Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana
Rakennusjätteen puu saa uuden käyttötarkoituksen
Rakennusjätepuu on betonin jälkeen suurin jätejae Suomessa, mutta sen kierrätyskäyttö on ollut vähäistä. Käytöstä poistunut puumateriaali kiertoon (PUMASKA) -hankkeessa tutkitaan prosessointitapoja, joilla puujätettä voitaisiin hyödyntää. Tulokset ovat lupaavia: esimerkiksi yhdellä prosessointimenetelmällä, jossa puu käsitellään höyryllä ja jauhetaan, saatiin idätyskokeissa samanveroisia ja osin jopa parempia tuloksia kuin turpeella.
Turpeen korvaaminen on välttämätöntä
Turve on kasvualustana erinomainen, mutta sille pitäisi löytää korvaajia ekologisista syistä. Vaihtoehdoiksi on aiemmin tutkittu muun muassa puukuitua, kookoskuitua ja sammalta. Nyt tutkittava höyrykäsitelty jätepuu tarjoaa ekologisen vaihtoehdon, joka hyödyntää kiertotaloutta ja vähentää jätteen määrää.
Jatkotutkimuksissa keskitytään materiaalin pitkäaikaisiin ominaisuuksiin ja soveltuvuuteen kaupallisessa käytössä. Hankkeessa ovat Aalto-yliopiston lisäksi mukana Itä-Suomen yliopisto ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK). Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
- Julkaistu:
- Päivitetty: