Uutiset

Opiskelijat mukaan tekemään tulevaisuuden digitaalista Suomea

Kaikki minusta -kilpailussa opiskelijat kutsutaan kehittämään uusia tapoja esittää kansalaisiin liittyviä hallinnon rekisteritietoja.

Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille suunnatun kilpailun järjestävät Väestörekisterikeskus, valtiovarainministeriö ja Aalto-yliopiston Media Factory. Kilpailun finalistiehdotukset palkitaan kukin 7000 eurolla, ja koko kisan voittaja saa lisäksi 8000 euron palkintosumman. Kilpailu liittyy Kansallisen palveluarkkitehtuuriohjelman Palvelunäkymät-hankkeeseen, jossa toteutetaan kansalaisen, yrityksen ja viranomaisen yhteiset kootut palvelunäkymät.

Osallistujat saavat aineistoksi kuvitteellisen henkilön rekisteritietoja, kuten tietoja asuinpaikasta, kiinteistöistä, ajoneuvoista ja perheestä.  Tarkoituksena on suunnitella näiden rekisteritietojen visualisointi: miten esittää lukuja, nimikkeitä ja nimiä mahdollisimman selkeästi ja visuaalisesti näyttävällä tavalla. Suunnittelun lopputulos on innovatiivinen verkkopalvelu tai verkkosivu.

Suunnittelun lopputulos on innovatiivinen verkkopalvelu tai verkkosivu.

– Julkisten palvelujen digitalisoiminen etenee nopeasti. Tavoitteena on, että tuleva palvelunäkymä kokoaa digitaaliset palvelut kansalaisille helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi ja tarjoaa tunnistautuneelle käyttäjälle henkilökohtaista palvelua. Kilpailun avulla haetaan erityisesti tuoretta otetta omien rekisteritietojen esittämiseen,sanoo kehittämispäällikkö Marjukka Ala-Harja valtiovarainministeriöstä.

– Kansalaisille tarjottavat digitaaliset sisällöt ja esteetön pääsy tietoon ovat avoimen yhteiskunnan perusta. Nämä ovat myös Kaikki minusta -kilpailun lähtökohta, mihin Aalto-yliopiston on helppo sitoutua, sanoo Aalto Media Factoryn ja median laitoksen johtaja, professori Philip Dean.

Kaksivaiheinen kilpailu

Kilpailussa on kaksi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa tuomaristo valitsee enintään kolme finalistiehdotusta, jotka toteutetaan. Kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella alkuvuonna 2016.

Kilpailuun toivotaan luovia ja rohkeita ideoita, joten ehdotuksessa ei tarvitse noudattaa mitään ennalta määriteltyä visuaalista ilmettä. Loppusuoralle valitut finalistit pääsevät kehittämään omia ehdotuksiaan ketterän kehitystiimin kanssa. Emme säiky villejäkään ideoita!, kertoo palvelunäkymien hankepäällikkö Jani Ruuskanen Väestörekisterikeskuksesta.

Emme säiky villejäkään ideoita!

Kilpailu on rajattu kansalaisen palvelunäkymään ja siellä hänen omiin rekisteritietoihinsa. Tässä kilpailussa on kyse näiden tietojen visualisoinnista. Kaikki minusta -kilpailun voittanutta ehdotusta hyödynnetään kansalaisen palvelunäkymän, uudistuvan Suomi.fi-palvelun markkinoinnissa esimerkiksi viemällä voittajatyö kokeiltavaksi julkisiin paikkoihin. Kansalaisen palvelunäkymän kokeiluversio beta.suomi.fi julkaistaan 2015 lopussa.

Kilpailu alkaa 1.4.2015 klo 12.00. Kilpailutyöt on jätettävä viimeistään 31.8.2015 klo 16.00.

Lisätietoja:

Leena Närekangas
Tuottaja, Aalto-yliopiston Media Factory
[email protected]
puh. 050 342 7114

Jani Ruuskanen
Hankepäällikkö, Palvelunäkymät, Väestörekisterikeskus
[email protected]
puh. 046 920 6231

Marjukka Ala-Harja
Kehittämispäällikkö, Palvelunäkymät, valtiovarainministeriö
[email protected]
puh. 02955 30489

Kaikki minusta -kilpailu liittyy Kansalliseen palveluarkkitehtuuriohjelmaan (KaPA )ja sen Palvelunäkymät-hankkeeseen. Siinä toteutetaan kansalaisen, yrityksen ja viranomaisen yhteiset kootut palvelunäkymät. Kansalainen löytää palvelunäkymästään omaan elämäntilanteeseensa tarjolla olevia julkisen hallinnon palveluja ja voi ryhtyä asioimaan. Hän voi myös viestiä viranomaisten kanssa eri tavoin ja halutessaan lisätä yksityisiä palveluja palvelunäkymäänsä. Lisäksi kansalainen voi tarkastella kootusti omia tietojaan julkisen hallinnon rekistereistä. KaPAa ohjaa ja rahoittaa valtiovarainministeriö, ja sen hankkeiden toteutuksesta vastaa Väestörekisterikeskus. Ohjelman vuorovaikutuskanava on http://esuomi.fi.

Aalto-yliopiston Media Factory vastaa kilpailun käytännön toteutuksesta finalistien valintaan saakka.

Kilpailun tuomariston jäsenet julkistetaan syyskuussa 2015.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.