Uutiset

Miten valmistaa opiskelijoita ammattilaisiksi epävarmassa tulevaisuudessa?

Valmistuneet tarvitsevat monenlaisia taitoja tulevaisuuden työelämässä.
Two students fly a kite. Photo: Aleksi Poutanen
Kuva: Aalto-yliopisto / Aleksi Poutanen

Miten voimme valmistaa opiskelijoitamme työelämään vuonna 2070? Millaisia tietoja, taitoja ja osaamista tarvitaan? Kauppakorkeakoulun kestävän kehityksen erityisasiantuntija Paula Schönach jakoi ajatuksiaan aiheesta 18. kesäkuuta 2024 järjestetyssä online-paneelissa PRME:n (Principles of Responsible Management Education) vuotuisessa konferenssissa, Global Forumissa. Hän korosti, että kauppakorkeakoulujen opettajien on pidettävä mielessä, että opiskelijoillemme on annettava tarvittavat taidot tulevaisuutta varten, jolle on ominaista muutos ja epävarmuus.

Tekoälyn mukaan ”kestävän kehityksen konsultti” on tärkein ja yleisin ammatti kauppatieteitä opiskelleille vuonna 2070. ”Uskon, että tekoäly on väärässä. Mielestäni kestävän kehityksen ei pitäisi enää olla jotain, josta pitää neuvotella, jotain erillistä, joka on lisättävä liiketoiminta-ajatteluun. Sen sijaan olen vakuuttunut siitä, että 40 vuoden kuluttua kestävä kehitys on liiketoiminnan ydin ja jokaisen ammattilaisen on oltava kestävän kehityksen asiantuntija. Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa. Eikä pelkästään nykyisten yritysten muokkaamista vähemmän haitallisiksi, vaan jo aiheutuneiden haittojen korjaamista”, Paula Schönach sanoo.

Ihmisten keskinäisessä toiminnassa tarvittavia taitoja voi kouluttaa ja oppia

Paula Schönach sanoo, että olemme usein erinomaisia esimerkiksi analyyttisten taitojen opettamisessa, mutta se ei riitä: lisäksi valmistuneet tarvitsevat kykyä tehdä yhteistyötä työelämässä. ”Meidän on jatkuvasti kehitettävä tapojamme työskennellä, ideoida ja ratkaista haasteita yhdessä, yli tieteenalojen ja asiantuntemuksen rajojen. Se on avainasemassa, jotta yritykset voivat luoda ja edistää kestävää kehitystä. Ihmisten välistä yhteistyötä, ihmisten välistä vuorovaikutusta ja pehmeitä taitoja tarvitaan enemmän. Näitä taitoja voi ja pitää kouluttaa ja oppia.” 

”Meidän on myös kyettävä sopeutumaan jatkuvaan muutokseen ja oltava rohkeita, jotta voimme edistää kestävän kehityksen kannalta välttämätöntä muutosta, ja meidän on annettava tilaa mielikuvitukselle tulevaisuutta varten. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on ajateltava mahdottomia asioita, vaalittava epävarmuutta emmekä saa ahdistua siitä. Epävarmuus mahdollistaa monia erilaisia tulevaisuuksia.”

Haluaisitko keskustella lisää tulevaisuusajattelun osaamisesta kauppatieteiden opinnoissa?

Jos kyllä, lähetä Paulalle sähköpostia. Kiitos!

Paula Schönach

Paula Schönach

Senior Advisor
E706 Dept. Management Studies

Kestävyys Kauppakorkeakoulussa

Kauppakorkeakoulussa satsataan kestävyyden kehittämiseen niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Näille Kestävyys Kauppakorkeakoulussa -sivuille on nyt ensi vaiheessa kerätty asioita liittyen kestävyyteen opetuksessamme.

Lue lisää
Aalto Lush Greenery
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Henri Hentilä, Henrik Kahanpää & Alec Wright.
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Mikä on parasta tohtoriopinnoissa? Palkitut sähkötekniikan tohtorit kertovat

Elli Leppänen, Henri Hentilä, Henrik Kahanpää ja Alec Wright palkittiin erinomaisista väitöskirjoista.
voikukkia nurmikolla
Opinnot Julkaistu:

Kauppatieteen avoimen väylän valintaperusteet vuodelle 2025

Kauppatieteen avoimen väylän valintaperusteet vuodelle 2025 on päivitetty väylän ohjesivuille (aalto.fi).
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.