Uutiset

Opiskelija näkee kurssikuvauksista tiedon kestävän kehityksen tavoitteista

Kauppakorkeakoulussa on eniten opetustarjontaa ihmisarvoista työtä ja talouskasvua edistävän tavoitteen aihealueista.
Miesopiskelija ja kannettava tietokone. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Keväästä 2020 alkaen kurssien vastuuopettajat Aalto-yliopistossa ovat analysoineet kurssiensa sisällöt kestävän kehityksen tavoitteiden näkökulmasta ja määritelleet kurssien sisältöjen kannalta keskeisimmät kestävän kehityksen tavoitteet. Käytännössä opettajat valitsevat 1–3 kestävän kehityksen tavoitetta (YK:n Sustainable Development Goals, SDG), jotka ovat kurssin sisältöjen kannalta keskeisiä. Näin opiskelijoiden on aiempaa helpompaa löytää kursseja, jotka käsittelevät juuri heitä kiinnostavia kestävän kehityksen teemoja.

Kauppakorkeakoulussa oli lukuvuonna 2020–2021 tarjolla 471 kurssia. Niistä 214 kurssin (45,44 %) sisällöissä näkyi kestävän kehityksen tavoitteet. Sen sijaan 241 kurssin osalta (51,17 %) vastuuopettajat olivat merkinneet kurssikuvaukseen, että kurssilla ei erityisesti käsitellä kestävän kehityksen teemoja. 16 kurssin osalta puuttui kyllä/ei-merkintä kestävän kehityksen tavoitteiden käsittelyn osalta.

YK:n määrittelemistä 17 kestävän kehityksen tavoitteesta Kauppakorkeakoulussa on eniten opetustarjontaa ihmisarvoista työtä ja talouskasvua edistävän tavoitteen (SDG nro 8) aihealueista. Näitä kursseja oli 146 eli 29,2 % koko kurssitarjonnasta keväällä 2020. Toiseksi eniten opetustarjontaa oli kestäviä infrastruktuureja, kestävää teollisuutta ja innovaatioita edistävän tavoitteen (SDG nro 9) aihealueista. Näitä kursseja oli 90 eli 18 % koko kurssitarjonnasta. Myös kestävään kulutukseen ja tuotantoon (SDG nro 12) keskittyvää opetusta oli tarjolla 46 kurssilla (9,6 %). Muita SDG:itä käsiteltiin kursseilla vähemmän.

”Olemme edelläkävijöitä, mutta töitä riittää yhä”

Kestävän kehityksen tavoitteiden sisällyttäminen opetussisältöihin on keskeistä opetuksen kehittämisessä. Nämä tavoitteet on tärkeää tehdä näkyviksi kurssikuvauksista lähtien.

”Missään muussa yliopistossa kansainvälisestikään vertailtuna ei vielä lisätä kurssitietoihin merkintää kurssin sisältöihin kuuluvista SDG:istä. Olemme tässä siis edelläkävijöitä. Toki meilläkin riittää työtä kestävän kehityksen ajattelun sisällyttämisessä jatkossa yhä useampiin kursseihin ja toisaalta niiden syvällisemmän ymmärryksen lisääminen kursseilla, joissa ne toistaiseksi näkyvät maininnan tasolla”, sanoo professori Minna Halme.

Aalto-yliopisto on sitoutunut kokonaisvaltaisesti edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Opetuksen lisäksi ne ovat olennainen osa tutkimusta, innovaatiotoimintaa ja kampuskehitystä. Aalto-yliopisto on myös ensimmäisenä suomalaisena yliopistona allekirjoittanut kansainvälisen SDG Accord -sitoumuksen. Se on yliopistojen ja korkeakoulujen yhteinen vastaus YK:n kestävän kehityksen tavoitteille ja sillä vahvistetaan yliopistojen roolia Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamisessa. Yli 150 korkeakoulua ympäri maailmaa on tähän mennessä allekirjoittanut sitoumuksen.

Lisätietoa:
United Nations: Sustainable Development Goals 
The SDG Accord 

UN Sustainable Development Goals
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.