Uutiset

Viisi uutta tekniikan kunniatohtoria Aaltoon 2024

Juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin kesäkuussa.
Honorary Doctors 2024
Kunniatohtorit 2024 (v-o): Marjo Yliperttula, Tiina Alahuhta-Kasko, Petteri Alinikula, Ashok Kumar ja Cecilia Tortajada. Kuva: Aalto-yliopisto / Heli Sorjonen

Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut ovat myöntäneet kunniatohtorin arvon viidelle merkittävälle tieteen ja tekniikan vaikuttajalle. Kunniatohtorit vihittiin 14. kesäkuuta 2024 juhlallisessa tekniikan alan tohtoripromootiossa. 

Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut voivat myöntää kunniatohtorin arvon sekä siihen liittyvät arvomerkit tohtoripromootion yhteydessä henkilölle, jolla on vahva yhteys Aalto-yliopistoon ja joka tieteen tai tekniikan tai muun yhteiskunnallisen tai kulttuuritoiminnan edistämisessä saavuttamiensa ansioiden perusteella katsotaan tällaisen kunnianosoituksen arvoiseksi. Kunniatohtorin arvo on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi osoittaa, ja promootio on yliopiston arvokkain juhlatilaisuus.

Aalto-yliopiston 2024 nimitetyt tekniikan kunniatohtorit ovat:
Toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko, Marimekko
Teknologiajohtaja Petteri Alinikula, SAAB Finland
Professori Ashok Kumar, Indian Institute of Technology, Kanpur
Professori Cecilia Tortajada, University of Glasgow
Professori Marjo Yliperttula, Helsingin yliopisto

Honorary Doctor 2024 Tiina Alahuhta-Kasko
Tiina Alahuhta-Kasko, kuva: Aalto-yliopisto / Heli Sorjonen

Tiina Alahuhta-Kasko, toimitusjohtaja, Marimekko

Tiina Alahuhta-Kasko on Marimekko Oyj:n toimitusjohtaja, joka on siivittänyt yhtiön kannattavaan kasvuun sekä kotimaan markkinoilla että kansainvälisesti. Hänet valittiin toimitusjohtajaksi vuonna 2015 vain 33-vuotiaana, ja vuonna 2021 hänet palkittiin Vuoden yritysjohtajana sekä Vuoden muutosjohtajana hänen poikkeuksellisen menestyksensä ansiosta. Marimekossa Alahuhta-Kasko on työskennellyt jo lähes kahden vuosikymmenen ajan.  

Tiina Alahuhta-Kasko on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumni. Hänet on valittu useisiin luottamustehtäviin, joista merkittävimpiä ovat International Institute for Management Development -säätiön (IMD), Finnair Oyj:n sekä Climate Leadership Coalition -yritysverkoston hallitusten jäsenyydet. 

Tiina Alahuhta-Kasko on toiminut Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan eli AYY:n kunniavaltuuskunnan varapuheenjohtajana vuodesta 2016 alkaen, missä hän on edistänyt vuorovaikutusta ylioppilaskunnan ja muun yhteiskunnan välillä sekä tukenut ylioppilaskuntaa yhteiskunnallisten muutosten keskellä. Lisäksi hän on edistänyt Aallon kauppakorkeakoulun sidosryhmäsuhteiden kehittämistä Alumni Advisory Board:n jäsenenä sekä ollut usein vierailevana puhujana yliopiston tilaisuuksissa. 

Honorary Doctor 2024 Petteri Alinikula
Petteri Alinikula, kuva: Aalto-yliopisto / Heli Sorjonen

Petteri Alinikula, teknologiajohtaja, Saab Finland 

Petteri Alinikula on puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saabin Suomen yhtiön teknologiajohtaja, joka on tehnyt merkittävän uran mobiiliteknologian ja innovaatioiden parissa. Ennen Saabia hän toimi kahden vuosikymmenen ajan Nokian tutkimustoimintojen johdossa, missä hänellä oli keskeinen rooli kansainvälisten yhteyksien laajentajana ja yliopistoyhteistyön edistäjänä.  

Alinikula on väitellyt sähkötekniikan tohtoriksi Pennsylvanian osavaltioyliopistosta ja toiminut dosenttina Aalto-yliopistoa edeltävässä Teknillisessä korkeakoulussa, mistä hän myös valmistui diplomi-insinööriksi. Alinikula on kirjoittanut useita tieteellisiä artikkeleita ja konferenssijulkaisuja. Hän on myös ollut mukana perustamassa verkkosivujen saavutettavuuteen keskittyvän Avaava Digital Oy:n, ja hänellä on ollut useita luottamustoimia tekniikan alan organisaatioissa. Alinikula on kysytty konferenssipuhuja mobiiliteknologian, teollisuusinnovaatioiden, kestävän kehityksen ja saavutettavuuden aiheista. 

Alinikula on johtanut Aalto-yliopiston ja Saab-konsernin välistä yhteistyötä ja strategista kumppanuutta sen alusta alkaen vuodesta 2017. Yhteistyö on ollut erittäin laajaa ja sekä tieteellisesti että kaupallisesti vaikuttavaa. Yhteinen tutkimusohjelma on johtanut useisiin diplomitöihin, väitöskirjoihin, tutkimusartikkeleihin ja keksintöihin.  

Honorary Doctor 2024 Ashok Kumar
Ashok Kumar, kuva: Aalto-yliopisto / Heli Sorjonen

Professori Ashok Kumar, Indian Institute of Technology, Kanpur  

Askhok Kumar on maailmanlaajuisesti palkittu biotekniikan tutkija ja uranuurtaja. Parhaillaan hän toimii biotekniikan professorina IIT Kanpurissa (Indian Institute of Technology Kanpur), missä hän myös johtaa IIT Kanpur-La Trobe University Research Academy -tutkimusyhteistyötä ja toimii ympäristötutkimuksen ja -tekniikan johtajana. Hän on myös toiminut vierailevana professorina monissa yliopistoissa kansainvälisesti, mukaan lukien Aalto-yliopistossa. Kumar toimii useissa tieteellisten ja yhteiskunnallisten tahojen luottamustehtävissä, ja hän on myös perustanut biolääketieteellisiä sovelluksia kehittävän yrityksen. 

Kattavan tutkijauransa aikana Kumar on edistänyt biomateriaalien käyttöä biolääketieteessä innovatiivisilla tavoilla. Kumarin uran kohokohtia ovat mm. uusien lähestymistapojen kehittäminen kriittisten vaurioiden parantamiseksi luissa, maksassa, diabeteshaavoissa ja ääreishermostossa sekä bioteknisen, maksan toimintaa tukevan kehon ulkopuolisen bioreaktorin kehittäminen. Hän on aktiivisesti edistänyt ja laajentanut luonnontieteiden, tekniikan ja lääketieteellisten biomateriaalitieteiden yhteistyötä Intiassa.  

Kumar on tehnyt laaja-alaista yhteistyötä Aallon kanssa vuodesta 2015 lähtien kehittäen uusia biomateriaaleja sekä niiden 3D-tulostamista ja biolääketieteellistä soveltamista. Hän on osoittanut erinomaista johtajuutta luomalla pitkäkestoista akateemista yhteistyötä Intian ja Suomen huippututkimuslaitosten välillä. 

Honorary Doctor 2024 Cecilia Tortajada
Cecilia Tortajada, kuva: Aalto-yliopisto / Heli Sorjonen

Professori Cecilia Tortajada, vesivarojen hoito, Glasgow’n yliopisto 

Cecilia Tortajada on kansainvälisesti tunnettu tutkija ja politiikkaneuvonantaja, jolla on yli 25 vuoden kokemus vesistöjen, ympäristön ja luonnonvarojen hoidosta. Parhaillaan hän toimii ympäristöinnovaatioiden professorina Glasgow’n yliopiston School of Social and Environmental Sustainability -korkeakoulussa, missä hän tutkii maailmanlaajuisten muutosten vaikutusta vesivaroihin, ympäristöön, ravintoon ja yhteisöihin. 

Poikkeuksellisen työuransa aikana Tortajada on yhdistänyt uraauurtavan tutkimustyön ja korkean tason kansainvälisen neuvonannon. Hän on edistänyt kestävää kehitystä, oikeudenmukaisuutta ja kansainvälistä vesipolitiikkaa työskennellessään eri maiden organisaatioiden, kehitystoimistojen, hallitusten ja kehityspankkien kanssa. 

Tortajada on tehnyt tiivistä yhteistyötä Aalto-yliopiston ja sen edeltäjän kanssa jo yli 20 vuoden ajan. Tortajadan kanssa tehty yhteistyö on ollut avainasemassa luotaessa Aallon vesi- ja kehitystutkimuksen tutkimusagendaa, joka on sekä poliittisesti vaikuttava, että tieteellisesti erittäin korkeatasoinen. 

Honorary Doctor 2024 Marjo Yliperttula
Marjo Yliperttula, kuva: Aalto-yliopisto / Heli Sorjonen

Professori Marjo Yliperttula, biofarmasia, Helsingin yliopisto 

Marjo Yliperttula on kansainvälisesti tunnettu biofarmasian tutkija ja innovaattori. Parhaillaan hän toimii professorina Helsingin yliopistossa, missä hän johtaa biomateriaalien kehittämiseen keskittyvää tutkimusohjelmaa. Ennen sitä hän toimi pitkään tutkimustehtävissä esimerkiksi Nokialla, KSV Instrumentsissa ja Orion Pharmalla sekä Ranskan ydintutkimuskeskuksessa Pariisissa. Hän on myös Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen.  

Yliperttula on maailmanlaajuisesti keskeisimpiä tutkijoita biopohjaisten nanomateriaalien kehittämisessä biolääketieteellisiin sovelluksiin. Hän on mukana 14 eri patentissa. Globaalisti menestyneitä tuotteita ovat muun muassa UPM:n kanssa yhteistyössä kehitetty GrowDex-solukasvatusalusta sekä FibDex-haavasidos, joka on käytössä useissa sairaaloissa. Vuonna 2016 Yliperttula palkittiin Suomen kemianteknologian innovaatiopalkinnolla työstään nanoselluloosahydrogeelien parissa. 

Yliperttula on tehnyt laajaa ja monialaista yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa jo yli kahden vuosikymmenen ajan keskittyen nanoselluloosan käyttöön biolääketieteen sovelluksissa. Hänen tukensa, asiantuntemuksensa ja verkostonsa ovat vaikuttanut vahvasti niin projektien onnistumiseen kuin monien tutkijoiden akateemisiin uriin.

Lisätietoja

Tatu Pohjola

Tatu Pohjola

Senior Communications Specialist
U908 Communications Services
Doctoral hats, 2016

Kunniatohtorit Aalto-yliopistossa

Kunniatohtorit kautta aikojen Aalto-yliopiston korkeakouluissa ja niiden edeltäjäkorkeakouluissa.

Akateemiset tapahtumat ja perinteet
Aalto University Graduation Party celebration in 2018. Photo by Aalto University / Heli Sorjonen

Akateemiset tapahtumat ja perinteet

Akateemiset tapahtumat kattavat koko akateemisen vuoden alkaen Aalto Day One:sta ja päättyen seremoniaviikkoon. Vakinaistettujen professorien tervetuliaisluennot sekä väitöstilaisuudet jakautuvat ympäri vuoden.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Henri Hentilä, Henrik Kahanpää & Alec Wright.
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Mikä on parasta tohtoriopinnoissa? Palkitut sähkötekniikan tohtorit kertovat

Elli Leppänen, Henri Hentilä, Henrik Kahanpää ja Alec Wright palkittiin erinomaisista väitöskirjoista.
Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Opiskelija Aallossa lukemassa kirjaa
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto-yliopisto lisää toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi

Aalto-yliopisto on kartoittanut tärkeimpiä toimenpiteitä ilmastopäästöjen vähentämiseksi kaikilla yliopiston toiminnan alueilla. Suurimmat päästövähennykset saadaan energian hankinnasta ja käytöstä.