Uutiset

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen biotuotealan yhteistyö vahvistuu – puulle lisäarvoa innovatiivisista biomateriaaleista

Suomessa vieraili toukokuun lopulla laaja yhdysvaltalaisdelegaatio, joka tutustui maamme metsä- ja puusektoriosaamiseen. Aalto-yliopiston ja VTT:n lippulaivahanke FinnCERES on mukana kehittämässä uutta liiketoimintaa biopohjaisten materiaali-innovaatioiden avulla.
USA-Suomi-seminaari Otaniemessä
Photo: Topias Hirvonen

Suomea pidetään Yhdysvalloissa yhtenä maailman johtavana metsäbiotalousmaana. Lähes 70-henkinen amerikkalaisdelegaatio haki Suomen matkallaan sekä teollisuus- että tutkimuspuolen yhteistyökumppaneita, jotka voivat auttaa metsäsektorin uudistumisessa ja monipuolistamisessa.

Puurakentamisen ohella amerikkalaisia kiinnostavat innovatiiviset biotuotteet, joiden tutkimuksessa ja kehittämisessä Aalto-yliopisto ja VTT ovat kansainvälistä huippua.  

Delegaation johtaja Ulla Lainio.
Ulla Lainio kertoi yhteistyömahdollisuuksista Suomen ja USA:n välillä. Photo: Topias Hirvonen

”Yhdysvaltojen metsäpolitiikka on nyt suotuisa uudistuksille, ja Suomeen kohdistuu ennennäkemätön kiinnostus. Liiketoimintamahdollisuus Suomen metsäteollisuudelle on merkittävä – aikaikkuna on nyt”, toteaa delegaation johtaja Ulla Lainio Business Finlandin Washingtonin toimistosta.

Suomen metsäteollisuudessa on käynnissä siirtymäkausi, jossa puulle haetaan lisäarvoa uusista tuoteinnovaatioista. Aalto-yliopiston ja VTT:n osaamiskeskittymä FinnCERES keskittyy puuraaka-aine lignoselluloosaan ja biotalouden materiaaleihin. Tavoitteena on kehittää uusia biopohjaisia materiaaleja teollisen mittakaavan tuotantoon kansainvälisille markkinoille. Lippulaivan tiivis yhteistyö teollisuuden kanssa varmistaa, että uudet materiaaliratkaisut voidaan muuttaa menestyväksi liiketoiminnaksi. 

Liimattomia puurakenteita ja biohajoavia pakkauksia

Yhdysvaltain delegaatio pääsi tutustumaan suomalaiseen huippututkimukseen ja biotalouden yrityskenttään Business Finlandin ja FinnCERESin järjestämässä From Forest to Innovations -seminaarissa, jonka aihealueita olivat puurakentaminen ja -arkkitehtuuri sekä uudet puupohjaiset tuotteet.

Otaniemessä 25. toukokuuta pidetyssä seminaarissa kuultiin Aalto-yliopiston ja VTT:n viimeisimpiä tutkimusuutisia. Myös suomalaiset biotalousratkaisujen parissa työskentelevät startup- ja pk-yritykset esittelivät alan kehitystä ja omia kestävän kehityksen ratkaisujaan.

WLT Capitalin tuote.
WLT Capitalin kehittämä uusi liimaton tekniikka massiivipuurakentamiseen. Photo: Topias Hirvonen

WLT Capital tarjoaa liimattomia massiivipuuratkaisuja esimerkiksi talojen ja siltojen rakentamiseen. Aaltopuumuotoon höylättyjen tuotteiden materiaaliksi soveltuu kaikentyyppinen puu, kuten ylijäämä- sekä lajittelematon ja kierrätetty puu.

”Tuotteemme herätti paljon kiinnostusta niin esityksen yhteydessä kuin käytävillä. Myös muiden yritysten tuote-esittelyt olivat innostavia ja herättivät ajatuksia omien tuotteidemme soveltumisesta uusiin yhteyksiin“, sanoo WLT Capitalin tutkimus- ja kehitysjohtaja, arkkitehti Richard Sirén.

”Yhdysvaltojen markkinat ovat tuotteellemme erittäin potentiaaliset. Teemme yhteistyötä Arkansasin yliopiston kanssa, jonka edustajiin tutustuimme FinnCERES-tilaisuudessa vuosi sitten. Uskomme, että tämä yhteistyö avaa meille myös kaupallisia mahdollisuuksia. Suomalaisella puuosaamisella on Yhdysvalloissa korkea maine“, Sirén jatkaa. 

Suomalaisyritys Sulapacin materiaali-innovaatio puolestaan haastaa muovin käytön biohajoavalla pakkaus- ja tuotemateriaalilla, joka yhdistää puuta ja biohajoavia sidosaineita. Yritys taklaa tuotteillaan maailman muovijäteongelmaa.

”Yhdysvalloissa on paljon kiinnostusta siihen, mitä materiaaleille tapahtuu käytön jälkeen. Monet isot amerikkalaisbrändit ovat siirtymässä muovista biohajoavien ja kompostoitavien materiaalien käyttöön. Yhdysvaltain markkinat ovat todella haastavat, mutta jäämme mielenkiinnolla odottamaan seminaarin poikimia yhteydenottoja”, kertoo Sulapacin innovaatiopäällikkö, Aalto-yliopiston tohtoriopiskelija Joona Kontinen.

Professori Monika Österberg.
Prof. Monika Österberg, Aalto-yliopisto. Photo: Jaakko Kahilaniemi

Kohtaamisista konkreettiseen yhteistyöhön

FinnCERESin tieteellinen johtaja Aalto-yliopistossa, professori Monika Österberg otti yhdysvaltalaisdelegaation ilolla vastaan.

”Kansainvälinen yhteistyö on erittäin tärkeää korkealaatuisen tutkimuksen tekemiseksi ja sen vaikuttavuuden lisäämiseksi. Kiinnostus yhteistyöhön on selkeää sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, ja From Forest to Innovations -seminaarin kaltaiset tapahtumat antavat hyvän pohjan uusien yhteyksien luomiselle ja konkreettisen yhteistyön rakentamiselle”, Österberg sanoo.

Suomen ja Yhdysvaltojen välistä tutkimus- kehitys- ja innovointiyhteistyötä edistetään myös Aalto-yliopiston koordinoimassa FARIA-yliopistoverkostossa (Finnish-American Research and Innovation Accelerator). Sen tavoitteena on käynnistää yhteisiä tutkimus- ja kehityshankkeita, joissa luodaan huippututkimusta ja -innovaatioita. Biotalous on yksi FARIAn neljästä teema-alueesta, ja FinnCERESin tutkijat ovat aktiivisesti mukana verkoston toiminnassa.

”Yhteistyö vaatii myös rahoitusta, ja odotamme innolla mahdollisuuksia Suomen ja Yhdysvaltojen välisiin biotalouden tutkimushankkeisiin”, professori Österberg toteaa.


Teksti: Marjukka Puolakka

Lisätietoa:

Elli Käpylä

Elli Käpylä

Corporate Relations Manager, FinnCERES and Bioinnovation Center
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.