Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen
Issei Otsuka työskentelee The Plant Macromolecular Research Centerissä tutkimusryhmässä, joka keskittyy glykopolymeerien itsejärjestäytymiseen. Hänen tutkimusryhmänsä tulokset viittaavat siihen, että sähkösäikeistetyillä polysakkaridikalvoissa on paljon potentiaalia. Tutkimuksessa käytetty menetelmä on sähkökehrääminen, joka on erittäin monipuolinen menetelmä, jolla polymeerien liuoksia tai sulatteita voidaan käsitellä jatkuviksi kuiduiksi, joiden halkaisija vaihtelee kymmenistä nanomillimetreistä muutamaan mikrometriin. Tekniikkaa on sovellettu monissa biomateriaalien sovelluksissa, kuten lääkkeiden annostelussa ja haavasidoksissa.
Professori Jukka Niskanen kutsui Otsukan Kemian tekniikan ja metallurgian laitoksen kahvia ja tiedettä -tilaisuuteen. Nämä kaksi tutkijaa tapasivat sattumalta Puolan Krakovassa noin kymmenen vuotta sitten. Heidän tiensä ristesivät uudelleen Montrealissa Kanadassa, jossa Otsuka työskenteli vierailevana tutkijana ja vierailevana professorina samaan aikaan, kun Niskanen työskenteli postdoc-tutkijana. Ja muutama vuosi myöhemmin nämä kollegat törmäävät toisiinsa sattumalta Espoon VTT:n kahvihuoneessa.
***
Maupertuis 2024 Researcher Short Mobility -ohjelmaa tukevat Ranskan Suomen instituutti, Ranskan Suomen suurlähetystö, Ranskan korkeakoulu- ja tutkimusministeriö sekä Suomen Tiedeseura.