Uutiset

Ratkaisu hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta elokuvaohjauksen professuurin hakumenettelyssä

Aalto-yliopisto on antanut vuonna 2016 alkaneen monivaiheisen selvityksen jälkeen päätöksen tieteellisen käytännön loukkaamisesta hakemuksessa elokuvaohjauksen professuuriin.
Väre. Kuva: Tuomas Uusheimo
Kuva: Tuomas Uusheimo

Aalto-yliopisto on antanut vuonna 2016 alkaneen monivaiheisen selvityksen jälkeen päätöksen tieteellisen käytännön loukkaamisesta hakemuksessa elokuvaohjauksen professuuriin. Kyse oli useista ansioluettelotiedoissa ja julkaisuluettelossa olleista puutteista ja virheistä, joita kokonaisuutena arvioiden pidettiin hyvän tieteellisen käytännön loukkauksena.

Vuonna 2015 avoimeen hakuun laitettiin ensi sijassa taiteellisin ansioin täytettävä elokuvaohjauksen professorin tehtävä. Tehtävää hakenut ja siihen 2016 valittu tohtori Dāvis Sīmanis on päätöksen mukaan loukannut hyvää tieteellistä käytäntöä. Sīmanis on esittänyt hakemuksensa osana virheellisiä tietoja aikaisempien työtehtäviensä pituudesta ja luonteesta sekä joitakin virheellisiä ja puutteellisia tietoja tieteellisestä julkaisutoiminnastaan. Näin ollen hakijan antamat tiedot eivät ole antaneet oikeaa kuvaa hänen tieteellisistä ansioistaan, ja kokonaisuutena arvioiden tätä pidettiin hyvän tieteellisen käytännön loukkauksena.

Sīmanis ei ottanut professorin tehtävää vastaan, mutta hän toimi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa määräaikaisessa Adjunct Professor –tehtävässä 1.1.-31.7.2017 ja hoiti tuntiopettajana opetustehtäviä päätökseen vuonna 2017. Sīmanis ei ole tämän jälkeen työskennellyt Aalto-yliopistolla. Elokuvaohjauksen professorin tehtävä on uudessa hakumenettelyssä täytetty sittemmin uudelleen.

Aalto-yliopisto on sitoutunut tutkimuseettisen neuvottelukunnan hyvää tieteellistä käytäntöä koskeviin ohjeisiin. Kaikki epäilyt tieteellisestä vilpistä selvitetään huolellisesti neuvottelukunnan ohjeiden mukaisesti. Aalto-yliopisto pitää tärkeänä rekrytointien oikeudenmukaisuutta, joten hakijoiden vertailun perustuminen todellisiin ansioihin on tärkeää.

Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ja yliopistojen sekä tutkimusrahoittajien kanssa on laadittu tutkijan ansioluettelomalli. Sen tarkoituksena on ohjeistaa ansioluettelon laatijaa tutkimuseettisestä näkökulmasta siten, että ansiot tulisivat esille mahdollisimman kattavasti, totuudenmukaisina ja vertailukelpoisina.

Lisää tietoa hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja sen loukkausepäilyjen käsittelystä: www.tenk.fi

Lisätiedot:
Kristiina Mäkelä, provosti, Aalto-yliopisto
puh. 040 542 1546 (assistentti Pia Holmberg)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.