Uutiset

Taide ja luovuus innovoinnin ja ihmisläheisten teknologioiden innoittajina

Suomalaisen yhteiskunnan, koulutusjärjestelmän ja eri toimialojen kestävän kehityksen osaaminen ovat aiheita, joista maailmalla ollaan innokkaita oppimaan Pohjoismailta.
E-textile sample by Emmi Pouta
Tekstiilisuunnittelija Emmi Pouta tutkii tapoja olla vuorovaikutuksessa tekniikan kanssa meitä ympäröivien pehmeiden materiaalien avulla. Kuva: Laurianne Bixhain

Suomen EU:n puheenjohtajakausi on viime kuukausina kääntänyt muiden maiden poliitikkojen, median ja kansan katseet kohti Suomea. Brexit-neuvottelujen ja ministeritapaamisten kanssa samaan aikaan Brysselissä järjestetty Aalto-yliopiston ja Euroopan komission STARTS-hankkeen Sustainable Transformations -tapahtuma tutki kestävyyden käsitettä taiteen ja luovuuden keinoin.

STARTS on Euroopan komission Horisontti 2020 -rahoitusohjelman alainen hanke, joka keskittyy tutkimaan, miten taide vaikuttaa innovaatioihin yhteiskunnan, tekniikan, ekologian ja liiketoiminnan saroilla.

Seminaari järjestettiin Brysselissä BOZAR Centre for Fine Arts -keskuksessa. Sen osallistujat pääsivät pohtimaan, miten tekniikka ja taide voisivat yhdistää voimansa nykypäivänä ja mitä luovuus voi tarkoittaa tänä ennennäkemättömien yhteiskunnallisten muutosten aikana.

Teknologia-avusteinen luovuus

Yksi tilaisuuden pääpuhujista, Aalto-yliopiston professori Pia Fricker mainitsi puheessaan, että meidän tulee suhtautua kriittisesti digitaalisen median ja nopeasti kehittyvän älykkäiden kaupunkien teknologioiden monimuotoisuuteen ja sattumanvaraisuuteen. Fricker opettaa digitaalisia suunnittelumenetelmiä maisema- ja kaupunkisuunnittelussa Aalto-yliopistossa. Hänen mukaansa meidän pitäisi pohtia nykyistä enemmän omien työkalujen rakentamista uusien ratkaisujen löytämiseksi.

Koray Tahiroğlu Aalto MediaLabista alusti siitä, kuinka edistynyt tekoäly muokkaa ja muuntaa suhdettamme maailmaan, niin että syntyy vaikutelma siitä, että ihminen on vuorovaikutuksessa ”jonkun muun kuin itsensä” kanssa. Tahiroğlu on Aalto-yliopiston Sound and Physical Interaction (SOPI) -tutkimusryhmän perustaja ja johtaja, ja tutkii mahdollisuuksia tehdä musiikkia tekoälyn avulla.

Laura Beloff's keynote
Apulaisprofessori Laura Beloff, Aalto-yliopisto, kuva: Laurianne Bixhain

Taiteen laitoksen professori (Associate Professor) Laura Beloff, joka johtaa Visual Culture, Curating and Contemporary Art (ViCCA) -maisteriohjelmaa Aallossa, keskittyi puheessaan taitelijan rooliin yhteiskunnassa:

”Tänä haasteellisena aikana on erittäin tärkeää, että taiteilijat osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnallisten kysymysten pohdintaan yhdessä muiden alojen kanssa”, Beloff sanoo. "On selvää, että monitahoisia ongelmia ei voi ratkaista katsomalla asiaa vain yhdestä näkökulmasta, vaan tarvitaan monialaista yhteistyötä ja laajempaa perspektiiviä. Siksi meidän tulee lisätä yhteistyötä ja tiedon jakamista taiteen ja tieteen alojen kesken.”

STARTS-hankkeen tukeman MindSpaces-tutkimusprojektin johtaja Beatrice de Gelder oli yksi tapahtuman pääpuhujista. Hän käsitteli puheessaan visiotaan taiteilijoiden, tutkijoiden ja teknologiaosaajien yhteistyöstä. Hän kertoi pilottitapauksista, jotka olivat kehittyneet MindSpacesissa ammattilaisten synergioiden tuloksena. Näitä olivat esimerkiksi inspiroivien työpaikkaympäristöjen ja ulkotilojen luominen.

De Gelder toimii professorina alankomaalaisessa Maastrichtin yliopistossa ja johtaa siellä Brain and Emotion Lab -tutkimusyksikköä.

Claire Williams. Photo: Laurianne Bixhain.
Taiteilija Claire Williams. Kuva: Laurianne Bixhain

Puettavan teknologian työpaja loi tulevaisuuden näkymiä

Kaikille avoimen osuuden jälkeen iltapäivällä pidettiin ammattilaisille suunnattu työpaja, jossa osallistujat pääsivät koettelemaan mielikuvituksensa rajoja ja luomaan tulevaisuuden puettavaa teknologiaa. Työpajan ideoi ja toteutti belgialainen taiteilija Claire Williams yhdessäkoodari Ann Peetersin ja Aalto-yliopistonLearning Environments -tutkimusryhmän tutkijan Eva Durallin kanssa.

Tapahtuman lopuksi pidettiin paneelikeskustelu, jossa Aalto-yliopistoa edustivat tietotekniikan laitoksen professori Marjo Kauppinen, tekstiilisuunnittelija ja tohtorikoulutettava Emmi Pouta sekä Aalto-yliopiston kemian tekniikan ja perustieteiden korkeakouluissa toimiva residenssitaiteilija Matthew C. Wilson.

Aalto-yliopistossa tutkimukseen ja käytäntöönsovellettava poikkitieteellinen lähestymistapa antaa mahdollisuuden tutkia ajankohtaisia haasteita ja selvitä yllättävistä tilanteista yhteisluomisen, empatian, mielikuvituksen ja uuden ajattelun avulla.

Laura Beloff, joka on aiemmin työskennellyt STARTS-hankkeessa, selventää kuinka humanistinen poikkitieteellinen lähestymistapa voi rakentaa siltoja erilaisten ajattelutapojen välille: "Taide on luontainen kanava suurelle yleisölle viestimiseen ja se usein kuvastaa ja heijastelee olemassa olevaa maailmaa ja yhteiskuntaa. Minun mielestäni kiinnostava nykytaide on sellaista, joka aktiivisesti konstruoi maailmaa ja hahmottelee tulevaisuuden näkymiä. Taiteen avulla on mahdollista kysyä sellaisia kysymyksiä, joiden kysyminen on välttämätöntä tai ehdottaa radikaaleja lähestymistapoja, jotka voisivat olla ’kiellettyjä’ muilla aloilla."

Kiinnostaako poikkitieteellisyys ja luovuus? Osallistu monialaiseen, luovuutta käsittelevään U-Create -seminaariin 29. marraskuuta klo 10.00-15.00 osoitteessa Maarintie 8, Espoo.

Rekisteröidy U-Create 2019 -seminaariin

Sustainable Transformations seminar
Sustainable Transformations -seminaari BOZAR-keskuksessa. Kuva: Laurianne Bixhain

Monialainen U-Create -seminaari luovuudesta

Mikä on luovuuden merkitys ja tulevaisuus yhteiskunnassa, teollisuudessa ja yliopistoissa?

Lue lisää
U Create Seminar on Creativity 2019
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.