Uutiset

Research Fellow Juho Pokille Instrumentariumin tiedesäätiön fellow–apuraha syövän etenemistä käsittelevään tutkimukseen

Tutkimus selvittää biomekaanisten prosessien vaikutuksia syövän leviämisessä. Lääketieteen ja lääketieteen tekniikan alan apuraha on tarkoitettu tutkimusryhmän perustamiseen.
juho pokki /photo aalto university / annamari tolonen

Instrumentariumin tiedesäätiö jakaa 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi yhteensä kaksi miljoonaa euroa apurahoja. Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun tutkija Juho Pokille myönnettiin 100 000 euron suuruinen apuraha.

Fellow-apurahan tarkoitus on toimia starttirahana, jonka avulla ulkomailta palaava tutkija pystyy perustamaan oman tutkimusryhmän tai vahvistamaan jo olemassa olevaa tutkimusryhmää.

Pokki siirtyi Aalto-yliopistoon työskenneltyään ETH Zürich- ja Stanfordin yliopistossa yhteensä 10 vuotta. Tutkimusprojektissa käytetään Pokin kehittämiä mikroskooppeihin lisättäviä teknologioita, joiden avulla tutkitaan, millaiseksi syövän etenemisen mittariksi solukokoluokan biomekaniikka eli mikromekaniikka osoittautuu. Mikromekaniikan tutkimusta on hidastanut välttämättömiin mittauksiin tarvittavan teknologian puute.

”Tulevaisuudessa teknologiaa voitaisiin käyttää lääketieteellisiin sovellutuksiin syövän diagnostiikassa, yksilöllistettyssä lääkehoidossa ja kuvantamisen apuna”, Pokki sanoo.

Juhlavuoden apurahat on tarkoitettu lääketieteen ja lääketieteen tekniikan sekä niihin liittyvän luonnontieteellisen ja taloustieteellisen tutkimuksen tukemiseen. Apurahoja myönnettiin yhteensä 74 henkilölle tai ryhmälle.

“Suomalaisten yliopistojen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden keskiössä on tutkimus. Tukemalla Suomessa tehtävää tutkimusta Instrumentariumin tiedesäätiö on jo 50 vuoden ajan halunnut edistää lääketieteen kehitystä ja rohkaista tietopohjaiseen päätöksentekoon sekä innovaatioihin”, sanoo Instrumentariumin tiedesäätiön hallituksen puheenjohtaja, dosentti Markku Mäkijärvi.

Instrufoundation Fellow -apurahan saajat:

1. Juho Joutsa, Turun yliopisto: Localization of brain disorders based on causal brain lesions.

2. Kari Kurppa, Turun yliopisto: Preventing minimal residual disease following targeted cancer therapy.

3. Hanna Ollila, Helsingin yliopisto: Geneettiset tekijät vakavien unihäiriöiden ja aivojen autoimmuunisairauksien taustalla.

4. Juho Pokki, Aalto-yliopisto: Mikroskopiaan lisättävä 3D-soluviljelmiä mittaava teknologia: mikromekaanisten (MMC) tekijöiden vaikutus soluihin ja solujen tuottamien migraatiovoimien kvantifiointi leviävän rintasyövän synnyssä.

5. Astrid Subrizi, Itä-Suomen yliopisto: Aptameerien avulla silmälääke tarkasti kohteeseensa.

Lista kaikista apurahojen saajista julkaistaan säätiön internetsivuilla: www.instrufoundation.fi/myonnetyt-apurahat

Lisätietoja:

Research Fellow Juho Pokki
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu
[email protected]
Puh.  050 522 3736

FT Markku Lämsä, Instrumentariumin tiedesäätiön asiamies
Sähköposti [email protected] 
Puh. 040 501 5800

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.