Uutiset

Voiko esittävän taiteen vaikuttavuutta mitata? Tutkijat taltioivat Kapsäkin UKK-musiikkinäytelmän aplodeja ja hiilidioksidipitoisuuksia

Aalto-yliopiston Magics -infrastruktuuri, Greta Tuotanto ja Musiikkiteatteri Kapsäkki mittaavat katsoja- ja näyttelijäkokemusta kyselyin, mikrofonein ja mittarein.
Mukana UKK-karkeloissa pyörivät myös valtapeleissä syrjään sysätyt UKK:n kilpailijat sekä tarinan viehko kertoja, Lottotyttö. Kuva: Kapsäkki.
Mukana UKK-karkeloissa pyörivät myös valtapeleissä syrjään sysätyt UKK:n kilpailijat sekä tarinan viehko kertoja, Lottotyttö. Kuva: Kapsäkki.

Musiikkiteatteri Kapsäkin ja Greta Tuotannon UKK on poliittista historiaa käsittelevä, hersyvä kabaree Kekkosen ajan Suomesta ja sen itsevaltiaasta. Sen vaikuttavuutta mitataan nyt tieteen keinoin – yhteistyössä ovat mukana Aalto-yliopiston Magics-infrastruktuuri, Greta Tuotanto ja Kapsäkki. Tutkimus toteutetaan mittaamalla katsojakokemusta ja myös esiintyjien kokemuksia erilaisin, innovatiivisin tavoin.

Finlandia-palkittu kirjailija Sirpa Kähkönen väläyttää musiikkinäytelmässä humoristin taitojaan yhdessä useista komediaelokuvista tunnetun ohjaaja Taru Mäkelän kanssa. Kuva: Kapsäkki.
Finlandia-palkittu kirjailija Sirpa Kähkönen väläyttää musiikkinäytelmässä humoristin taitojaan yhdessä useista komediaelokuvista tunnetun ohjaaja Taru Mäkelän kanssa. Kuva: Kapsäkki.

”Kokeilemme kahta uutta mittaustekniikkaa. Katossa olevien mikrofonien avulla mittaamme salin ja lavan äänet, ja saamme tietää, miten ja milloin yleisö reagoi esimerkiksi aplodien muodossa, nauramalla tai kommentoimalla. Hiilidioksidimittausten avulla taas oletamme saavamme selville, koska salissa on tunnelma korkealla”, Magics-infrastruktuurin akateeminen koordinaattori Antti Ruotoistenmäki sanoo.

Salin CO2-pitoisuus kertoo siitä, miten yleisö hengittää esityksen aikana. Esimerkiksi kiihtynyt hengitys indikoi jännittyneisyyttä. Tutkijoiden mukaan on kiinnostavaa nähdä esimerkiksi se, onko esiintyjien ja yleisön kokemus eri esityksistä samanlainen.

Esityksessä kerätään dataa kokemuksesta ja tunnereaktioista perinteisimmilläkin tavoilla. Katsojia varten tilassa on kosketusnäytöt, joihin voi arvioida välittömästi katsojakokemuksensa. Lisäksi yleisöä ohjataan täyttämään kotona kyselylomake, jossa kysytään yksityiskohtaisemmin katsojien kokemuksia. Myös esiintyjät täyttävät lyhyen kyselyn jokaisen esityksen jälkeen.

Yhdistämällä innovatiivista tutkimusta ja teknologiaa tutkijat toivovat saavansa selville taiteen tekijöitä hyödyttävää tietoa. Esittävän taiteen alalla ei ole tehty tämänkaltaista mittaamista kovin paljon.

UKK:n ytimessä ovat lokakampanjat, hähmäiset salaisuudet sekä hyssyttely ja hillittömyys. Kuva: Kapsäkki.
UKK:n ytimessä ovat lokakampanjat, hähmäiset salaisuudet sekä hyssyttely ja hillittömyys. Kuva: Kapsäkki.

MAGICS-infrastruktuuri

MAGICS-infrastruktuuri yhdistää ainutlaatuisesti taidetta ja tiedettä edistyneeseen tutkimukseen ja oppimiseen. Se tarjoaa työkaluja 4D-digitaaliseen kuvantamiseen ja ihmiskäyttäytymisen mittaamiseen digitaalisissa ympäristöissä, tukien tekoälyn käyttöä, pelillistämistä ja immersiivisiä todellisuuksia. Se vahvistaa yritysyhteistyötä edistäen vahvoja kumppanuuksia ja tarjoten avoimen pääsyn tiloihin ja palveluihin laajalle käyttäjäkunnalle.

Read more
MAGICS-infrastruktuurin mainoskuva
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.