Uutiset

Valtteri Lahtisen artikkeli valittiin matematiikan alan huippujulkaisuksi

Tutkimuksessa käytettyä matematiikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi suprajohtavien kvanttipiirien suunnittelussa, kehittämisessä ja häviöiden mallintamisessa sekä kvanttilaskennan logiikan mallien analysoimisessa. Myös Lahtisen harrastuksilla on yhtymäkohtia hänen tutkimukseensa.
Valtteri Lahtinen sailing on Lake Päijänne.
Valtteri Lahtinen purjehtii Päijänteellä. Kuva: Valtteri Lahtinen.

Aalto-yliopiston Research Fellow Valtteri Lahtinen julkaisi yhdessä Tampereen yliopiston tutkijan, Antti Stenvallin, kanssa vuonna 2020 matematiikan alan artikkelin. Springer Nature valitsi sen nyt yhdeksi kuudesta matematiikan alan vuoden 2020 huippujulkaisuista.

”Yhdistän tutkimuksessani sovellettua fysiikkaa ja modernia matematiikkaa. Tutkimuksessa käytettyä matematiikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi suprajohtavien kvanttipiirien suunnittelussa, kehittämisessä ja häviöiden mallintamisessa sekä kvanttilaskennan logiikan mallien analysoimisessa”, Lahtinen sanoo.

Tutkimuksessa hyödynnetään uudella tavalla kategoriateoria -nimistä matematiikan alaa. 1900-luvulta peräisin oleva kategoriateoria käsittelee abstraktilla tavalla matemaattisia rakenteita ja niiden välisiä suhteita.

”Kategoriateoria on kehitetty matematiikan tutkimukseen ja sen soveltaminen on vielä vähäistä. Viitekehys voi kuitenkin antaa työkaluja ja yllättäviä tulokulmia insinööritieteisiin ja fysiikkaan.”

Lahtinen päätyi Aaltoon vuonna 2019 Tampereen yliopistosta. Samalla algebrallinen topologia ja suprajohteiden mallintamiseen tarkoitetut laskentaohjelmat vaihtuivat kvanttitietokoneisiin professori Mikko Möttösen Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmässä.

Quantum Computing and Devices (QCD)
Kuvassa Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmä vuonna 2020.

Jääkiekkoa, perinnetietoa ja purjehdusta tutkimuksen ohella

Lahtinen on ollut tutkijana myös Montrealin yliopistossa ja Bostonissa, jonka tutkimuskeskittymän hän koki antoisaksi – kiinnostavia luentoja oli päivittäin.

”Olen jääkiekkofani, ja ulkomailla oli senkin osalta hienoja kokemuksia. Kävin Montrealissa ja Bostonissa katsomassa kymmeniä pelejä. Montrealissa kaikki olivat aivan hulluina Saku Koivuun, ja halusivat jutella hänestä. Tutkimus oli välillä yhdentekevää.”

Lahtisella on myös toinen, hyvin perinteinen harrastus. Hän panee sahtia, suomalaista muinaisolutta. Hänen mummonsa ja tämän täti tekivät sitä aikoinaan, ja tieto ja perinne on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

”Sahtia on tehty pitkään, ehkä tuhansia vuosia varsinkin Päijänteen rannoilla. Minulla on isoisäni veistämä sahtikuurna, joka valmistetaan poikittaisesta puupölkystä veneen muotoon. Teen sahtia merkittäviin vuodenkierron juhliin ja harkitsen ehkä joskus tulevaisuudessa panimotoimintaa.”

Sahdin valmistamisen Lahtinen aloittaa mäskäämisellä ja käymisellä, ja sen jälkeen sahti laitetaan kylmään pariksi viikoksi.

”Sahdin tekeminen on analyyttista, kuten tutkimuskin. Mutta koska se perustuu perinnetietoon, prosessissa ei muuteta mitään. Tavallista olutta tehdessä voi sen sijaan tehdä erilaisia kokeita.”

Myös Päijänteellä purjehtiessaan Lahtinen miettii fysiikkaa, tosin ei veneessä ollessaan.

”Manööverit veneessä menee intuitiolla, mutta purjehduskertojen välissä tulee mietittyä fysiikkaa. Veneilyhän on fysiikkaa mitä suurimmassa määrin.”

Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmä on osa kansallista huippuyksikköä Quantum Technology Finland QTF.

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
CS Teacher of the year 2024
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Arto Hellas valittu tietotekniikan laitoksen vuoden opettajaksi 2024

Vuoden opettaja julkistettiin tietotekniikan laitoksen tilaisuudessa keskiviikkona 18. joulukuuta 2024.
Ryhmä ihmisiä seisoo luentosalissa pitäen todistuksia ja kukkakimppuja, etualalla on tuoleja.
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

ELEC Award Ceremony and Christmas lunch 2024 -tilaisuudessa palkittiin esimerkillistä saavutuksista

Tiistaina 17. joulukuuta Sähkötekniikan korkeakoulu kokoontui juhlistamaan vuoden merkittävimpiä opetuksen, tutkimuksen ja vaikuttavuuden saavutuksia. Lue lisää palkituista ja saavutuksista.