Uutiset

Tutkijat ja yritykset kehittävät yhdessä vähähiilistä teollisuustuotantoa

Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto ja VTT etsivät seitsemän yrityksen kanssa keinoja, miten teollisuustuotannon ympäristövaikutuksia voidaan pienentää ja miten toimenpiteet voidaan yhdistää ympäristövastuulliseen brändistrategiaan.
Mittauslaitteistoa Otaniemessä.
Mittauslaitteistoa Otaniemessä.

Green Factory (GREEF) -hanke yhdistää tieteellisen ja teollisen tutkimuksen yritysten tarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on kehittää valmistavaa teollisuutta ympäristöystävällisemmäksi esimerkiksi tuotannonohjauksen, uudelleenvalmistuksen ja 3D-tulostuksen avulla. Samalla etsitään käytäntöjä ja malleja toiminnan hiilijalanjäljen laskentaan sekä kestävälle brändäykselle teollisuuden markkinoilla.

”Uusi tieto ja osaaminen mahdollistavat valmistavan teollisuuden ympäristövaikutusten tunnistamisen paremmin, tuovat merkittäviä kestävyyttä ja kilpailuetua parantavia muutoksia toimintaan ja tuotteisiin sekä vahvistavat suomalaisten yritysten näkyvyyttä ja edelläkävijyyttä vihreässä siirtymässä”, sanoo hanketta koordinoivan Aalto-yliopiston professori Esko Niemi.

Hanke kattaa useita vihreän teollisuuden teemoja. Samalla kun yritykset keskittyvät itselleen merkittävimpiin teemoihin ja pienentävät oman toimintansa ja tuotteidensa ympäristövaikutuksia, tuo GREEF-tutkimusekosysteemi lisää vaikuttavuutta koko teollisuuden alalle.

”Ympäristöystävällinen, vähähiilinen teollisuustuotanto tulee olemaan yhä merkittävämpi kilpailutekijä kansainvälisillä markkinoilla. Jotta tähän päästään, tarvitaan suomalaisten yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten osaamista”, sanoo tiimipäällikkö Pasi Puukko VTT:stä.

”Tarvitaan lisää tutkimusta siitä, miten teollisuuden liikesuhteissa voidaan brändäyksen keinoin tukea yritysten päästövähennyksiin tähtääviä ja ympäristövastuullisia investointeja ja siten vahvistaa teollisuuden vientinäkymiä. Hankkeessa nivoutuvat aidosti brändijohtamisen, markkinoinnin sekä tuotannon ympäristövaikutusten ja kehityksen näkökulmat”, toteaa professori Saila Saraniemi Oulun yliopistosta.

Hankkeessa mukana olevat yritykset ovat SEW Industrial Gears Oy, AGCO Power Oy, Proventia Oy, Leden Group Oy, Delva Oy, EQ System Scandinavia Oy ja Componenta Oyj.

GREEF – Green Factory, kohti hiilineutraalia tuotantoa – towards carbon neutral production -hanke kuuluu Business Finlandin Sustainable Manufacturing Finland -ohjelmaan ja sen kokonaisrahoitus on 4,8 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin osuus on noin puolet. Tuloksia on odotettavissa elokuussa 2023.

Lisätietoja:

Aalto-yliopisto
Professori Esko Niemi, [email protected]

Oulun yliopisto
Professori Jari Larkiola, [email protected]
Professori Saila Saraniemi, [email protected]

VTT
Tiimipäällikkö Pasi Puukko, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A handbook on the counter of a shop.
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unite! Open Science and Innovation Management -käsikirja saatavilla verkossa ja painettuna

Käsikirja on käytännön opas yliopistotutkijoille, tutkimus- ja innovaatiopalveluille sekä yliopistojen johdolle.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Väitöskirjoille tulossa uudet kannet, kirjoituspohjat ja uusi tilaustapa

Väitöskirjojen tilausalusta vaihtuu 30.11.2024 jälkeen. Väitöskirjoja varten on myös suunniteltu uudet kannet ja kirjoituspohjat.
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.