Uutiset

Kouvolan tyhjät kiinteistöt käyttöön kiertotalousrakentamisella

Aallon opiskelijat etsivät ratkaisuja Kouvolan kaupungin kiinteistöongelmiin.
Moderni vaalea rakennus, jossa on useita ikkunoita ja parvekkeita, ympärillä korkeita puita.
Kuusankosken keskustan koulu. Kuva: Mira Kyllönen

Rakentamisessa kulutettavien luonnonvarojen määrä kasvaa nopeammin kuin maailman väestö. Rakentamisesta ja rakentamiseen liittyvistä päästöistäpitäisi vähentää 80-90% vuoteen 2050 mennessä. Tällä hetkellä rakentaminen kuitenkin kasvaa entisestään.

Aalto-yliopiston kestävän rakentamisen professorin Matti Kuittisen mukaan ”aina kun mahdollista, pitäisi jättää rakentamatta uutta — etenkin jos väestö ei kasva tai ei ole sotia.” 

Hän korostaa, ettei vanhoja rakennuksia pitäisi purkaa vaan rakennuksille olisi löydettävä uusia käyttötarkoituksia. Jos rakennus on purettava, sen osat olisi hyödynnettävä rakennusmateriaalina muualla. 

Yhteistyö Kouvolan kaupungin kanssa

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen ja Kouvolan kaupungin yhteinen hanke etsii ratkaisuja tyhjien kiinteistöjen käyttöön kiertotalousrakentamisesta. Hanke toteutetaan yhdessä Aalto-yliopiston maisteriopiskelijoiden kanssa.

Kouvolan kaupungilla on puoli miljoonaa neliömetriä tyhjiä rakennuksia, jotka halutaan purkaa tai myydä. Suurin osa kiinteistöistä ovat kouluja, terveyskeskuksia ja erilaisia kuntahallintarakennuksia, joiden tyhjäkäyttöä on aiheuttanut muun muassa suuret kuntayhdistykset.

Kuittisen mukaan ”Kouvola on malliesimerkki rakennemuutosten kokemasta seudusta, jossa rakennuksille ei ole käyttöä”.

Hankkeen tavoitteena on löytää kiinteistöille uusia käyttömahdollisuuksia, jotta niitä ei tarvitsisi purkaa. Jos käyttötarkoitusta ei löydy sijainnin takia, pyritään löytämään uusia mahdollisuuksia irrottamalla kiinteistön osia ja käyttämällä niitä uuteen rakentamiseen.

”Pitäisi saada kiinteistön omistajien tietoisuuteen, että rakennuksella voi olla toinen tai kolmas elämä. Korjaaminen ei välttämättä tuo taloudellista etua.”

- Matti Kuittinen, kestävän rakentamisen professori

Uudenlainen tapa tehdä diplomitöitä

Kouvola-hanke on osa arkkitehtuurin laitoksen uutta pilottihanketta, jonka tarkoituksena on löytää uusia tapoja työstää diplomitöitä ja parantaa opiskelijoiden hyvinvointia. Pilotissa on mukana seitsemän arkkitehtuurin sekä kolme kaupunkitutkimuksen ja suunnittelun maisteriopiskelijaa.

Pilotin kehittänyt arkkitehtuurin laitoksen professori Antti Lehto kertoo huomanneensa monta kehitettävää asiaa kolmen vuoden aikana diplomitöitä ohjatessaan. 

Lehdon mukaan diplomitöiden tekoa helpottaa, jos ne linkittyvät edellisiin opintoihin ja niiden teemat ovat linjassa arkkitehtuurin tutkimussuuntien kanssa. Tällöindiplomityö pystyy hyödyntämään tai jopa viemään tutkimussuuntia eteenpäin. 

Uudenlainen toimintatapa nopeuttaa työskentelyä, auttaa pysymään aikatauluissa ja lisää opiskelijoiden hyvinvointia. Lehto huomauttaa, että vaikka opiskelijat ovat aiemminkin saaneet työhönsä laadukasta ohjausta, työskentely on ollut melko yksinäistä puolen vuoden ajan. 

Pilotissa he saavat toisiltaan vertaistukea. ”Kun tehdään töitä yhdessä ja näkee toisten töiden kautta oman työn vahvuuksia ja oppia muista töistä, ratkaisut löytyvät nopeammin.”

Tällä hetkellä Kouvolassa on meneillään analyysivaihe, jolloin tutkitaan kaupungin kaavoitusta, historiaa, demografiaa sekä esimerkiksi rakennusten ympärillä olevaa palveluverkkoa. Analyysivaiheen jälkeen opiskelijat pääsevät ideoimaan tonteille erilaisia ehdotuksia. ”Kouvolan kaupunki antaa aika vapaat kädet ja toivoo radikaalejakin ideoita.”

Ryhmä ihmisiä seisoo portailla modernin rakennuksen edessä, jossa on suuret ikkunat ja puinen katto.
Kuvassa vasemmalta: opettaja Janne Hovi, opiskelijat Elli Asplund, Yu Ching Sun, Alexander Björkman, Khaled Saaj, Elaine Banks, Aino Vaarno, Kajsa Lindholm, Emmy Hedin, Janita Päivinen, Kaisa Vehkaperä, opettaja Mira Kyllönen. Kuva: Anneli Vartiainen

Rakentaminen tarvitsee radikaalin muutoksen

Suomessa rakennustoiminta tuottaa lähes 40 % maamme päästöistä (karkeasti noin 17 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia). Matti Kuittisen mukaan ”rakentaminen on eniten resursseja kuluttava toiminta ja siinä pitäisi pystyä paljon suurempiin päästövähennyksiin.”

Kuittinen ei usko, että ilman lisätoimia Suomessa päästään hiilineutraaliustavoitteeseen vuoteen 2035 mennessä. Hänen mukaansa vaihtoehtoja on kaksi: joko seuraava hallitus toteaa, ettei tavoitteeseen päästä tai sitten metsien hakkuita rajoitetaan. 

Jos päästöjä ei saada kuriin, Kuittisen mukaan edessä on äärimmillään ilmastopakolaisuus. ”Kanada, Pohjois-Eurooppa ja Venäjän keskiosat ovat alueita, johon ihmiset ehkä tulevat siirtymään. Suomalaisten syrjäseudun alueilla ja taloissa voi silloin olla kysyntää.”

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Uusi ympäristöystävällinen menetelmä selluloosan muokkaukseen kestäviä materiaaleja varten
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi ympäristöystävällinen menetelmä selluloosan muokkaukseen kestäviä materiaaleja varten

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet selluloosan muokkausmenetelmän, jossa myrkyllisiä liuottimia käytetään alle kymmenesosa perinteisiin menetelmiin verrattuna. Innovaatiota on mahdollista soveltaa ympäristöystävällisiin nanokomposiitteihin, selluloosapohjaisiin membraaneihin ja biolääketieteellisiin laitteisiin, jotka tukevat kestävää materiaalikehitystä.
Three persons sitting in front of multiple screens, balloons floating in the air
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston joukkue voitti pohjoismaisen NCPC-ohjelmointikilpailun opiskelijasarjan

Nordic Collegiate Programming Contest-ohjelmointikilpailu.
Kuvassa näkyy Kauppakorkeakoulun rakennus, sen vieressä oleva Kide-rakennus, sekä lipputangot ja puun oksa syksyisenä selkeänä päivänä.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

OP Ryhmän Tutkimussäätiön rahoittama hanke on selvittänyt muun muassa pankkiirien sukulaisten sijoitusintoa, ulkonäön vaikutusta palkkaukseen ja varjopankkitoimintaa

Aalto-yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja Vaasan yliopiston toteuttama kolmivuotinen tutkimushanke on pureutunut rahoitusalaan ja rahoitusinstituutioihin tavanomaista syvemmälle. Hankkeen eri tutkimuksissa onkin jo paljastunut paljon perinteisen pankkitutkimuksen yli ulottuvaa – ja yhtä lailla arvokasta – tietoa.
Läppäri. Kuva: Kalle Kataila
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus kannustaa analytiikan integroimiseen osaksi yrityksen strategiaa

Analytiikan johtamista ja henkilöstön analytiikkataitojen kehittämistä tarvitaan nykyistä suurempien hyötyjen saamiseksi analytiikasta.