Uutiset

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.
Aalto Industrial Internet Campus
Aalto-yliopiston teollisen internetin kampus mahdollistaa monitieteisen tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatiot teollisuuden kumppaneiden kanssa. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Digitaalinen murros on avainsana tulevaisuuden teollisuudessa. Suomalainen valmistava teollisuus hyötyy, kun Internet of Things eli IoT-teknologiat kehittyvät ja integroituvat osaksi tuotannon ja sisälogistiikan keskeisiä prosesseja. Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston sekä usean yrityksen muodostama konsortio tavoittelee datavetoisen liiketoiminnan kehittämistä TwinFlow-projektissa.

”Kaikki perustuu dataan ja sen hyödyntämiseen vastuu- ja organisaatiorajojen yli. Projektin tavoitteena on löytää ratkaisuja ja määritellä datatalouden periaatteisiin perustuva konsepti yhdistämällä teollisuuden IT-järjestelmät operatiivisiin järjestelmiin”, projektikoordinaattori Jari Juhanko Aalto-yliopistosta kertoo.

Projektin tavoitteena on tilannetietoisuuden parantaminen, kun tavarat, materiaalit ja ihmiset liikkuvat tuotantolaitoksissa. Näiden tunnistamisessa on perinteisesti ollut se haaste, että prosessit ovat erillisiä ja erilaiset IT-ratkaisut eivät toimi yhdessä. Projektissa tavoitellaan skaalautuvaa standardinmukaista tapaa yhdistää prosesseja ja laitteita.

”Tähän tarvitaan yhteen toimivuuden mahdollistavaa data-arkkitehtuuria. Datan yhteiskäyttö edellyttää yhtenäistä hallintomallia, jossa muun muassa datan käyttöoikeudet ja ansaintamalli on sovittu.”
Aalto-yliopistosta on mukana useita eri tutkimusryhmiä, jotka ovat teknologian, liike-elämän ja inhimillisen tutkimuksen aloilta.

”Teollisen internetin kampus Otaniemessä mahdollistaa monitieteisen tutkimuksemme, koulutuksen ja innovaatiot. Tässä projektissa erityisesti yhdistyy yliopistomme osaaminen laajasti tekniikan ja talouden eri alueilla. Datatalous edellyttää tutkimuksen raja-aidat ylittävää yhteistyötä”, Juhanko lisää.

Yhteistyöstä hyötyvät kaikki

Teollisuuden informaatio-, automaatio- ja tuotannonohjausjärjestelmissä on ja tulee jatkossa olemaan yhä enemmän teknisiä rajapintoja. Yhtenä elementtinä projektissa on IoT eli kokonaisuuteen voidaan yhdistää ulkoisia datalähteitä, kuten sisätilapaikannus- tai konenäköjärjestelmiä. Paremman tilannekuvan ansiosta tuotantohyödykkeiden käyttöä ja materiaalivirtoja voidaan ohjata kustannustehokkaammin parantaen samalla laatua ja työturvallisuutta.

”Tämä on varmasti monille yrityksille keskeinen elementti, kun jokainen tulos tai ratkaisu, mitä projektista saadaan, voidaan testata käytännön demoissa yhdessä yritysten kanssa. Uskomme, että löydämme sekä teknisiä että hallinnollisia ratkaisuja datavetoisen liiketoiminnan kehittämiseen ja näin voimme tuottaa merkittävän lisäarvon konsortiokumppaneillemme ”, Juhanko kertoo.

”Konecranesille tämä oli pitkään odotettu päätös, sillä aloitimme projektin valmistelun jo Zero4-hankkeemme hakuvaiheessa. Näemme TwinFlow-projektin olevan yksi yhteisen materiaalivirta-alustan keskeisistä mahdollistajista. Olen erittäin innoissani, että työ voi nyt alkaa kumppaneiden kanssa”, kertoo Henri Helkiö, Material Handling Research Manager, Konecranes.

"Automaation ja digitalisaation mahdollistama teollisten ympäristöjen tehostaminen ja työntekijöiden kognitiivisen ja fyysisen rasituksen vähentäminen ovat Vaiston teknologiastrategian keskiössä. TwinFlow-konsortion osana toimiminen vahvistaa yrityksemme datatalouden ja AI-teknologioiden soveltamisvalmiuksia sisälogistiikan tehostamisen alueella. Uskomme projektiin osallistumisen vahvistavan kilpailukykyämme myös EU-alueen vientimarkkinoilla”, sanoo Sami Dahlman, Technology Futurist, Vaisto Solutions Oy.


TwinFlow on Business Finlandin rahoittama tutkimuskonsortio, jossa on mukana Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston lisäksi Konecranes, Ponsse, Fastems, Mitsubishi Logisnext Finland, Finn-Power, Vaski Group, Vaisto Solutions, Eviden Finland, Noccela ja 1001 Lakes. Ekosysteemi pyrkii määrittelemään reilun datatalouden toimintamallin, joka integroituu yrityksen tietojärjestelmiin sekä erilaisiin IoT-järjestelmiin ja on sovellettavissa vakiomuotoisiin, yhteen toimiviin ja skaalautuviin ratkaisuihin. Business Finland rahoittaa projektia lähes 10 miljoonalla eurolla, josta Aalto-yliopiston osuus on reilu kolme miljoona euroa.

David Hästbacka

Professori, Tampereen yliopisto

Teollisen internetin kampus

Aalto-yliopiston teollisen internetin kampus (AIIC) on opiskelijoille, tutkijoille ja yrityksille tarkoitettu yhteistyöalusta älykkäiden, yhdistettyjen tuotteiden ja palvelujen luontiin. Teollisen internetin kampus mahdollistaa monitieteisen tutkimuksen, koulutuksen ja innovaation teollisuuden kumppaneiden kanssa.

Lue lisää
Aalto Industrial Internet Campus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mainiot materiaalit kirjoja pinossa keltaisella taustalla. Yksi avonainen kirja etualalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Lasten ja nuorten biopohjaisten materiaalien ohjekirja innostaa kokeilemaan

Mainiot materiaalit – ohjeita biopohjaisiin kokeiluihin kirja pitää sisällään 17 työohjetta, joiden avulla voi valmistaa itse biopohjaisia materiaaleja. Työohjeissa käytetään luonnosta saatavia tai kierrätettäviä aineita.
Aalto University campus. Photo by Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyön 2024–2028 tutkimusrahoitusta haettavana vaikuttavuusarviointitutkimukselle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat sopineet tiedeyhteistyön toteuttamisesta pääkaupunkiseudun kehittämiseksi vuosina 2024–2028. Nyt haettavana on rahoitus vuosille 2025–2027 alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Aalto Open Science Award 2024. A light blue podium hovering over a blue-pink gradient background with the help of squishy-looking balloons with colored lights inside.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ehdota Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaa vuodelle 2024

Ehdota itseäsi, kollegaasi, tutkimusryhmää, yksikköä tai projektia vuoden 2024 Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaksi.
University lecturers Heli Lehtivuori, Suvi Holmstedt ja Otto Mustonen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kolme uutta lehtoria Kemian tekniikan korkeakouluun

Heli Lehtivuori, Otto Mustonen ja Suvi Holmstedt ovat aloittaneet yliopistonlehtoreina Kemian tekniikan korkeakoulussa. Heidän osaamisensa erityisesti spektroskopian, materiaalikemian ja orgaanisen kemian aloilta rikastuttaa korkeakoulun opetusta ja tutkimusta.