Uutiset

Tutkimushanke SASUI kumppanuuslaboratoriona

Kaksivuotisessa TEKES-rahoitteisessa SASUI-hankkeessa etsitään innovaatioita kaupunkisuunnitteluun.

Kun halutaan edistää kaupunkisuunnittelun innovatiivisuutta, tulee eri toimijoiden katsoa paitsi peiliin myös toisiinsa sekä ympärilleen. Onko omia toimintamalleja vara parantaa? Mitkä tahot pitäisi saada yhteistyöhön mukaan? Entä miten yhteistyö pitäisi järjestää niin, että siinä päästään puhumaan ’oikeista’ asioista ja miten eri osapuolten intressit tunnistetaan tehokkaasti ja miten niitä käsitellään rakentavasti?

Kehittämiskumppanuuksia voidaan lähestyä myös sosiaalisina innovaatioina, joihin satsaamalla on helpompaa edistää tärkeäksi katsottuja päämääriä – kuten esimerkiksi ’matalahiilisiä’ liikkumisratkaisuja.

4P – Public-private-people-partnership 

Kaksivuotisessa SASUI-hankeessa (Systemic Architectures for Sustainable Urban Development) aihetta tarkastellaan muun muassa Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan muodostaman 3T-alueen suunnittelussa. Tampereella tutkimuskohteena on keskustassa sijaitsevan Tammelan alueen mahdollinen täydennysrakentaminen ja toimijoiden välisen yhteistyön kehittäminen.

Hankkeen johtaja, professori Raine Mäntysalo, on kiinnostunut etenkin niin sanotun 4P-mallin (public-private-people-partnership) kehittämisestä. Malli edellyttää osapuolten intressien sekä niiden välisten jännitteiden ymmärtämistä.

Alihankkijaksi valitun Synocus Oy:n tehtäviin kuuluu kansainvälinen ’benchmarkkaus’ eli vertailu samojen haasteiden kanssa painiviin kaupunkiseutuihin, etenkin Ruotsissa ja Kiinassa. Vertailun avulla saadaan koottua suomalaisten kaupunkien kannalta kiinnostavia esimerkkejä siitä, millaisin tukijärjestelmin kaupunkikehityksen kestävyyttä ja matalahiili-innovaatioiden synnyttämistä on edistetty muualla.

Suomessa vertailukohtana on ’Innovation Garden’ eli Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan kattava kokonaisuus, jonka kehittämistyötä, yhteistyötapoja ja ’brändäämistä’ hanke tutkii. Tampereella SASUI-hanke tukee kansallista Innovatiiviset kaupungit -ohjelmaa (INKA). Sen tavoitteena on synnyttää uudenlaista yritysten ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä ja kehittää kansainvälisesti kaupallistettavia uusia  innovaatioita ja osaamista.

SASUI-hanke kytkeytyy kansainväliseen ’World Alliance for Low Carbon Cities (WALCC)’ -yhteistyöhön.  WALCC on voittoa tavoittelematon yhdistys matalahiilisten kaupunkiseutujen edistämiseksi. Se tukee jäseniensä pyrkimyksiä matalahiilisen teknologian käyttöönotossa välittämällä tietoa ja järjestämällä verkostotapaamisia. SASUI-hankkeelle WALCC on mahdollisuus saada ajankohtaista tietoa verkoston jäsenten tutkimus- ja kehityspyrkimyksistä, jalostaa sen pohjalta tulevia yhteishankkeita sekä tiedottaa hankkeen tutkimustuloksista.

SASUI on mukana myös Tampere-talolla 7.-9.10.2014 järjestettävässä kansainvälisessä WALCC-forumissa (http://www.walcc.org/).   

SASUI-Hanke

Hankkeen kesto: 2014-2015
Budjetti: 620 000 (sis. ulkopuolisen rahoituksen sekä yliopistojen omarahoituksen; TEKESin osuus 372 000)
Kotisivu: http://www.uta.fi/jkk/en/research/themes/ponte/projects/sasui.html 
Osapuolet: Aalto-yliopisto; Tampereen yliopisto; Espoon kaupunki; Tampereen kaupunki; Synocus Oy
Hankkeen johtaja: Raine Mäntysalo
Hankkeen yhteyshenkilöt: Kaisa Schmidt-Thomé (Aalto-yliopisto), Helena Leino (Tampereen yliopisto) ja Johan Wallin (Synocus Oy)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.