Uutiset

Suomella on hyvät edellytykset tulla vastuullisen tekstiiliteollisuuden ja muodin kärkimaaksi

Pikamuoti ei enää mahdu maapallon rajoihin.
Better Business - Better Society seminar series begins Professor Minna Halme being the main speaker in the first seminar.

Lokakuun 3. päivä Kauppakorkeakoululla alkaa uusi Better Business – Better Society -seminaarisarja, jonka ensimmäisen seminaarin puhuja on vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme. Hän pohtii esityksessään ja sen jälkeen yhdessä panelistien kanssa, voiko Suomesta tulla vastuullisen tekstiiliteollisuuden ja muodin kärkimaa ja jos voi, niin miten.

”Suomessa ei ole pikamuotitekstiiliteollisuutta, joka puolustaisi asemiaan ja samalla hidastaisi uuden syntymistä. Suomessa on sen sijaan paljon kiinnostavia pieniä yrityksiä, joiden liiketoiminnassa kestävä kehitys näkyy jollain aspektilla. Meillä on myös kiertotalouden keihäänkärkiteknologiaa.”

”Nykyinen vaatesysteemi on tullut tiensä päähän. Puuvillan kasvattaminen vie maa-alaa esimerkiksi ruoan tuotannolta ja kuluttaa paljon vettä. Lisäksi lannoittaminen saastuttaa maata ja synteettiset, öljypohjaiset materiaalit ja mikromuovi eli pieniksi muruiksi ja kuiduksi jauhautunut muovi saastuttavat vesiä”, Minna Halme sanoo.

Halmeen mukaan meidän tuleekin pyrkiä lisäämään kiertotaloutta ja edistämään vaatteiden pitkäikäisyyttä.

”Tekstiilin valmistamisessa on myös alettava hyödyntää nykyistä huomattavasti vähemmän jätteitä tuottavia menetelmiä. On tullut pitkäikäisten vaatteiden, kertaalleen käytetystä kuidusta valmistettujen vaatteiden sekä jaettuun käyttöön perustuvien vaatelainaamoiden aika.”

Kohti kestäviä tekstiilisysteemejä

Professori Halmeen johtama Kohti kestäviä tekstiilisysteemejä: Resurssiviisaan globaalin tekstiililiiketoiminnan yhteiskehittäminen Suomeen (FINIX) -hanke sai hiljattain merkittävän Suomen Akatemian Strategisen Tutkimuksen Neuvoston rahoituksen vuosille 2019–2025. Monitieteinen FINIX-projekti kehittää Suomeen tekstiilituotannon ja -kulutuksen järjestelmää, joka edistää kestävää kehitystä maailmanlaajuisesti. Projekti tuo yhteen niin suuret yritykset ja pk-yritykset kuin startupit sekä tekstiili- ja metsäteollisuudessa että jätteiden käsittelyssä.

”Haluamme kehittää yritysten, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien kanssa monitieteiseen tutkimukseen perustuvaa kestävää tekstiilijärjestelmää Suomeen niin, että se on osa globaalia kokonaisuutta. Meillä on tutkimusryhmässämme materiaalitutkijoita, tekstiilimuotoilijoita, kestävyystieteiden osaamista, lainsäädännön ammattilaisia ja digiteknologian osaajia vain muutamia huippuosaajia mainitakseni.”

”Konsortion jäsenet edustavat Aallosta Kauppakorkeakoulun lisäksi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua ja Kemian tekniikan korkeakoulua. Muita konsortion osapuolia ovat SYKE, LUT-yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Lahden ammattikorkeakoulu, Heureka, Turun ammattikorkeakoulu ja Rhea Solutions Oy”, Minna Halme kertoo ja uskoo vahvasti yhteiskehittämisen voimaan myös matkalla kohti kestäviä tekstiilisysteemejä.

***

Voit seurata tilaisuutta suorana lähetyksenä Kauppakorkeakoulun Facebook-sivulla. https://www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/better-business-better-society-seminaarisarja. Tilaisuudesta tulee myöhemmin myös webinaaritallenne samaiselle Fb-sivulle.

Better Business – Better Society -seminaarisarjan tavoitteena on tarjota Kauppakorkeakoulun kumppaneille, tukijoille ja alumneille mahdollisuus kuulla ja keskustella ajankohtaisista, yhteiskunnallemme tärkeistä aiheista. Seminaarit pidetään pääsääntöisesti kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 17.00–18.30, pois lukien kesän ja joulun lomakaudet.

Professori Minna Halmetta haastatteli Terhi Ollikainen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kaupunkitutkija Johanna Lilius
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Avoimen opettajan haastattelu: kaupunkitutkija Johanna Lilius

Tekniikan tohtori Johanna Lilius työskentelee kaupunkitutkijana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja opettaa myös avoimessa yliopistossa.