Uutiset

Tutkimushanke CreaTures edistää kestävää kehitystä luovuuden menetelmillä

Monialainen hanke korostaa luovia menetelmiä ja niiden mahdollisuuksia edistää vastuullisuusajattelua ja kestävää kehitystä. Projektin tavoitteena on löytää ja havainnollistaa tehokkaita polkuja kohti vastuullista, sosiaalisesti oikeudenmukaista ja rauhanomaista tulevaisuutta.
people sitting on sofas with laptops

EU Horizon -rahoitusta saanut uusi tukimushanke ‘CreaTures: Creative Practices for Transformational Futures’ käynnistyy vuoden 2020 alussa. Monialainen hanke korostaa luovia menetelmiä ja niiden mahdollisuuksia edistää vastuullisuusajattelua ja kestävää kehitystä. Projektin tavoitteena on löytää ja havainnollistaa tehokkaita polkuja kohti vastuullista, sosiaalisesti oikeudenmukaista ja rauhanomaista tulevaisuutta. Hanke korostaa usein piiloon jääviä luovia käytänteitä ja niiden tarjoamaa muutosvoimaa, kokeilukulttuuria, erilaisia osallistavia menetelmiä sekä tulosten systemaattista seurantaa. 

Ilmastonmuutos pakottaa meitä nopeisiin muutoksiin, ja luovat käytännöt ovat alihyödynnetty resurssi muutoksen vaihdittajana. Yhteistyö, oman tekemisen kriittinen tarkastelu sekä osallistaminen ovat tehokkaita menetelmiä suuren yleisön asenteiden muokkauksessa. CreaTures-hankkeessa tullaan käsittelemään kolmea toisiinsa limittyvää kokonaisuutta:

  1. Observatorio: identifioidaan ja kartoitetaan olemassa olevia mutta piiloon jääneitä luovia käytänteitä 
  2. Laboratorio: tuetaan kokeellista tekemistä ja eri sidosryhmien osallistamista aloittamalla eri tasoisia ja eri mittakaavan omaavia luovia hankkeita 
  3. Arviointi: luovien kokeiden ja eksperimenttien tuloksia seurataan systemaattisesti ja toimintaa muokataan tulosten mukaisesti

Hankkeen lopputuloksena syntyy monialainen, tutkimukseen perustuva ja käytännönläheinen viitekehys, jolla voidaan todentaa luovien käytänteiden vaikutus kestävän kehityksen edistämisessä. Hanke tarjoaa eri sidosryhmille strategista tutkimustietoa ja innovaatioita sekä konkreettisia suosituksia päättäjille siitä, miten luovuutta voidaan hyödyntää kestävän kehityksen vauhdittajana.

Aalto-yliopiston muotoilun laitos koordinoi kolmivuotista hanketta, professori Tuuli Mattelmäen johdolla. Hankkeen muita avainhenkilöitä Aalto-yliopistossa ovat Research Fellow Andrea Botero, professori Julia Lohmann, professori Sampsa Hyysalo ja projektipäällikkö Riikka Raitio.  Hankkeen kokonaisrahoitus on 3 miljoonaa euroa, josta Aallon osuus on 600 000 euroa.

Partnerit

The European branch of Royal Melbourne Institute of Technology (SP) 
The University of Sussex’ (UK) Sustainability Research Programme 
Utrecht University (NL) 
Superflux (UK) 
Hellon (FI)
Furtherfield (UK) 
Kersnikova (SL) 
ZEMOS98 (SP) 
Sniffer (UK) 
Open Knowledge Finland (FI) 

Lisätietoja: Tuuli Mattelmäki, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.