Tohtoriopiskelijoiden vuosiseurannan 2023 tulokset
Tulokset esitellään myös palautetilaisuudessa 25.4.2024, tervetuloa!
Aalto-yliopiston tohtoriopiskelijat vastaavat vuosittain opintojen ja väitöskirjatutkimuksen etenemistä koskevaan vuosiseurantakyselyyn. Vuosiseurantakyselyn tarkoitus on seurata tohtoriopiskelijoiden etenemistä, tarjota heille tukea ja kerätä tilastotietoa yleisellä tasolla tohtoriopiskelijoille suunnatun tuen kehittämiseksi.
Vastatessaan kyselyyn tohtoriopiskelija saa vastaustensa perusteella omaan tilanteeseensa soveltuvia ohjeita ja lisätietolinkkejä. Tohtoriopiskelija voi myös pyytää henkilökohtaista yhteydenottoa kyselyn päätteeksi.
Aktiivisesti tutkintoaan suorittavat vastasivat kyselyyn
Kysely lähetettiin Aalto-yliopiston 3294:lle tohtoriopiskelijalle joulukuussa 2023 ja heistä 29% prosenttia vastasi kyselyyn. Vastaajista 73% oli päätoimisia tohtoriopiskelijoita ja 7% oli tällä hetkellä poissa opinnoistaan. Vastaajista 59% kertoi omaavansa vahvistetun rahoituksen opintojensa arvioituun loppuu saakka. Neljä viidestä oli voinut seurata tutkimussuunnitelmaansa vuonna 2023.
86% vastaajista aikoi tehdä artikkeliväitöskirjan. Heistä 73% aikoo sisällyttää väitöskirjaansa 3-4 artikkelia.
Yli 80% vastaajista tapasi vastuuprofessoriaan ja ohjaajaansa tarpeisiinsa nähden riittävän usein.
Seurannan luvut olivat hyvin samankaltaisia kuin vuoden 2022 kyselyssä, mutta vuoden 2023 seurannassa hieman useammalla oli rahoitus opintojen loppuun saakka (54% vuonna 2022) ja hieman useampi oli voinut seurata tutkimussuunnitelmaansa (kolme neljästä vuonna 2022).
Ohjauskäytäntöjen kehittämistä koskevissa toiveissa tohtoriopiskelijat korostivat tarvetta säännölliseen ja strukturoituun ohjaukseen. Monet kokivat, että tarvitaan mekanismeja takaamaan vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä ohjauskäytännöissä. Useat vastaajat nostivat esiin sen, kuinka tärkeää tohtoriopiskeljoille on henkinen tuki, myötätuntoinen lähestymistapa ja tietoisuus hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä sekä mielenterveyden tuesta.
Vuosiseuranta 2023Olen saanut tilan oppia itse ja samalla olen voinut saada tukea vastuuprofessoriltani sitä tarvitessani.
Kansainvälisyys
Viidesosa vastaajista oli tehnyt yhden tai useamman kansainvälisen liikkuvuusjakson vuoden 2023 aikana. Yhteensä kyselyyn raportointiin 229 liikkuvuusjaksoa. Suosituimmat maat olivat Saksa, Yhdysvallat, Ranska ja Italia.
Puolet vastaajista oli ulkomaan kansalaisia.
Opintojen vaiheet
Tämän kertaisessa kyselyssä oli mukana erillinen osio opiskelijoille, jotka eivät ole tällä hetkellä aktiivisia, heitä oli 7% vastaajista. Tyypillisin syy poissaoloon opinnoista oli päätoiminen työ muualla.
Kolmasosa vastaajista oli opintojensa alkuvaiheessa, puolet keskivaiheessa ja viidesosa joko esitarkastus- tai valmistumisvaiheessa.
Valmistumassa olevista vastaajista 59% omasi selkeitä lähitulevaisuuden urasuunnitelmia, mikä oli vähemmän kuin vuonna 2022 (70%).
Vuosiseuranta 2023Kysely on hyödyllinen, jotta tiedän missä vaiheessa tohtoriopintojani olen.
Palaute ja jatkotoimenpiteet
Kyselyn kautta oli mahdollista pyytää henkilökohtaista yhteydenottoa. Vastaajista 17% toivoi yhteydenottoa ja valtaosaan heistä on jo oltu yhteydessä. Yhteydenottoa toivoneisiin vastaajiin on luvattu olla yhteydessä kuukauden kuluessa kyselyn päättymisestä.
Useiden vastaajien mielestä kysely tarjosi hyvän tilaisuuden tarkastella omaa tilannetta ja saada tietoa tarjolla olevista palveluista ja resursseista tohtoriopiskelijoille. Monien mielestä kysely oli parantunut edellisestä vuodesta, mutta saimme myös paljon kehitysideoita kyselyn parantamiseksi. Ks. alta vastauksia usein esitettyyn palautteeseen ja kysymyksiin.
Olemme kiitollisia kaikista kommentaista koskien niin itse kyselyä kuin tohtorinkoulutusta ja siihen liittyviä palveluita ja tukea tohtoriopiskelijoille Aalto-yliopistossa.
Kyselytulosten käsittely
Kyselyn tuloksia käydään läpi tohtorinkoulutuksen työryhmässä DEWGissä ja korkeakoulujen Tohtorinkoulutusneuvostoissa. Tuloksia käytetään tohtoriopiskelijoille tarjottavan tuen kehittämiseen.
Tohtoriopiskelijoille järjestetään keskustelutilaisuus 25.4., jossa esitellään tuloksia yksityiskohtaisemmin.
Vuosiseurannan järjestää Tohtorinkoulutuspalvelut.
Usein kysytyt kysymykset vuosiseurannasta
Kokosimme vastauksia useimmiten esitettyihin kysymyksiin ja palautteeseen liittyen vuosiseurantakyselyyn vuonna 2023.
Kysely voisi olla saatavilla myös suomeksi.
Aivan! Viime vuonna teimme kovasti töitä tuottaaksemme kaikki aalto.fi-sivumme suomeksi (olemme myös aloittaneet käännösprojektin ruotsiksi). Vuosiseurantakyselyn kääntäminen ehdottomasti kehitettävien asioidemme listalla.
Kyselyn tulisi olla anonyymi.
Vuosiseurantakyselyn pääasiallinen tarkoitus on seurata kunkin tohtoriopiskelijan etenemistä. Siksi sitä ei voida toteuttaa anonyymisti. Olemme tietoisia siitä, että tämä todennäköisesti vaikuttaa siihen, miten joihinkin kysymyksiin vastataan, mutta tasapainoilemme etenemisen seurannan ja mielipiteiden ja toiveiden kysymisen välillä.
Miksi kysely toteutetaan juuri ennen joululomia kun kaikilla on kova kiire?
Tämä on vuosiseuranta ja kysymykset koskevat kulunutta kalenterivuotta. On varmasti helpompi muistaa oikeat vastaukset joulukuussa kuin vaikkapa kolme kuukautta myöhemmin. Lisäksi Aalto-yliopiston raportointi- ja vuosikatselmus sykli on toteutettu niin, että tarvitsemme kyselyn tulokset mahdollisimman pian tammikuussa. Tänä vuonna itsenäisyyspäivä valitettavasti sotki kyselyn aloitusta vielä entisestään.
Miksi ette voi napata yksityiskohtaisia tietoja olemassa olevista tietojärjestelmistä? Miksi minun pitää antaa puhelinnumeroni?
Olet oikeassa siinä että meillä on henkilötietosi, opintpisteesi ja ACRIS-tietosi järjestelmissämme (myös puhelinnumerosi). Mutta kysymme näitä asioita, jotta tulet aktiivisesti tarkistaneeksi etenemisesi vaiheen ja jotta olet tietoinen tilanteestasi - monien tohtoriopiskelijoiden mielestä tämä on ollut todella hyödyllistä. Toinen syy on, että valitettavasti järjestelmämme eivät ole niin kehittyneitä, että saisimme helposti yhdistettyä tonneittain dataa erilaisista lähteistä. Ja puhelinnumerosi haluamme kysyä, jotta meillä on varmasti ajantasainen numero, jos meidän pitää olla sinuun yhteydessä vastauksiasi koskien.
Vaikuttavatko vastauksemme oikeastaan mihinkään?
Kyllä! Tohtorinkoulutuspalvelut ja tohtorinkoulutuksen johto yliopisto-tasolla ja korkeakouluissa kiinnittää paljon huomioita saamiimme vastauksiin. Jotkus asiat on helpompi korjata, toisten kohdalla tulee vastaan rajoitteita, joiden takia on vaikeampi löytää ratkaisuita ja muutosten tekeminen voi kestää vähän pidempään.
Vastaajien pitäisi voida kirjoittaa myös arkaluonteisista asioista, tuntuu kuin ette edes haluaisi kuulla niistä.
Vuosiseurantaan kuuluu mahdollisuus henkilökohtaiseen tapaamiseen, jossa voi tuoda esiin myös arkaluonteisia asioita. Yleiseen tietosuoja-asetus (GDPR) ja henkilöön kohdistuvan palautteen käsittelyyn liittyvät linjaukset rajaavat sitä, mitä voimme tässä kyselyssä kysyä. Jos olet kohdannut häirintää, kiusaamista tai huonoa käytöstä, kannustamme tutustumaan Aalto-yliopiston ohjeisiin ja tukeen tohtoriopiskelijoille haastavissa tilanteissa.
Miten löydän THOPSini? Kuinka monta opintopistettä olen suorittanut tutkintoni kuhunkin opintokokonaisuuteen?
Löydät tohtoriopiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi (THOPS) kohdasta Tehtävät MyStudies-järjestelmässä. Lisäohjeita löydät sivulta MyStudies-ohjeet. Suorittamasi opintopisteet näkyvät Sisusta. Opintopisteytetyssä suunnitelmassasi Sisussa (nk. Opintojen rakenne -välilehti) näet miten sinä ja vastuuprofessorisi olette sopineet opintopisteiden jakamisesta opintokokonaisuuksiin - jos näin ei ole, seuraathan Opintopisteytettyä suunnitelmaa koskevia ohjeita ja luot ajantasaisen suunnitelman. Jos haluat kysyä THOPSista tai suorituksistasi, ole meihin yhdeyssä, olemme apunasi: Tohtorinkoulutuspalvelut.
Pitääkö minunkin tehdä THOPS?
Kyllä, ihan kaikilla tohtoriopiskeijoilla pitää olla tohtoriopiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma (THOPS) tallennettuna MyStudiesiin. Jos olet aloittanut opintosi ennen kuin MyStudies oli käytössä, riittää että tallennat olemassa olevat dokumenttisi MyStudiesiin - ja tietysti tarvittaessa päivität niitä.
Haluan lisätietoa asioista X, Y ja Z!
Ymmärrämme hyvin! Olemme ahkerasti kehittäneet aalto.fi-sivuja ja löydätkin nykyään hurjan paljon tietoa Tohtorinkoulutuksen sivuilta. Aivan lähiaikoina olemme myös lisänneet Tohtorisivujen hakemiston, josta löydät kaikki tohtorinkoulutukseen ja tohtoriopiskelijoihin liittyvät sivut aakkosjärjestyksessä. Jos et löydä tietoa jostakin asiasta, kuulemme siitä tosi mielellämme ja jatkamme sivujemme kehittämistä. Olethan yhteydessä meihin osoitteessa [email protected].
En tiedä kenen puoleen kääntyisin kysymyksieni kanssa.
Me Tohtorinkoulutuspalveluissa autamme sinua, olemme täällä tohtoriopiskelijoita varten. Jos kurssivalinnat tai opintojen suunnittelu mietityttää, vastuuprofessorisi tehtäviin kuuluu sinun ohjaamisesi. Löydät lisätietoa vastuuprofessorin ja ohjaajien vastuista sekä mitä tehdä, jos yhteistyö ei toimi, sivulta Tohtoriopintojen ohjaus.
Keskustelutilaisuus tohtoriopiskelijoiden vuosiseurannan tuloksista
Tilaisuudessa esitellään tohtoriopiskelijoiden vuosiseurannan 2023 tulokset ja käydään avointa keskustelua
Lue lisää uutisia
Turnitin samankaltaisuustarkastus osaksi maisteritasoisen opinnäytteen palautusta tammikuussa 2025
Tammikuusta 2025 alkaen arvosteltavaksi, hyväksyttäväksi ja arkistoitavaksi palautettavista maisteritasoisista opinnäytteistä muodostetaan Turnitin-samankaltaisuusraportti, johon sekä opiskelija että valvoja saavat pääsyn osana työn palautusta ja arviointia.Insinööritieteiden korkeakoulun Dekaanin lista 2023–2024
Edellisen lukuvuoden 2023–2024 opintomenestyksen perusteella on valittu opiskelijat uudelle Dekaanin listalle.AllWell?-opiskelijakysely on auki 30.1.-13.2.2025
Toisen vuoden kandiopiskelija ja ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija - mitä kuuluu?Vastaa AllWell?-opiskelijakyselyyn!