Uutiset

Puttonen & Vilkkumaa -podcast – asiaa paremmasta bisneksestä

Uusimmassa jaksossa Vesa Puttosen kanssa keskustelee työelämäprofessori Martti Hetemäki Helsinki GSE:stä.
Professor Vesa Puttonen and Assistant Professor Eeva Vilkkumaa host the new podcast.

Tekstiä päivitetty 25.3.2021

Puttonen & Vilkkumaa on Kauppakorkeakoulun podcast, jossa ei hymistellä eikä hypetä, vaan kysytään napakoita kysymyksiä ja haetaan oivaltavia vastauksia. Podcastin tavoitteena on toteuttaa Kauppakorkeakoulun mottoa ”Better Business – Better Society” eli keskustella siitä, miten bisnestä voi liike-elämän eri alueilla tehdä nykyistä paremmin. Ääneen pääsevät sekä Kauppakorkeakoulun tutkijat että heidän vieraansa yliopistomaailman ulkopuolelta. Podcastit juontavat vuorollaan rahoituksen professorimme Vesa Puttonen ja tieto- ja palvelujohtamisen apulaisprofessorimme Eeva Vilkkumaa. Podcast on tuotettu yhteistyössä Jaksomedian kanssa. 

Kuuntele jaksot 

Spotifyssa

Apple Podcasteissa

***

24 jaksoa liike-elämän eri aiheista

24. jakso: ”Ovatko osakemarkkinat pysyvästi sekaisin?” Vaikuttaa siltä, että ainakaan kahdesta asiasta ei kannata tehdä ennustuksia: koronan etenemisestä ja pörssikursseista. Mitkä ovat seuraukset, kun korot eivät enää heijasta reaalitalouden tilaa?

Vesa Puttonen pohtii osakemarkkinoiden vuoristorataa yhdessä Martti Hetemäen kanssa. Hetemäki aloitti viime syksynä työelämäprofessorina Helsinki Graduate School of Economicsissa tehtyään sitä ennen pitkän ja arvostetun virkamiesuran. Keskuspankkien rooli on muuttunut historiallisen merkittäväksi. Korot luvataan pitää nollassa vielä pitkään ja keskuspankit ovat sitoutuneet ostamaan valtioiden ja yritysten obligaatioita. Mitä mieltä Hetemäki on tästä kehityksestä?

Puttonen & Vilkkumaa jää tämän jakson myötä tauolle. Löydät jatkossakin podcastin Spotifysta ja Apple Podcasteista.

Kiitos kaikille kuuntelijoille ja Jaksomedialle! 

23. jakso: ”Syntyykö Suomeen koskaan vahvaa omistajuuden kulttuuria?” Omistajuus on ehkä eräänlainen ikuisuusteema, jota pöyhitään monesta suunnasta juuri nyt. Millaisia muutoksia suomalainen omistajuus tarvitsee? Yrittäjyyden arvostus ja merkitys on noussut viime vuosina, mutta omistajuuteen suhtaudutaan edelleen suurella varauksella. Mistä se johtuu?

Eeva Vilkkumaan kanssa studiossa ovat Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki sekä Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen. Ajatus laajapohjaisesta omistajayhteiskunnasta voi olla kaunis, mutta onko se oikeasti realistinen?

22. jakso: ”Mullistaako alustatalous kaupan alan kehityksen ja kilpailun?” Kauppa on Suomen suurin toimiala monella mittarilla mitattuna. Ja kun puhutaan kaupan tulevaisuudesta, niin kolme termiä toistuvat: digitalisaatio, globalisaatio ja vastuullisuus. Mutta onko jokin näistä termeistä tällä hetkellä muita polttavampi?

Podcastissa pohditaan uudistuvaa kauppaa ja sen tulevaisuutta. Eeva Vilkkumaan vieraina ovat markkinoinnin laitoksemme johtaja, professori Arto Lindblom sekä Executive in Residence Juhani Pekkala. Mikä on kaupan alan kehityksen vaikeimmin ennustettava tekijä? Entä mitä konkreettisia muutoksia kaupan alan mullistukset ovat tarkoittaneet alan tutkimukselle?

21. jakso: ”Tekoäly ja ihminen liiketoiminnassa – kumpi ennakoi paremmin?” Viime vuodet on povattu, että perinteinen strategiatyö on aikansa elänyt. Pitkien ja hartaiden prosessien sijaan yritysten täytyy olla ketteriä ja heittäytyä muutokseen. Syrjäyttääkö tekoäly ihmisen lopulta myös strategiatyössä?

Jaksossa puhutaan tällä kertaa kovan datan ja asiantuntijalähtöisten menetelmien yhdistämisestä. Vesa Puttonen saa studioon seuraksi toisen podcastin nimihenkilöistä: tieto- ja palvelujohtamisen apulaisprofessori Eeva Vilkkumaan. Mukana keskustelussa on myös Teknologian tutkimuskeskus VTT:n strategisen ennakoinnin päällikkö Sanna Malinen

20. jakso: ”Kryptovaluutta – tulevaisuuden rahajärjestelmä vai hämärähommien mahdollistaja?” Minkä olemassa olevien rahajärjestelmien osien kanssa kryptovaluutat kilpailevat? Toisaalta kryptovaluutalla on maine rahanpesijän hähmäisenä työkaluna. Mistä se kumpuaa? Puttonen & Vilkkumaa -podcastissa pohditaan kryptovaluuttojen mahdollisuuksia ja haasteita. Vieraina jaksossa ovat kryptovaluuttasijoittaja Jasmine Singh sekä tietojärjestelmätieteen professorimme Matti Rossi. Bitcoin on kryptovaluuttamaailman jättiläinen, mutta kryptovaluuttoja on kymmenittäin tai sadoittain. Miten ne eroavat toisistaan? (Podcastin tekstitys on saatavilla alempana tällä sivulla kaikkien jaksoesittelyjen jälkeen.)

19. jakso: ”Onko Afrikan ymmärrys tulevaisuuden menestyksen avain?” Afrikan talous on kasvanut viimeiset 25 vuotta – aina koronakriisiin asti. Mistä maanosan kasvu johtuu? Onko kasvu “vain tapahtunut” vai onko sen takana tietoisia talousreformeja? Vesa Puttosen kanssa studiossa on Suomen Mosambikin-suurlähettiläs Laura Torvinen. Etäyhteydellä Washingtonista keskusteluun osallistuu taloustieteen tohtori Ritva Reinikka, jonka työelämäprofessuuri Kauppakorkeakoulussa keskittyy kehitystalouteen ja -politiikkaan. Tiedostavatko suomalaiset yritykset Afrikan markkinoiden erilaisia mahdollisuuksia? (Podcastin tekstitys on saatavilla alempana tällä sivulla kaikkien jaksoesittelyjen jälkeen.)

18. jakso: ”Miten johtaja voi taklata virtuaalisen työelämän haasteet?” Etäjohtaminen nousi yllättäen vuoden 2020 suosituimmaksi johtamisen trendiksi. Mutta säilyykö se trendinä myös tulevaisuudessa? Kuinka motivoidaan, sitoutetaan ja luodaan yhteenkuuluvuuden tunnetta virtuaalisesti? Eeva Vilkkumaan kanssa keskustelevat työelämäprofessori Niina Nurmi johtamisen laitokseltamme sekä osaamisen kehittämisen johtaja Johanna Saarinen Vaisalasta. Yleensä etätyöskentelyssä puhuttaessa keskiöön nousevat työntekijän kokemukset, mutta miten johtajiin vaikuttaa se, että tiimi on niin sanotusti hajallaan ja kontaktit virtuaalisia? (Podcastin tekstitys on saatavilla alempana tällä sivulla kaikkien jaksoesittelyjen jälkeen.)

17. jakso: ”Onko Suomi ikuisesti Ruotsia jäljessä vientimarkkinoilla?” Mitkä ovat suomalaisten yritysten tyypillisimmät haasteet viennin suhteen? Puuttuuko meiltä myynti- ja markkinointiosaamista vai onko kyse lopulta vain rohkeudesta? Vesa Puttosen kanssa aiheesta keskustelevat markkinoinnin professorimme Sanna-Katriina Asikainen sekä suklaabrändi Goodio USA:n toimitusjohtaja Jussi Salonen. Goodion suklaata löytyy nykyään muun muassa kirjakauppaketju Barnes & Noblen ja luomukauppa Whole Foodsin hyllyiltä, mutta mitä kaikkea siihen vaadittiin? (Podcastin tekstitys on saatavilla alempana tällä sivulla kaikkien jaksoesittelyjen jälkeen.)

16. jakso: ”Miten politiikassa ja yrityksissä varmistetaan, että päätöksenteossa keskitytään oikeisiin asioihin?” Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi on jo osa lainsäädäntöprosessia Suomessa, mutta pitäisikö myös huolellinen jälkiarviointi saada osaksi prosessia? Vaikuttavuuden arviointi on luotettavinta silloin, kun käytettävissä on aidosti vertailukelpoinen verrokkiryhmä. Mutta miten satunnaistaminen toteutetaan eettisesti kestävällä tavalla? Eeva Vilkkumaan kanssa vaikutusarvioinnin mahdollisuuksia ja haasteita pohtivat taloustieteen apulaisprofessorimme Matti Sarvimäki sekä Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. (Podcastin tekstitys on saatavilla alempana tällä sivulla kaikkien jaksoesittelyjen jälkeen.)

15. jakso: ”Pakottaako koronavirus kansainväliset tuotantoketjut läpinäkyvyyteen?” Koronavirus on hetkellisesti muuttanut kansainvälisiä tavaravirtoja ja yritykset joutuvat nyt järjestelemään uudelleen logistiikkaketjujaan. Mutta muuttuvatko tuotanto- ja toimitusketjut pysyvästi? Miltä logistiikka-ala näyttää kymmenen vuoden kuluttua? Vesa Puttosen vieraina ovat logistiikan professori Katri Kauppi Kauppakorkeakoulusta sekä logistiikan toimialapäällikkö Petri Laitinen Paltasta.

14. jakso: Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät – Miten taloudellista eriarvoisuutta tulisi mitata?Taloudellisesta eriarvoisuudesta puhuttaessa näkemykset ja johtopäätökset voivat olla täysin päinvastaiset riippuen keskustelijan arvomaailmasta ja poliittisista kannoista. Mistä tämä johtuu? Onko meillä käytössä liian suppeat kategoriat ja keskiarvot maailman tarkasteluun? Voidaanko esimerkiksi mahdollisuuksien tasa-arvoa lopulta mitata? Eeva Vilkkumaan kanssa aiheesta keskustelevat rahoituksen professorimme Elias Rantapuska sekä Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja Tere Sammallahti.

13. jakso: ”Mitä kriisiaika paljastaa organisaatiokulttuurista?” Poikkeustilanne asettaa uusia vaatimuksia johtamiselle, mutta myös läpivalaisee organisaatiota uusista näkökulmista. Voiko työyhteisölle olla jotain hyötyä siitä, että se joutuu kohtaamaan pysähtyneisyyttä ja epävarmuutta? Millaisia johtamiseen ja johtajuuteen liittyviä kompastuskiviä poikkeustilanne voi kätkeä? Eeva Vilkkumaan vieraana on professori Henri Schildt johtamisen laitokseltamme. 

12. jakso: ”Rahishärät ja markkinointimimmit – ovatko stereotypiat Kauppiksen kipupisteitä?” Miksi rahoitus pääaineena ei houkuttele naisia samalla tavalla kuin miehiä? Typistyykö Suomessa keskustelu tasa-arvosta ja monimuotoisuudesta liikaa sukupuoleen? Mitä konkreettisia hyötyjä monimuotoinen työyhteisö tuo yritykselle? Vesa Puttonen keskustee monimuotoisuudesta Inklusiiv-hankkeen perustajan ja entisen Slushin pääkuraattorin Katja Toropaisen sekä Marcus Wallenberg -professori Rebecca Piekkarin kanssa. 

11. jakso: ”Muuttaako korona maailmantaloutta pysyvästi?” Mitä voimme sanoa koronakriisin välittömistä seurauksista taloudelle tänään? Entä mitä tapahtuu vuoden päästä? Millaisia uhkia yleinen ilmapiiri luo taloudelle? Vesa Puttosen vieraana on Kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Matti Liski, joka on hyödyntänyt taloustiedettä myös ympäristökysymysten tarkastelussa. Voiko korona jopa lykätä joitakin ilmastotavoitteita?

10. jakso: ”Kuka loistaa tulevaisuuden työyhteisössä – tiimi vai yksilö?” Vakituinen ja kokoaikainen palkkatyö ei enää tulevaisuudessa välttämättä ole normi, vaan tuloja hankitaan yhdistelemällä palkkatöitä, erilaisia tukia, yrittäjätuloja sekä muita tulonlähteitä. Miten käy työkulttuurin? Tuleeko kaikista yksinäisiä stressaajia, jotka kilpailevat vähistä työtehtävistä? Mikä suomalaisen työelämän osa-alue kaipaisi eniten muutosta juuri nyt? Eeva Vilkkumaan kanssa näistä aiheista keskustelee Executive in Residence Juha Äkräs Kauppakorkeakoulun johtamisen laitokselta. 

9. jakso: ”Missä menevät yritystoiminnan rajat terveydenhuollossa?” Miten sote-kustannusten kasvua voitaisiin hallita erilaisista kasvupaineista huolimatta? Ja ennen kaikkea niin, että samalla turvataan hoidon laatu ja kansalaisten tasapuolinen kohtelu. Ovatko yksityiset toimijat tehokkaampia kuin julkiset? Entä mitä riskejä voi liittyä yksityisten roolin lisäämiseen? Eeva Vilkkumaan kanssa asiasta keskustelee Kauppakorkeakoulun laskentatoimen professori Teemu Malmi

8. jakso (äänitetty perjantaina 20. maaliskuuta): ”Onko globalisaatio tullut tiensä päähän, Esko Aho?  Yhteiskunnassamme on nyt koronavirusepidemiasta johtuva poikkeustilanne. Vesa Puttonen syventyy mustiin joutseniin ja kriisiajan johtamiseen yhdessä entisen pääministerin, Kauppakorkeakoulun Executive in Residencen Esko Ahon kanssa. Onko Suomen nykyhallituksella tarpeeksi kriisitietoutta?

Yritysmaailmassa puolestaan jatkuva tehokkuuden metsästäminen ja globaalit alihankintaketjut ovat johtaneet tilanteeseen, jossa varastot ovat minimaaliset ja yritysten resilienssi joustavuus heikentynyt. Onko nyt odotettavissa askeleita taaksepäin globalisaatiossa?

7. jakso: ”Onko hyvä johtaja yrityksen tähti vai hiljainen taustavoima?” Johtaminen on aihe, josta löytyy röykkiöittäin tieto- ja työkalupaketteja. Mutta voiko oppikirjojen mukaan johtaa? Mitä ominaisuuksia johtajalta vaaditaan tietotyön lisääntyessä? Johtajuuden ulottuvuuksia pohtivat Vesa Puttosen kanssa Professor of Practice Pekka Mattila sekä Sitowisen toimialajohtaja Laura Järvinen

6. jakso: Fossiilivapaa Suomi – lähitulevaisuutta vai kaukaista utopiaa? Uusien ja vanhojen energiaratkaisujen välinen vastakkainasettelu näyttäytyy ainakin mediassa hyvin mustavalkoisena, mutta tarvitseeko meidän romuttaa kaikki vanha? Eeva Vilkkumaan kanssa aiheesta keskustelevat työelämäprofessorimme Armi Temmes sekä St1 Lähienergia Oy:n toimitusjohtaja Kristian Savela.

5. jakso: Millaista kieltä globaali bisnes puhuu? Vesa Puttosen vieraina studiossa ovat vanhempi yliopistonlehtorimme Anne Kankaanranta ja Vaisalan viestintä- ja brändijohtaja Nina Eklund.

4. jakso: Onko burnout uusi normaali, joka on tullut jäädäkseen? Aihetta puivat Future of Work -hankkeen tutkimuspäällikkömme Hertta Vuorenmaa ja suunnittelija Tanja Pelkonen yhdessä rahoituksen professori Vesa Puttosenkanssa. 

3. jakso: Onko ruokakaupan elämyksellisyyden markkinointi vain viimeinen yritys pelastaa kivijalkakaupat?. Jakson juontaa Eeva Vilkkumaa ja vieraina ovat markkinoinnin työelämäprofessorimme Lasse Mitronen ja K-kauppias Jouni Ekholm.

2. jakso: Kannattaako Suomen yrittää vastuullisen muodin kärkimaaksi?. Jakson juontaa Vesa Puttonen ja vieraina ovat vastuullisen liiketoiminnan professorimme Minna Halme ja Pupulandia-bloggaaja Jenni Rotonen.

1. jakso: Tutustumisjakso, jossa kuullaan molempia: juontana on Eeva Vilkkumaa ja tutkijavieraana Vesa Puttonen. Jakson aihe on 10 vuotta finanssikriisiä – mikä pankkeja vaivaa?, ja yritysvieraaksi saapuu OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

Ajatuksia herättävää kuuntelemista — sukella podcastien maailmaan

Podcastimme tarjoavat monipuolista sisältöä vaikkapa oppimisesta, tieteestä, bisneksestä, työelämästä ja filosofiasta. Kuulokkeet korville ja kuuntelemaan!

Lue lisää
Aalto-yliopiston valkoinen 3D-logo, iso A huutomerkillä, kampuksen nurmikolla / kuvaaja Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.