Uutiset

Lainaa tutkijaa tunniksi – joukko eturivin digitietäjiä tarjoaa ilmaista Skype-keskustelua ja -sparrausta 23.–27. huhtikuuta

Kiinnostavatko 5G, lohkoketjut, joukkoistaminen tai vaikka digitaalinen etiikka? Kysy tutkijalta -viikolla kenellä tahansa on mahdollisuus juttutuokioon asiantuntijoiden kanssa.

Tutkimustiedon mahdollisimman tehokas hyödyntäminen ja levittäminen ovat tärkeä osa yliopistojen kolmatta tehtävää: yhteiskunnallista vaikuttamista. Siksi Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama ja Aalto-yliopiston vetämä Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio haluaa tuoda tutkijoidensa asiantuntemuksen kansalaisten, median, yritysten ja yhteisöjen ulottuville aivan uudella tavalla: tunnin maksuttoman Skype-keskustelun muodossa.

”Idea lähti avoimien ovien ajatuksesta: halusimme saada laajan joukon tutustumaan toimintaamme ja keskustelemaan kanssamme digitaaliseen murrokseen liittyvistä aiheista, joita olemme tutkineet tai joihin paneudumme tulevaisuudessa.  Ajatusten vaihto on tärkeää, sillä digitaalinen murros koskettaa käytännössä koko yhteiskuntaa”, sanoo tutkijatohtori Titi Ertiö Turun yliopistosta.

Mukana on kaikkiaan 15 tutkijaa Aalto-yliopistosta, VTT:ltä, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja Turun yliopistosta. Aiheiden joukossa ovat esimerkiksi 5G, teollinen internet, digitaalinen eriarvoisuus, datan jakaminen, yhteiskehittämisen menetelmät, älykaupungit ja luottamus liike-elämässä.

Aalto-yliopiston tutkijatohtori Kimmo Karhun alaa ovat alustastrategiat, lohkoketjut, digitalisaatio ja avoimen lähdekoodin lisensiointi. 

”Alustatalous, lohkoketjut ja digitalisaation moninaiset muut palaset jäävät useasti yrityksille hyvin epämääräisiksi. Toivon, että kussakin keskustelussa yksi näistä palasista saadaan avattua ymmärrettäväksi ja ehkä päästään myös miettimään, miten sitä voisi omassa liiketoiminnassa hyödyntää. Toivon, että erityisesti pienet yritykset ja yhteisöt rohkaistuvat mukaan”, Karhu sanoo.

”Itse odotan viikolta sitä, että ihmiset tarttuvat mahdollisuuteen ja esittävät meille oikein haastavia kysymyksiä. Olisi myös kiva kuulla, mitä he ajattelevat Kysy tutkijalta -tempauksesta”, Titi Ertiö kertoo.

Keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta jokainen ajan varaaja on vastuussa siitä, ettei paljasta yrityssalaisuuksia.

Katso kaikki mukana olevat tutkijat ja ohjeet ajan varaamiseen osoitteesta http://ddi.aalto.fi/fi/callaresearcher/

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Suvi Lavinto
p. 050 361 5568
[email protected]

Teollisuuden digitaalinen murros

Strateginen tutkimus (aka.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.