Uutiset

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö lahjoittaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun koulutusalalle

Säätiö tukee tieteellistä tutkimusta, jonka painopiste on henkisen hyvinvoinnin vaikutuksessa fyysiseen terveyteen. Tämä on keskeinen näkökulma esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin arkkitehtuurin opetuksessa ja tutkimuksessa Aallossa.
Students at the campus.
Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö lahjoittaa yhteensä 540 000 euroa suomalaisille yliopistoille. Säätiön lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdennetaan taiteiden ja suunnittelun koulutusalalle.

”Suomen yliopistoissa tehdään laaja-alaista ja arvokasta työtä, joka linkittyy suoraan Gyllenbergin säätiön tarkoitukseen. Tuemme tieteellistä tutkimusta, jonka painopiste on henkisen hyvinvoinnin vaikutuksessa fyysiseen terveyteen. Tämä tutkimustyö voi olla niin perinteistä lääketieteellistä tutkimusta kuin myös sellaista tutkimusta, joka keskittyy esimerkiksi asuinympäristöjen tai sosiaalisten tekijöiden terveydellisten vaikutusten ymmärtämiseen”, sanoo Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön toimitusjohtaja Jannica Fagerholm.

Ihmislähtöisyys ja yhteisöllisyys hyvinvoinnin osatekijöinä

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa henkisen hyvinvoinnin vaikutus fyysiseen terveyteen on keskeistä etenkin terveyden ja hyvinvoinnin arkkitehtuurin opetuksessa ja tutkimuksessa. Terveydenhuollon laitoskeskeisen ajattelun ja prosessilähtöisen suunnittelun rinnalle on tuotu humaanimpi, ihmiskeskeinen ja myös läheiset huomioon ottava lähestymistapa. Esimerkkeinä tästä ovat Monimuotoista integroitua asumista muistisairaille (MonIA) -projekti, joka päättyi tänä keväänä sekä saattohoitoympäristöjen suunnittelukurssi.  

”Haluamme tukea Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkoluulotonta ja uraauurtavaa kehitystyötä henkisen hyvinvoinnin ja fyysisen terveyden välisen yhteyden vahvistamiseksi”, Fagerholm toteaa. 

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen kiittää säätiötä sen laaja-alaisuudesta sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ymmärtämisestä.

”Erityisesti arkkitehtuurilla ja palvelumuotoilulla on tärkeä rooli terveys- ja hyvinvointialan innovatiivisessa suunnittelussa. Vähitellen ollaan pääsemässä irti tiukasti laitoskeskeisestä ajattelutavasta. Tämä tarkoittaa hajautetumpia, liikkuvia terveyspalveluja lähellä ihmisten arkea, suurempaa myötätuntoa potilaiden kokemuksia kohtaan ja tiloja, jotka on suunniteltu stimuloimaan kaikkia aisteja. Pyrkimys on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ja on upeaa, että Gyllenbergien säätiö näkee tämänkaltaisessa työssä suurta arvoa”, Auvinen sanoo.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

HR palvelupisteen kesätauko ja uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen

HR palvelupiste on kesätauolla 28.6 - 5.8.2024. Uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen ovat tiistai - torstai klo 12.00 - 15.00. Huom! aukioloajat muuttuvat 6.8.2024 alkaen.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.