Uutiset

Nuoret etsimään ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen

Millennium Youth Prize on uusi teknologiakilpailu 14–18-vuotiaille nuorille.
youth_prize_fi_fi.jpg

Aalto-yliopisto ja Tekniikan Akatemia TAF järjestävät ensimmäistä kertaa teknologiakilpailun 14–18-vuotiaille nuorille. Millennium Youth Prize kutsuu nuoria esittämään ratkaisuja globaaleihin ajankohtaisiin haasteisiin terveysteknologian ja uusien kestävän kehityksen energiaratkaisujen aloilta. Kilpailijat vastaanottavat haasteet Aallon professoreilta Heikki J. Niemiseltä, Anton Kuzykilta, Mari Lundströmiltä ja Peter Lundilta.

”Haluamme tällä kilpailulla innostaa nuoria teknologian ja innovaatioiden pariin ja löytämään uudenlaisia ratkaisuja. Nuorilla ihmisillä on avaimet ihmiskunnan parempaan tulevaisuuteen”, toteaa Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen.

Arviointikriteereitä luovuus ja toteuttamiskelpoisuus

Kilpailijat voivat lähettää ratkaisunsa joko kirjallisina selvityksinä, videoina, prototyyppeinä tai niiden yhdistelminä. Arviointikriteerejä ovat tieteellisyys, luovuus, innovatiivisuus ja toteuttamiskelpoisuus.

Parhaat työt kutsutaan Aalto-yliopiston kampukselle marraskuussa 2018 Junction-tapahtumaan, jossa asiantuntijoista koostuva tuomaristo julistaa voittajat. Palkintoina jaetaan yhteensä 10 000 euroa. Kilpailuaika on 23.5.–4.11.2018

Uusi Millennium Youth Prize järjestetään isomman sisarensa, Millennium-teknologiapalkinnon (Millennium Technology Prize) hengessä: kilpailun alat ovat samoja kuin aiempien vuosien Millennium-teknologiapalkinnon voittajien alat ja molemmat palkinnot kannustavat uusiin ratkaisuihin paremman elämänlaadun puolesta. Millennium-teknologiapalkinto on suomalainen, miljoonan euron arvoinen kunnianosoitus maailman huippuinnovaatioille, jotka parantavat ihmisten elämänlaatua ja edistävät kestävää kehitystä. Tämän vuoden palkinnon saaja julkistetaan 22.5.2018 Helsingissä.

Aalto-yliopisto järjestää Millennium-teknologiapalkinnon voittajan yleisöluennon 23.5. klo 9 Kandidaattikeskuksessa Otaniemessä. Luennon jälkeen Aalto-yliopisto järjestää lukiolaisille mahdollisuuden tavata voittaja henkilökohtaisesti, ja mukaan pääsee 50 ensiksi ilmoittautunutta.

Lisätietoja:

Veli-Matti Ikävalko, koordinaattori, Aalto-yliopisto Junior, [email protected], puh. 050 351 1103

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.