Uutiset

Synteettisen biologian kilpailuun otetaan osaa ensi vuonnakin

Kilpailuun osallistuminen oli hieno ja hauska kokemus. Mutta mitä tekemistä hybridieläimillä oli kilpailun kanssa?

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoista koottu monitieteinen ryhmä otti osaa ensimmäisenä suomalaisena joukkueena kansainväliseen iGEM-kilpailuun. Joukkueen kilpailuideana oli luoda säädinjärjestelmä, jolla voidaan kontrolloida sitä, miten geenit ilmentyvät soluissa. Kotiin 250 joukkueen kilpailusta palattiin parhaan wiki-sivuston palkinnon kanssa.

”Opimme projektin aikana synteettisestä biologiasta paljon. Innostus oli valtava, kun kilpailupaikalla tajusimme, miten paljon osaamme alaa. Mutta sen lisäksi yrittäjyys- ja startup-asiat avautuivat meille ihan uudella tavalla. Meille konkretisoitui, että yrittäjyys on yksi mahdollinen tapa työllistyä. Työpaikat eivät synny tyhjästä vaan jonkun on ne luotava”, Aalto-Helsinki-joukkueen Mikko Laine kertoo.

Joukkueen matka alkoi jo maaliskuussa ryhmän kasaamisella. Ennen Bostonissa lokakuun lopussa pidettyä kilpailuviikkoa eli Jamboreeta ryhmäläiset työskentelivät ahkerasti sekä laboratoriossa että sen ulkopuolella. Jokainen joukkueenjäsen sai keskittyä monen muun asian ohella omaan vahvuuteensa. Esimerkiksi Mikko hoiti projektin viestintää. Yrittäjyys oli myös vahvasti mukana. Joukkue osallistui Aaltoes-yhteisön järjestämään Summer of Startups -ohjelmaan, jonka puitteissa opiskelijat hioivat pitchaus-taitojaan, oppivat verkostoitumista ja pääsivät tapaamaan startup-vaikuttajia.

Käyntikortit jään murtajina

Jamboree oli hektistä aikaa. Posterisession ja oman esityksen lisäksi aika meni tutustuessa muiden maiden joukkueisiin ja heidän kilpailutöihinsä. Tutustumista helpotti yllättävä valttikortti.

”Joukkueemme taitava graafikko Laura oli piirtänyt käyntikortteihimme hybridieläimen, joka oli yhdistelmä jokaisen kolmesta lempieläimestä. Kaikkien ryhmäläisten käyntikortit keränneet saivat palkkioksi karkkia. Monet lähestyivät meitä pyytämällä käyntikorttia. Kuvat auttoivat hauskalla tavalla keskustelun avaamisessa. Ja kenties joskus synteettinen biologia voisi tuottaa tällaisia eläimiä”, Mikko nauraa.

Ensi vuonna on seuraavan joukkueen vuoro osallistua iGEM-kilpailuun, sillä uutta joukkuetta ollaan pian rekrytoimassa.

iGEM eli International Genetically Engineered Machine on vuosittainen kansainvälinen synteettisen biologian kilpailu, jonka aikana kukin osallistuva joukkue suunnittelee, kehittää ja toteuttaa yhdessä synteettisen mekanismin käyttäen hyväkseen jotakin organismia ja avointa geenikirjastoa. Kilpailun päätavoitteina on alan tutkimuksen, opetuksen ja yhteisön kehittäminen, sekä tietoisuuden lisääminen.

Kuvassa Mikon kimeera: anakonda, vasarahai ja tarantula. Kuvitus by Laura Laakso.

Lue lisää joukkueen verkkosivuilta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.