myös avoimessa yliopistossa.