Uutiset

Kesätöiden kautta puolijohdeteollisuuden maailmaan

Puolijohteilla on ratkaiseva rooli monissa nykyaikaisissa teknologioissa ja tuotteissa. Yliopiston kesätyöpaikat ovat konkreettinen esimerkki opetuksen ja tutkimuksen sekä yritysmaailman yhteistyöstä puolijohdealalla.
The researchers utilized the exceptional facilities of Micronova Nanofabrication Cleanroom. Photo: Aalto University / Mikko Raskinen
Photo: Aalto University / Mikko Raskinen

Puolijohteilla, kuten esimerkiksi piillä, on ainutlaatuisia sähköisiä ominaisuuksia, joiden ansiosta niitä voidaan käyttää erilaisissa elektronisissa laitteissa, kuten integroiduissa piireissä ja LED-valoissa. Nämä materiaalit ovat keskeisiä nykyaikaisessa elektroniikassa ja muodostavat mikroelektroniikkateollisuuden perustan.

Puolijohdealan maailmassa varsinkin mikrosirut keräävät nyt huomiota, sillä niitä tarvitaan kaikkialla päivittäisessä elämässä: älypuhelimissa ja tietokoneissa, autoissa ja lentokoneissa, sekä energia-, puolustus- ja liikenneinfrastruktuurissa.

Mikrosirut ovat viime vuosina puhututtaneet muun muassa EU:n sirosäädöksen myötä. Säädöksen tavoitteena on puuttua mikrosirupulaan Euroopassa, vähentää riippuvuutta ulkomaisista toimijoista sekä parantaa teknologista suvereniteettia. Tavoitteena on tuplata EU:n maailmanmarkkinaosuus puolijohteiden tuotannossa vuoteen 2030 mennessä.

Viiden puolijohdealan yrityksen (Applied Materials/Picosun, Okmetic, Murata, Bosch Sensortec ja Kyocera Technologies) lahjoituksen turvin Aalto-yliopisto on tarjonnut mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja Sähkötekniikan, Kemian tekniikan ja Perustieteiden korkeakouluissa kesällä 2024. Työpaikat sopivat sekä kandidaatti- että maisteritason opiskelijoille, ja työn sisältö räätälöitiin hakijan omien kiinnostusten ja taitojen sekä ryhmän tutkimusprofiilin perusteella. Semi-Summer toteutettiin ensi kerran vuonna 2023, ja jo nyt projekti on saanut kiitosta sekä opiskelijoilta että yrityksiltä.

Tunnettuutta opiskelijoiden keskuudessa

Okmeticin viestintäpäällikkö Annukka Seppä korostaa puolijohdealan tärkeyttä tulevaisuudessa: ”Puolijohdealan on arvioitu kasvavan Suomessa ja globaalisti merkittävästi lähivuosien aikana. Ala työllistää Suomessa tällä hetkellä noin 7 000 osaajaa ja määrän on arvioitu kasvavan 20 000:een vuoteen 2035 mennessä.” 

Alan kasvu aiheuttaa myös haasteita, joihin tulee vastata: ”Osaajapula on suuri haaste tulevina vuosina. Tällä hetkellä myös puolijohdeala on heikosti tunnettu nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa”, Seppä jatkaa.

Työvoimapulasta johtuen Semi-Summer -työpaikat tulevatkin hyvään saumaan. Kesätyö näyttää opiskelijoille konkreettisesti, millaisia työpaikkoja alalla olisi tarjolla. Seppä kommentoi alan houkuttelevuutta: 

”Puolijohdealassa voisi houkutella opiskelijoita juuri tulevaisuuden runsaat työpaikat ja mielenkiintoiset työtehtävät. Puolijohdeala on myös merkittävässä roolissa monissa kaikille tutuissa arkipäivän ratkaisuissa, kuten kännykät, tietokoneet, autot ja kodinkoneet. Puolijohteita löytyy myös esim. terveysteknologian tai teollisuuden ratkaisuissa sekä vaikkapa kvantti- tai avaruusteknologiassa. Puolijohdealalla pääsee siis olemaan mukana tulevaisuuden kehityksessä ja monissa ratkaisuissa, jotka liittyvät turvallisuuteen, terveyteen, tehokkuuteen tai esimerkiksi vihreään siirtymään”, Seppä sanoo.

Myös Bosch Sensortecin Suomen toimintojen johtaja Tuomas Hollman löytää useita kiinnostavia teemoja puolijohdealan maailmasta: ”Alalla on erittäin mielenkiintoisia haasteita monilla  eri tekniikan alueilla, kuten sähkötekniikka, fysiikka ja kemia, mutta myös kaupallisella puolella. Ala on kasvava ja erittäin kansainvälinen”, Hollman sanoo.

Hollman kehuu Semi-Summer-yhteistyötä onnistuneeksi: ”On hyvä, että opiskelijat pääsevät tutustumaan alaan töiden kautta jo aikaisessa vaiheessa. Aallon valitsemat kesätyöaiheet myös vaikuttivat yritysten näkökulmasta osuvilta ja mielenkiintoisilta.” Boschilla nähdään, että osa opiskelijoista voisi jatkaa esimerkiksi diplomityön parissa jo syksyllä.

Annukka Sepän mukaan kampanjassa mukana olleet opiskelijat kiinnostavat yritystä myös jatkossa esimerkiksi diplomitöihin ja harjoittelupaikkoihin liittyen. Seppä on tyytyväinen yhteistyöhön ja näkee siitä välitöntä hyötyä niin opiskelijoille kuin yrityksille: 

”Semi-Summer -kesätyökampanja lisää alan tunnettuutta, erityisesti Aalto-yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. Eri tutkimusryhmiin kesäksi valitut opiskelijat saavat toivottavasti hyvän ja mielenkiintoisen kokemuksen ja kiinnostuvat alasta ja kampanjassa mukana olevista yrityksistä. Semi-Summer -kesätyö on erittäin hyvä ponnahduslauta alalle ja avaa mahdollisuuksia esimerkiksi lopputyön tekemiseen ja harjoittelupaikkaan mukana olevissa yrityksissä.”

 Lisätietoja:

 Susanna Jaarmo

Susanna Jaarmo

Corporate Relations Manager, School of Science
Emma Kemppainen Aallon kampuksella

Emma Kemppinen: Puolijohdeteollisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä teollisuudessa että akateemisella puolella

Emma pääsi kesätöihin tutkimusryhmään puolijohdeteollisuuden yritysten lahjoitusten ansiosta. Kesätyöpaikka vahvisti hänen kiinnostustaan alaa kohtaan.

Uutiset
Micronova on Suomen kansallinen mikro- ja nanotekniikan alan tutkimusinfrastruktuuri, joka on VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisomistuksessa.

"Oli hienoa olla osana tutkijatiimiä" – Puolijohdealan kesätyöt tarjosivat opiskelijoille ainutlaatuista kokemusta

Opiskelijat Niko Lindh ja Adrián Gutiérrez Cruz palkattiin kesätöihin Aalto-yliopiston tutkimusryhmiin puolijohdealan yritysten lahjoituksen turvin.

Uutiset
Adrian Gutierrez Cruz

Adrián Gutiérrez Cruz: Puolijohdeteknologiaan erikoistuminen luo uramahdollisuuksia tulevaisuuteen

Opiskelija Adrián Gutiérrez Cruz työskentelee kesän Orgaaninen elektroniikka -tutkimusryhmässä. Koska Adriánin tausta on erityisesti materiaalitieteessä ja kemiassa, häntä kiinnostaa erityisesti kartuttaa kokemusta puolijohdeteknologian elektroniikkapuolesta.

Uutiset
Opiskelija Niko Lindh.

Opiskelija Niko Lindh: Puolijohdeteknologian tärkeyttä painotetaan opintojen alusta lähtien

Materiaalitekniikkaa opiskeleva Niko Lindh työskentelee kesällä tutkimusryhmässä Kemian ja materiaalitieteen laitoksella. Hän uskoo, että kokemus tutkimustyöstä on hyödyllistä tulevaisuuden uran kannalta.

Uutiset
Puolijohdelan kesätyöpaikat 2024

Puolijohdealan kesätyöpaikkoja avoinna tutkimusryhmissä

Semi-Summer 2024 -ohjelman kesätyöpaikat tarjoavat mahdollisuuden kartuttaa osaamista, jota tarvitaan kasvavalla ja kansainvälisellä puolijohdealalla.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mainiot materiaalit kirjoja pinossa keltaisella taustalla. Yksi avonainen kirja etualalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Lasten ja nuorten biopohjaisten materiaalien ohjekirja innostaa kokeilemaan

Mainiot materiaalit – ohjeita biopohjaisiin kokeiluihin kirja pitää sisällään 17 työohjetta, joiden avulla voi valmistaa itse biopohjaisia materiaaleja. Työohjeissa käytetään luonnosta saatavia tai kierrätettäviä aineita.
Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) toisessa jaksossa

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 2. jaksossa suomeksi ja englanniksi. Lisäksi tänä vuonna pienryhmäkeskustelut ovat mahdollisia myös ruotsiksi!
Aalto University campus. Photo by Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyön 2024–2028 tutkimusrahoitusta haettavana vaikuttavuusarviointitutkimukselle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat sopineet tiedeyhteistyön toteuttamisesta pääkaupunkiseudun kehittämiseksi vuosina 2024–2028. Nyt haettavana on rahoitus vuosille 2025–2027 alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Kuvassa näkyy Kauppakorkeakoulun rakennus, sen vieressä oleva Kide-rakennus, sekä lipputangot ja puun oksa syksyisenä selkeänä päivänä.
Opinnot Julkaistu:

Työuraansa aloittavat maisterit viihtyvät lähityössä toimistolla, mutta odottavat työnantajan joustavan työajoissa

Tuore raportti paljastaa myös, että kansainvälisestä CEMS-maisteriohjelmasta valmistuneet nuoret ammattilaiset odottavat työltään yhteisöllisyyttä, haasteita ja kehittymismahdollisuuksia.