Uutiset

Talotekniikan esivalmistus kilpailuvalttina

Aalto-yliopiston Building 2030 -konsortiolle tekemä kansainvälinen benchmarking ja tutkimustyö ovat konkretisoineet tapoja parantaa rakentamisen tuottavuutta. Talotekniikan esivalmistus on eräs tutkituista menetelmistä. Konsortion jäsen, Rakennusliike U. Lipsanen Oy, on kokeillut innovatiivisia käytäväesivalmisteita talotekniikan asennuksessa – lupaavin tuloksin.
Esimerkkejä esivalmistetuista käytäväelementeistä.
Esimerkkejä esivalmistettujen elementtien asennuksesta. Kuvat: Aarni Heiskanen

Käytäväesivalmisteet ovat Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n tytäryhtiö Moduls Oy:n kehittämiä putkistoratkaisuja. Näillä käyttövalmiilla elementeillä pystytään saavuttamaan merkittävää säästöä talotekniikan asennustyössä.

”Jo 2010-luvun alkupuolella näimme markkinoilla tarpeen esivalmisteille nimenomaan konehuoneiden suhteen. Moduls Oy sai alkunsa tästä havainnosta ja on tehnyt hienoa työtä esivalmisteiden kehityksen saralla”, toteaa Antti Lipsanen, Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n toimitusjohtaja.

Moduls Oy valmistaa konehuonemoduuleita edelleen, mutta myös putkistoratkaisut eli käytäväelementit valmistuvat nykyään samalla periaatteella. Teemu Harjula, Moduls Oy:n toimitusjohtaja, kertoo: ”Ensimmäiset toimitukset käytäväelementtien osalta tehtiin kahteen toimistokohteeseen vuoden 2018 talvella. Hankkeet tehtiin perä jälkeen ja jälkimmäiseen saimme tehostettua kokoonpanoa ja asennusta. Suurin hyöty konkreettisista kohteista oli se, että olemme saaneet mitattua kustannukset, kokoonpanoajat ja asennusajat.”

Suunnittelu ja yhteistyö käyttöönoton avainasemassa

Esielementtien käyttö vähentää työmaapalvelujen kustannuksia ja rakentamisaikaa. Tarkka suunnittelu on tässä kuitenkin avainkysymys. Kohdetta täytyy lähteä alusta alkaen suunnittelemaan esielementtien ehdoilla ja esimerkiksi esielementtien tuoma hyöty aikataulun suhteen tulee ottaa huomioon jo projektia laatiessa. Samaten esielementtien käyttöönotto vaatii eri toimijoiden yhteistyötä sillä esivalmisteinen komponentti vaikuttaa suoraan aina useampaan kuin yhden toimijan työhön.

”Normaalitoteutukseen verrattuna valmistumisajat ovat parempia esivalmisteita käytettäessä. Tuotteet valmistetaan lähes toimintakuntoon tuotannossa, jolloin tehdään jo tarkastuksia sekä testauksia. Asentaminen tapahtuu hyvissä ajoin työmaan runkovaiheessa, jolloin jää enemmän aikaa käyttöönottoon ja sen valmistelemiseen”, Teemu Harjula sanoo.

Esivalmisteiden rakentaminen on täysin erillinen prosessi varsinaisesta työmaasta; elementit valmistetaan ja testataan Moduls Oy:n tiloissa. Vaikka toteutus on aina osittain kohdekohtaista, joitain perusperiaatteita löytyy.

Tulevaisuuden tuotantoloikka

Rakennusala on perinteinen ala ja muutosten tapahtuminen on hidasta. Rakennusliike U. Lipsanen Oy on muutoinkin pyrkinyt omilla toimillaan uudistamaan alaa hyödyntämällä esimerkiksi teollisuudessa hyväksi havaittuja oppeja. Näin on toimittu esimerkiksi vuoden 2018 loppupuolella valmistuneen Pieksämäen Prisman urakoinnissa, jossa lähtökohtana olivat BMW:n tahtituotannolliset periaatteet.

”Uskon että innovatiivisuuden suhteen riskin hajauttaminen eri toimijoille nopeuttaisi alan uudistumista. Teknologia ja tutkittu data mahdollistavat tuotantoloikkaa; nyt tarvitaan uskallusta lähteä kokeilemaan. Tulevaisuudessa tahtotilamme on jatkaa tahtituotannon oppien viemistä eteenpäin, esivalmisteiden käyttö myös talotekniikan ulkopuolella ja tietomallinnuksen hyödyntäminen esimerkiksi käyttäjärajapinnassa”, Antti Lipsanen sanoo.

Esivalmisteiden suhteen tuotekehitys on jatkuvaa, vaikka siinäkin on tapahtunut suuria harppauksia viime aikoina. Moduls Oy:n Teemu Harjula uskoo alan olevan valmis esivalmisteiden laajempaan käyttöönottoon: ”Vuodesta 2019 alkaen olemme strategisesti linjanneet pääpainon nimenomaan esivalmisteisiin. Olemme tänä aikana päässeet toteuttamaan ja kehittämään laajasti erilaisia talotekniikan esivalmisteita ja näistä saatu kokemus on ollut korvaamatonta tuotekehityksen kannalta. Tulevaisuus näyttää lupaavalta.”

Building 2030

Aalto-yliopiston kokoama Building 2030 -hankekonsortio visioi, tutkii ja edistää parempaa rakentamisen tulevaisuutta.

Read more
Building 2030
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta