Riitta Salmelinille Justine & Yves Sergent –palkinto
Akatemiaprofessori Riitta Salmelin Aalto-yliopiston Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitokselta palkitaan arvostetulla aivokuvantamispalkinnolla, Justine & Yves Sergent –palkinnolla, joulukuussa Montrealissa Kanadassa.
- Varsinkin kun tutkimusrahoituksen hankkiminen on erityisen haasteellista, kuten vaikkapa juuri nyt, ja melkein aina, tällainen kansainvälinen palkinto lämmittää sydäntä.
Palkinto myönnetään kansainvälisesti tunnetulle kognitiivisen neurotieteen naispuoliselle tutkijalle, jonka tutkimusaihe liittyy aivopuoliskojen erilaistumiseen tai kognitiivisen neuropsykologian ja funktionaalisen aivokuvantamisen rajapintaan. Salmelin onkin tehnyt pitkäjänteistä pioneerityötä MEGin käytössä ihmisaivojen kielellisen prosessoinnin ja toiminnallisten aivoverkkojen tutkimuksessa.
Salmelin kävi vastaanottamassa palkinnon Montrealissa. Vasemmalla Professori Yves Joanette, Scientific Director of the CIHR Institute of Aging ja oikealla Dr. Patrick Cossette, Head of the Neuroscience department of the Faculté de médecine of the Université de Montréal.
Salmelin on alun perin matalien lämpötilojen fyysikko joka on sopeuttanut fysiikan menetelmiä neurokognitiivisiin kielitutkimuksiin.
- Päädyin opiskelemaan teknillistä fysiikkaa, mutta olin harkinnut myös lääketiedettä. Kova fysiikka oli minulle oikea valinta, opiskelin sivuaineena myös lääketieteellistä fysiikkaa. Kun tulin silloiseen kylmälaboratorioon kesäharjoittelijaksi, olisin halunnut aivotutkimukseen, mutta kun kaikki tuntuivat haluavan sinne, päätin mennä kylmäfysiikan puolelle.
- Olen aina ollut kiinnostunut aivotutkimuksesta ja olin ollut paljon tekemisissä laboratorion aivotutkijoiden kanssa. Olin myös jo päättänyt, että kylmäfysiikassa en jatkaisi, koska minulla oli vahva tarve tehdä tutkimusta, josta on nopeammin hyötyä ihmisille ja yhteiskunnalle. Kylmäfysiikassakin näin on, mutta usein tutkimustuloksista on pitkä, vuosikymmenten matka sovellukseen. Aivotutkimuksessa yhteyden voi nähdä paljon suoremmin.
Salmelin on myös ollut mukana kirjoittamassa ensimmäistä MEG-oppikirjaa ”MEG, An introduction to methods”.
- Olen onnellinen, että arpa lankesi näin. Tämä työ on minun juttuni.