Uutiset

Opiskelijat tutkivat Suomen ESG-markkinoita ja sen liiketoimintamahdollisuuksia Euroclear Finlandille

He tekivät kattavan analyysin nykyisistä ESG-markkinoista sekä raportoinnin että tiedon tuottajan näkökulmasta.
Euroclear-tiimi räätälöidyssä yritysprojektissa
Sari Mattero, Sustainability Officer (vas.), Suvi Tyni, Chief Business Officer. Ellen ja Sebastian edessä, takana Tommi Kaituri, Head of IT Operations, Ari Heinonen, Head of Product Mgmt ja oik. Sanna Andersson, Head of Commercial. Takana David Derichs.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun maisteriopiskelijat Ellen Eskelinen (laskentatoimi) ja Sebastian Koskinen (rahoitus) toteuttivat huhti-kesäkuussa 2024 tutkimushankkeen Suomen ESG*-markkinoista Euroclear Finlandille. Ensisijaisina tavoitteina oli analysoida kilpailutilannetta, ennakoida tulevaa sääntelyä ja tunnistaa strategisia ESG-mahdollisuuksia Euroclearille. (*ESG=Environmental, Social and Governance, kestävyys)

Ellen ja Sebastian tekivät yhteistyötä monien eri sidosryhmien kanssa kerätäkseen laajasti näkemyksiä. Asiakashaastattelujen avulla saatiin käytännön ymmärrystä tarpeista ja raportoivien yhtiöiden ja välittäjien odotuksia, kun taas oikeudelliset haastattelut selvittivät ESG-markkinoihin vaikuttavaa sääntelykehystä. Euroclearin sisäiset haastattelut toivat tutkimukseen lisää syvyyttä ja varmistivat, että tutkimus oli linjassa yrityksen strategisten intressien kanssa.

Hankkeen akateeminen ohjaaja, Kauppakorkeakoulun vanhempi yliopistonlehtori David Derichs oli vaikuttunut opiskelijoiden suorituksesta. ”Sebastianin ja Ellenin projektinhallintataidot ja käytännön toteuttaminen olivat vaikuttavia, ja he varmistivat, että kaikki tehtävät saatiin päätökseen tehokkaasti ja ajallaan. Opiskelijakaksikko osoitti aloitekykyä toimimalla ennakoivasti asiakkaan ja muiden sidosryhmien kanssa, mikä edisti hienosti projektin onnistumista. He viestivät tehokkaasti, ennakoivat hyvin tarpeita ja puuttuivat haasteisiin nopeasti. Kaiken kaikkiaan opiskelijoiden ammattitaitoinen lähestymistapa ja omistautuminen olivat avaintekijöitä laadukkaiden tulosten saavuttamisessa.”

Uusia ideoita tulevaisuuden kehityssuunniksi

Tutkimustulokset esiteltiin 12. kesäkuuta 2024, jolloin Euroclear Finland sai perusteellisen tilannekuvan ESG-markkinoista. Ari Heinonen, Head of Product Management Euroclearilla, sanoi, että opiskelijat olivat ymmärtäneet ja hahmottaneet erittäin hyvin ESG-markkinoiden kokonaistilanteen Suomessa. 

”Asiakashaastattelujen sekä kilpailuanalyysin avulla tutkimus antoi Euroclearille ideoita tuleviksi kehityssuunniksi. Projekti toi esiin Euroclearin potentiaaliset mahdollisuudet ESG-toimialalla ja tarjosi strategisen tiekartan tuleville aloitteille. Hankkeen tulokset tukevat yrityksen nykyistä ESG-strategiaa ja tarjoavat lisänäyttöä sen jo olemassa olevan suunnan tueksi palvelujen ja tarjonnan osalta.”

Ellen ja Sebastian yllättyivät todetessaan ESG-markkinoiden suuren koon ja nopean kasvun. Lisäksi heidät yllätti ESG-tietojen kasvava kysyntä, jonka taustalla on muuttuva sääntely-ympäristö. ”Tämä projekti on avannut silmäni ESG:n keskeisestä roolista tulevien liiketoimintastrategioiden muotoilussa. Projektissa korostui kestävän kehityksen merkitys markkinoiden kasvun ja sääntelyn noudattamisen edistämisessä. Kiinnostukseni ESG-asioita kohtaan syveni paljon, ja rakennan erittäin mielelläni uraa tällä dynaamisella ja merkityksellisellä alalla”, Ellen pohti. ”On ollut todellinen etuoikeus oppia niinkin ”salatusta asiasta” kuin ESG”, Ellen totesi. 

”Nykyiset ja kasvavat tarpeet rahoitus- ja vähittäiskaupassa ovat herättäneet kiinnostukseni kehittyvää ESG-kenttää kohtaan. Kuten opimme projektissamme ja haastatelluilta asiantuntijoilta, ESG-aloitteet eivät ole pelkkä villitys, vaan pikemminkin nouseva normi, joka on saamassa paikkansa yritysten ydintoiminnoissa maailmanlaajuisesti”, Sebastian lisäsi.

Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit / Customized Student Business Projects

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konsepti on suunniteltu yrityksille tehtäviä tutkimus- ja selvitysprojekteja varten ja sen lähtökohtana ovat yrityksen tarpeet.

Lue lisää
Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Myötätuntomentorointia tohtoriopiskelijoille - Ilmoittaudu mukaan syksyn ryhmiin!

Ilmoittaudu mukaan tohtoriopiskelijoiden myötätuntomentorointiryhmiin!
Tapani Vuorinen in a black suit, facing camera in front of large windows.
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-professori Tapani Vuorinen: “Vain yhteistyön avulla voimme saavuttaa vaikuttavia tuloksia”

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostuksen kemian professori Tapani Vuorinen nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 3. syyskuuta Aalto-professoriksi.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita merkittävistä kestävyysteoista

Dean’s Impact Award -palkinnoilla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Antti ja Susanne Suhonen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.