Uutiset

Tekniikan alan yhteistyöyliopisto aloittaa – lisää diplomityöntekijöitä Lounais-Suomen yrityksiin jo tänä syksynä

Diplomityöntekijöitä saadaan lisää alueen yrityksiin jo syksyllä 2017. Alkuun yhteistyötä toteuttaa Aalto-yliopiston koordinoima konsortio.

Tekniikan alan yhteistyöyliopisto FITech vastaa tekniikan osaajien kysyntään Lounais-Suomen kasvualoilla. Yhteistyön ansiosta diplomityöntekijöitä saadaan lisää alueen yrityksiin jo syksyllä 2017. Samalla yhteistyöyliopisto nopeuttaa opiskelijoiden siirtymistä työelämään ja edistää valmistuvien työllistymistä koulutusta vastaaviin tehtäviin. Ennen FITechin virallista perustamista yhteistyötä toteuttaa Aalto-yliopiston koordinoima yliopistokonsortio.

Tekniikan alan yhteistyöyliopistoa valmistellut työryhmä on saanut valmiiksi loppuraporttinsa. Raportti listaa kahdeksan toimenpidettä, jotka ratkovat Lounais-Suomen kasvualojen tarvetta palkata korkeakoulutettuja tekniikan alan osaajia. Alustavan arvion mukaan amk-insinöörien ja diplomi-insinöörien tarve kaksinkertaistuu Lounais-Suomessa lähivuosien aikana, mikä tarkoittaa vuosittain n. 850–900 työntekijää alueen yrityksiin.

Tekniikan alan yhteistyöyliopiston (FITech, Finnish Institute of Technology) Lounais-Suomen koulutus- ja innovaatiohanke vastaa tähän kysyntään.  Jo tulevana syksynä yhteistyöyliopiston on tarkoitus lisätä kaikkien tekniikan alan yliopistojen opiskelijoille diplomitöitä, harjoittelua ja kurssiprojekteja Lounais-Suomessa. Samalla Turun yliopiston ja Åbo Akademin teekkareille sekä matematiikan, fysiikan ja kemian alan opiskelijoille tarjotaan erillisopinto-oikeuksia muihin tekniikan alan yliopistoihin. Muualla Suomessa ja ulkomailla asuvia tekniikan ja filosofian kandidaatteja houkutellaan uusiin, Lounais-Suomen kasvuhaasteisiin tarttuviin DI-ohjelmiin. Suunnitelmissa on tarjota opiskelija- ja ylioppilaskuntapalveluita opiskelijoille, jotka opiskelevat kotikampuksensa ulkopuolella.  Yhteistyöyliopisto järjestää myös täydennys- ja muuntokoulutusta jo valmistuneille diplomi- ja amk-insinööreille sekä Turussa että muilla paikkakunnilla. Lisäksi Tekniikan alan yhteistyöyliopisto tarjoaa tohtorikoulutettaville tutkimusaiheita, jotka nivoutuvat Lounais-Suomen yritysten kasvuhaasteisiin.

Åbo Akademin rehtorin Mikko Hupan johtama työryhmä esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle 12 miljoonan euron avustusta FITech-Turku-hankkeen toteuttamiseen. Avustus käytettäisiin vuosina 2017–2021. Avustus kattaa 70 % kokonaiskustannuksista.  Mukana olevat seitsemän yliopistoa ovat sitoutuneet kattamaan loput omalla rahoituksellaan.

FITech-hanketta toteuttavat osapuolet ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen Tekniikan alan verkostoyliopiston (FITech) perustamiseksi. Ennen FITechin virallista perustamista yhteistyötä toteuttaa Aalto-yliopiston koordinoima yliopistokonsortio. Konsortioon kuuluvat Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. FITechin perustajajäseniä ovat lisäksi Teknologiateollisuus ry ja Tekniikan akateemiset ry.
 

Lue lisää:
Suomeen uusi tekniikan yhteistyöyliopisto - Lounais-Suomeen osaajia heti syksyllä (minedu.fi)

Lisätietoja:

Rehtori Mikko Hupa, Åbo Akademi
[email protected]
puh. 0400 630 801

Vararehtori Eero Eloranta, Aalto-yliopisto
[email protected]
puh. 050 4323411

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.