Uutiset

Platinalle kehitettiin edullinen ja tehokas haastaja

Tutkijat onnistuivat valmistamaan sähköenergian varastoinnissa tarvittavan elektrokatalyytin hiilestä ja raudasta.

Yksi uusiutuvan energian käytön lisäämiseen liittyvistä haasteista on sähköenergian varastoiminen.

Elektrolyyserissä, joka varastoi sähköenergian kemialliseksi yhdisteeksi, elektrokatalyyttinä on perinteisesti käytetty harvinaista ja kallista platinaa. Nyt Aalto-yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään sille edullisen ja tehokkaan vastineen.

– Kehitimme elektrokatalyytin, joka koostuu raudasta ja hiilestä. Nyt sama aiemmin platinalla saatu tehokkuus saadaan halvemmalla materiaalilla. Energian varastoinnissa elektrolyyserillä lähes 40 prosenttia materiaalikustannuksista tulee elektrokatalyytista, tutkijatohtori Tanja Kallio kertoo.

Tutkimustulokset julkaistiin 12.2.2015 ilmestyneessä Angewandte Chemie -lehdessä.

Elektronimikroskoopilla otettu kuva hiilinanoputkikantajaan kiinnittyneestä grafeenikerroksen peittämästä rautakatalyytistä. Katalyytin aktiivisuuden ja kestävyyden tutkimiseen käytetään sähkökemiallista kennoa.

Häviöt pienenevät

Valmistusprosessi on kehitetty yhteistyössä Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun professori Esko Kauppisen tutkimusryhmän kanssa. Ryhmän kehittämä hiilinanoputki johtaa sähköä erittäin hyvin ja toimii kantajana, eli aineena, jonka pinnalle katalyytti on kiinnitetty. Nyt lisätty, vain yhden hiilikerroksen ympäröimä rauta, toimii katalyyttinä. Valmistusprosessi on yksivaiheinen.

– Lopputuotteessa rauta on grafeenin peittämä. Valmistusmenetelmää on muokattu niin, että elektrokatalyytista on saatu hyvin aktiivinen. Aktiivisuudella tarkoitamme sitä, kuinka pienellä energialla sähköenergiaa varastoidaan vedyksi. Siten kemiallisen varastoinnin häviöt ovat pienemmät ja prosessi on taloudellisesti kannattavaa.

Tutkimus on tehty Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa professori Kari Laasosen ja tutkijatohtori Tanja Kallion ryhmissä yhteistyössä professori Esko Kauppisen kanssa. Tutkimusta on rahoittanut Aalto-yliopiston AEF-ohjelma (Aalto Energy Efficiency Research Programme).


Linkki artikkeliin


Lisätietoja:

Tutkijatohtori Tanja Kallio
[email protected]
puh. 050 563 7567

Professori Kari Laasonen
[email protected]
puh. 040 557 0044

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.