Vaihto-opiskelu vaihtui Case korona -raportin laatimiseen
Oma aktiivisuus ja opiskelijoiden osaamiseen luottava professori tekivät kolmannen vuoden rahoituksen opiskelijoista yhteiskunnallisesti merkittävän raportin kirjoittajia.
Rahoituksen professori Vesa Puttonen ja rahoituksen kolmannen vuoden opiskelijat Valtteri Heikkala ja Omar Khary julkaisivat torstaina 26. maaliskuuta raportin ”Case korona: Kassatilanne ravitsemus- ja majoitustoimialoilla”. He analysoivat raportissa ravintola- ja majoitusliiketoimialojen kassatilanteen kestävyyttä yritysten tilinpäätöslukuihin perustuen.
Tulokset osoittavat, että ilman ulkopuolista apua noin 39 %–50 % yrityksistä ajautuu ensimmäisen kuukauden aikana liikevaihdon romahtamisen jälkeen maksuvaikeuksiin.
Raportti on äärimmäisen ajankohtainen, sillä Suomen hallitus ilmoitti tiistaina 24. maaliskuuta pyrkivänsä sulkemaan ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat asiakkailta mahdollisimman pian koronavirusepidemian hillitsemiseksi.
Vesa Puttosen mukaan sysäys raportin laatimiseen lähti tuttavan kanssa viikkoa aikaisemmin käydystä keskustelusta.
”Hän kysyi, eikö Kauppakorkeakoululla voitaisi nyt analysoida, miten koronakriisi vaikuttaa yritystoimintaan. Samana päivänä kaksi vaihdossa ollutta opiskelijaa lähetti sähköpostia. He kertoivat palanneensa koronan takia vaihdosta ennenaikaisesti ja kysyivät mahdollisuutta tehdä karanteenissa ollessaan projektityön, koska halusivat kuitenkin suorittaa opintoja. Ehdotin, että voisimme tehdä projektin koronakriisin vaikutuksista, koska meillä on käytössämme yritysten tilinpäätösaineistoja.”
Koska hallituksen suunnitelma ravintoloiden sulkemisesta näytti etenevän, työryhmä päätti keskittyä ravintola- ja majoitustoimialoihin.
”Ymmärsimme, että tarvetta tällaiselle laskelmalle olisi jo tällä viikolla”, Vesa Puttonen kertoo.
Raportin tavoitteena on tuottaa päätöksentekijöille tietoa, jonka perusteella he voivat arvioida, miten suurista taloudellisista vaikutuksista ravintoloiden sulkemisessa on kysymys.
”Samalla kun on edellytetty, että ihmiset pysyvät kotonaan, ravintola- ja majoitustoimialan toimintaedellytykset ovat selvästi heikentyneet. Me emme ota kantaa siihen, pitäisikö näitä toimialoja tukea vai ei, mutta täysin poikkeuksellinen päätös puuttua elinkeinovapauteen heijastuu merkittävällä tavalla yritysten toimintaedellytyksiin. Sille on laskettavissa hintalappu ainakin karkealla tasolla, ja tuon hintalapun laskeminen oli tavoitteemme.”
Verkossa julkaistu raportti sai heti paljon julkisuutta. Tapaus osoitti myös sosiaalisen median voiman yhteiskunnallisesti merkittävän tutkimustiedon levittämisessä. Aktiivisena twiittaajana tunnettu Vesa Puttonen jakoi raportin Twitter-tililtään, ja tieto siitä levisi sitä kautta erittäin nopeasti laajalle yleisölle.
Professori Puttonen painottaa relevantin tutkimuksen tärkeyttä ja kiittää samalla aikaansaavia opiskelijoitaan.
”Talouteen on iskenyt täysin ennakoimaton shokki. Meillä yhteiskunnan hyväosaisilla on juuri nyt poikkeuksellinen velvollisuus hyödyntää käytössämme olevia tietoja ja tietokantoja päätöksenteon tueksi. Sopiva kombinaatio kokemusta ja opiskelijoiden nuoruuden intoa voi mahdollistaa sellaisten mielekkäiden projektien tekemisen, joista on myös apua päätöksentekijöille.”
Lähde:
Puttonen Vesa, Heikkala Valtteri, Khary Omar. Case korona: Kassatilanne ravitsemus- ja majoitustoimialoilla. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, rahoituksen laitos.
https://www.aalto.fi/sites/g/files/flghsv161/files/2020-03/Case_Korona_26032020.pdf
Lisätietoja:
Vesa Puttonen, professori
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, rahoituksen laitos
040 709 0284
[email protected]
https://twitter.com/InvestmentTrapshttps://www.aalto.fi/en/department-of-finance/vesa-puttonen
Oma aktiivisuus ja opiskelijoiden osaamiseen luottava professori tekivät kolmannen vuoden rahoituksen opiskelijoista yhteiskunnallisesti merkittävän raportin kirjoittajia.